“Нестабільна” нерухомість - „Львівська газета“ 11 лютого

|

Із початком цього року ринок нерухомості просто “лихоманило”. Цьому насамперед сприяли зміни в податковому законодавстві, а також збільшення попиту на житло. Нагадаємо: згідно з Законом “Про державний бюджет України на 2004 рік”, з 1 січня операції з продажу нерухомості обкладали податком на додану вартість (щоправда, лише першу поставку). Внаслідок цих факторів ціни на квартири різко збільшилися (в середньому на 10-20%). Найбільше подорожчало нове житло, оскільки саме першу поставку нерухомості відтепер обкладають ПДВ.

Натомість серед рієлторів панують кардинально протилежні думки щодо того, якою буде ситуація на ринку та ціни на нерухомість у 2004 році. Наприклад, президент Асоціації фахівців нерухомості (рієлторів) України Олександр Бондаренко вважає, що “ціни на квартири у “хрущовках” і старих панельних будинках із березня зменшуватимуться. До вересня 2004 року вони знизяться на 10-20%”, – повідомив він. Натомість львівські фахівці з нерухомості стверджують, що після літа житло, навпаки, дорожчатиме.

Отже, на думку пана Бондаренка, на ціни на нерухомість вплине кілька факторів, які призведуть до зменшення вартості. Першою з них, за його словами, є те, що, сповільниться зростання внутрішнього валового продукту та дещо погіршиться загальноекономічна ситуація, на яку впливають політичні обставини.

Другим фактором, який вплине на ціни на житло, на думку президента Асоціації рієлторів, є зниження темпів зростання ВВП, що стане сигналом для тих, хто вкладав гроші у нерухомість як у капітал, виставити її на продаж. “Раніше ціни зростали дуже швидко. Люди могли за допомогою купівлі квартир збільшити за рік-півтора свій капітал на 70%. Оскільки квартири у старих будинках виставлятимуть на продаж, зросте пропозиція, а потім знизяться ціни, – переконаний Олександр Бондаренко. – Окрім того, продаватимуть квартири ті, хто, купуючи їх, страхувався від падіння курсу долара”.

У свою чергу, банкіри стверджують, що не знижуватимуть відсоткові ставки за іпотечними кредитами, побоюючись, що люди, які раніше брали кредити, через погіршення економічної ситуації не зможуть їх повернути.

Щоправда, не всі рієлтори вважають, що ціни зменшуватимуться. “Ціни на ринку нині є стабільними, і, на мою думку, немає жодних підстав для здешевлення житла”, – розповіла “Газеті” директор рієлторського бюро “Маклер” Еліна Сеннікова. За її словами, до літа ціни будуть стабільними, а на початку осені житло дорожчатиме. “Нині на ринку є великий попит, і він буде таким щонайменше до кінця 2004 року. Адже з 1 січня 2005 року наберуть чинності зміни до Закону “Про податок на доходи фізичних осіб”, згідно з яким операції з продажу житла фізичними особами оподатковуватимуть за ставкою 13%. Відповідно, ті, хто має якісь плани щодо продажу чи купівлі нерухомості, продаватимуть її нині, до того моменту, як ці норми стануть чинними”, –вважає Еліна Сеннікова.

Зазначимо, що, згідно з Законом “Про прибуток на доходи фізичних осіб”, з 1 січня 2005 року прибутки, отримані від продажу нерухомості, фізичні особи повинні вносити у декларацію про доходи. Ці кошти враховуватимуть у сукупному оподатковуваному доході й оподатковуватимуть за єдиною ставкою – 13%. Нагадаємо, нині законодавство звільняє операції з купівлі-продажу житла від податку на доходи громадян за умови, що така оборудка є посвідченою нотаріально і з неї сплатили мито в розмірі 1% вартості житла й одновідсотковий збір до Пенсійного фонду. Натомість із січня 2005 року ці мита не скасують – прибутковий податок додадуть до них.

Фахівець із нерухомості зазначає, що нині попит на житло значно перевищує пропозицію. “Немає жодних передумов для зменшення цін на житло. Ситуація може змінитися тільки у 2005 році, саме тоді очікуємо падіння попиту на нерухомість і незначного зменшення цін”, – упевнена Еліна Сеннікова.

Коментуючи ситуацію на вторинному ринку житла в січні-лютому цього року, експерти зазначають, що ціни залишалися стабільними, а коливання були незначними. Згідно з даними, поданими на порталі “Нерухомість”, з 26 грудня 2003 року до 6 лютого 2004-го ціни на вторинному ринку житла зменшилися в середньому на 2%. Натомість нове житло дорожчає.

Тим часом ситуація на ринку нерухомості поволі стабілізується. І який саме з тих чинників, які називають рієлтори, найбільше вплине на ціни на житло, побачимо через місяць.

Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *