Мирон Костів: “Зміна керівництва не вплинула на стратегію розвитку підприємства” - „Львівська газета“, 12 лютого

|

На тлі останніх гучних перерозподілів власності в Україні та у Львові зокрема інформацію про несподівану зміну керівництва на єдиному в нашій державі підприємстві, що виробляє електричні лампи – Львівському ВАТ “Іскра”, неоднозначно сприйняли як економічні експерти, так і деякі засоби масової інформації.

Кореспондентові “Газети” вдалося відвідати підприємство та з’ясувати, що воно працює у звичному режимі. Колишнього ж генерального директора та голову правління “Іскри” Мирона Костіва не звільнено з підприємства. Ба більше, він не лише не залишав підприємство у зв’язку з обранням до наглядової ради, а й очолив її, а це не менш важлива посада, ніж голова правління. Про причини таких змін, а також про ситуацію на підприємстві ми вирішили розпитати особисто Мирона Костіва.

– Після зборів акціонерів ви залишили посаду виконавчого директора управління та розпочали роботу в кріслі голови наглядової ради. Чим це зумовлено?

– Загальні збори акціонерів відбулися цього року дещо швидше. Мені дуже приємно, що учасники зборів рекомендували на посаду голови наглядової ради саме мене. За це проголосувала більшість акціонерів. Відповідно, звільнення з посади генерального директора відбулося автоматично, оскільки, згідно із законодавством і статутом, заборонено одночасно займати дві посади – голова наглядової ради не може бути головою правління. Думаю, що ця зміна відбулася закономірно, хоча для багатьох, можливо, це було несподіванкою.

У роботі голова правління генеральний директор велику частину часу приділяє вирішенню питань, які виникають у повсякденній робочій ситуації на підприємствах. Голова наглядової ради має більше вільного часу і можливість зосередитися на стратегічних аспектах роботи та розвитку підприємства.

– Специфікою наглядової ради будь-якого акціонерного товариства (відкритого чи закритого) є те, що посаду голови можна поєднувати з іншою роботою, працюючи за сумісництвом. Цей перехід зумовлений вашим бажанням щось із чимось суміщати? Якщо так, то з чим саме?

– Якоюсь мірою так. Якщо подивитися на перерозподіл робочого часу, то значну його частину на посаді голови наглядової ради витрачатиму на презентацію підприємства. Йдеться не лише про Україну, але й про близьке та далеке зарубіжжя. Це також співпраця з тими партнерами, з якими вже працюємо. Ці відносини досить успішні. Тому можна побачити стійку тенденцію розвитку підприємства, яку необхідно зберігати. Роботу голови наглядової ради буде спрямовано на забезпечення розвитку підприємства. Значну частину часу витрачатиму на те, щоб залучати на підприємство нові та сучасні технології, унікальні розробки.

– Наскільки успішним для підприємства був 2003 рік?

– Досить успішним. Так, порівняно з 2002 роком, прибутковість підприємства зросла майже на 50 відсотків. Це дає можливість із упевненістю дивитися в майбутнє з точки зору придбання нових технологій. За минулий рік обсяги продажу нашої продукції становили 95 мільйонів гривень.

– На ринках яких держав світу, крім України, присутня ваша продукція?

– Я б хотів трохи уточнити: не на ринках, а в регіонах світу. Ми продаємо нашу продукцію – різноманітні лампи – у Скандинавії, Прибалтиці, в країнах Східної та Центральної Європи, а також на Закавказзі та в Середній Азії.

– Під якими торговими марками потрапляють на експорт електролампи ВАТ “Іскра”?

– Ми підтримуємо торговельні відносини з власниками надзвичайно багатьох торгових марок. Адже набагато краще можна ввійти в ринок і успішно працювати, якщо використовувати марки інших виробників. Безперечно, у нас є і свої оригінальні бренди, під якими знають вироби в багатьох країнах світу.

– Чи позначиться на стратегічному курсі підприємства зміна його виконавчої дирекції?

– Зміна правління та його голови лише покращить роботу підприємства, але не змінить його стратегій. Новий голова правління Ярослав Козіброда є справжнім професіоналом своєї справи та людиною з багаторічним досвідом роботи в галузі.

– Чи змінився склад інвесторів – власників контрольного пакета ВАТ “Іскра”? Подейкували, що акції компанії перекуповують, а “Іскрою” цікавляться різні компанії, в тому числі й російські, а зі зміною голови правління таких розмов побільшало…

– Справді, наше підприємство є досить цікавим для багатьох конкурентів. Чутки є для нас традиційними – вони то набирають нового забарвлення, то вщухають. Запевняю, що від часу придбання нашого підприємства в 1999 році склад власників контрольного пакета абсолютно не змінився – тобто ми як працювали, так і працюємо, лише відбулася зміна наглядової влади.

– Як підприємство почувається в умовах конкуренції на українському ринку та скасування антидемпінгових мит? Від чого ВАТ “Іскра” має більше прибутку: від експорту в Європу чи від роботи на вітчизняному ринку?

– Якщо проаналізувати роботу підприємства за 2003 рік, то ми втратили 20-25% українського ринку. Про це прикро говорити, але потрібно. Основна причина – скасування Міністерством економіки захисних заходів проти демпінгового імпорту електричних жарівок в Україну. Аналогічна ситуація склалася 2002 року, коли з Киргизії ввезли 120 вагонів демпінгової лампи.

Так, з одного боку, ми – монополісти, а з іншого – зовсім не захищені як монополісти від демпінгу з боку закордонних конкурентів на вітчизняному ринку.

– На сході України, коли йдеться про великі підприємства, дуже часто вживають термін “містоутворююче”, тому що компанія дає роботу частині мешканців міста. Чи можна назвати “Іскру” містоутворюючим підприємством?

– Свого часу “Іскру” можна було успішно назвати районоутворюючим підприємством, тому що спочатку розвинулася “Іскра”, а потім і Сихівський район. Можна зробити порівняння з попереднім періодом, коли ситуація на підприємстві була важкою. Такий стан справ був і в районі. Щойно почала розвиватися “Іскра” – успішно розвивається Сихівський район. Не випадково саме на Сихові працюють два ринки, супермаркет “Арсен”. Це свідчить про те, що кошти, які виплачуємо нашим працівникам (здебільшого це мешканці Сихова), витрачають саме тут.

– Яка середня зарплата ваших працівників?

– На підприємстві нині працюють три тисячі осіб –робітники і керівний персонал. Середня заробітна плата становить 550 грн. на місяць.

– Відомо, що однією з проблем вашого підприємства є плинність кадрів: чимало людей влаштовуються, але й багато звільняються. Це стосується не лише робочого персоналу, але й середньої ланки управління. Із чим це пов’язано?

– Це не плинність, а нормальне, закономірне явище. Середній вік працівників, зокрема в деяких підрозділах, – досить високий. Для нас це величезна біда. Нині немає молодих спеціалістів, які б могли стати їм належною заміною. Ротація кадрів становить близько 14%, і це нормальне явище для такого підприємства, як наше, тобто з такою кількістю працівників. Основу ж нашого підприємства становлять люди, які працюють стабільно, – ми їх цінуємо.

– З якими ще проблемами стикається підприємство у своїй роботі?

– “Іскра” належить до тих підприємств, які намагаються вирішувати проблеми власними силами. Якщо зробити це не в змозі, тоді звертаємося за допомогою. Нині існує нагальна проблема: залучення молодих спеціалістів на підприємство, для них створюємо нові робочі місця.

Ми хотіли б цього року розпочати будівництво житла, проте, на жаль, не знайшли порозуміння в цьому питанні з міською владою Львова. Земельна ділянка належала підприємству з 1993 року, за неї впродовж 10 років сплачували та сплачуємо земельний податок. Найголовніше, ми збудували та здали в експлуатацію багатоповерховий 108-квартирний будинок. Це в той час, коли всі підприємства нічого не могли робити, просто “вмирали”. Тепер ділянку забрали.

Для нас це надзвичайно критично, адже, будуючи житло для своїх працівників, ми маємо вагомий фактор їх залучення на підприємство, а вони, у свою чергу, мають чималий стимул заробити своєю працею право на отримання житла.

Питання земельної ділянки по вул. Теслюка-Кавалерідзе для нас є важливим і принциповим. Ми і надалі відстоюватимемо свої позиції в суді, хочу подякувати всім засобам масової інформації, які підтримують і висвітлюють це наболіле для іскрівчан питання.

– Які новинки у вас з’явилися у 2003 році?

– Це компактна люмінесцентна лампа під торговою маркою Volta, натрієві та ртутні лампи для вуличного освітлення. Діють постійні програми модернізації та реновації підприємства виключно для покращання якості продукції, техніко-економічне обґрунтування кожного проекту для отримання належного економічного ефекту.

Ці кроки дали можливість стати конкурентними навіть із продукцією тих виробників – Росія та Білорусь, – які мають нижчі ціни на енергоносії, що є основною складовою собівартості лампи.

Віктор Гальчинський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *