Студентів звинувачують у шовінізмі - „Львівська газета“, 10 лютого

|

Організаторів виставки студентських плакатів, присвяченої Дню української мови, що відбувається у Львові впродовж 6 років, звинувачують у розпалюванні міжнаціональної ворожнечі.

Як розповіла ініціатор виставки, доцент “Львівської політехніки” Ірина Фаріон, 9 листопада виставка, що відбувалася зазвичай у приміщенні інститутів, вийшла на вулицю. Її експонати розклеїли по місту. Такий крок не сподобався голові Російського молодіжного братства Львова Кирилові Арбатову, який звернувся із заявою до Галицького райвідділу міліції та звинуватив деякі плакати в розпалюванні міжнаціональної ворожнечі. Зокрема, найбільшою образою було визнано плакат із написом “Не знаєш; не хочеш; не вмієш”, на якому зображено потяг, що від’їжджає в бік Росії. Кримінальну справу дільничний закрив за відсутністю складу злочину, однак після повторного звернення справу передали у прокуратуру.

Кирило Арбатов вимагає створити комісію з психологів, етнологів, політологів, які б з’ясували, чи акція є мистецькою, чи, бува, не є експоновані плакати шовіністичними. “Ця вимога є абсурдною, – розповідає Ірина Фаріон, – адже в нас є кваліфіковане журі, до складу якого входять фахівці різних напрямків. Свого часу конкурс очолював Лесь Танюк”.

Як розповідає пані доцент, доки кримінальну справу розглядали, до неї неодноразово зверталися міліціонери для пояснень, але до них претензій немає, бо все відбувалося в рамках закону.

Іншої думки громадськість. “До Ірини Фаріон приходили правоохоронці в університет, вимагали представити дозволи, збирали пояснення студентів, – наголосив Руслан Кошулинський, помічник народного депутата Олега Тягнибока. – Дивно, чому міліція виконує такі завдання, адже жоден дільничний ходити за свідченнями в політехніку не буде, розуміючи, що це не кримінальна, а політична справа. Без відповідних розпоряджень “зверху” ніхто цього не робитиме”. На його думку, справу роздмухують у Києві, де львівські проросійські сили мають потужне лобі, однак міліція, розуміючи складність ситуації та розголос у суспільстві, намагається виправити ситуацію. Руслан Кошулинський вважає, що справу згодом закриють.

Доки прокуратура шукає ознаки злочину проти толерантності в діяльності виставки, організатори збирають підписи та пишуть заяву протесту. Свої підписи проти переслідування мистецької акції ставлять ректори львівських вузів та інтелігенція міста. Як розповіла Ірина Фаріон, відгуки про виставку плакатів, яка відбувалася також у Києві, за весь час існування є лише позитивними. У разі порушення справи щодо розпалювання національної ворожнечі та продовження нападок із боку Російського молодіжного братства, організатори виставки студентських робіт звертатимуться до суду. “Розклеєні по Львову плакати аж надто виїдали їм очі, – наголосила пані Ірина. – Однак наша позиція – однозначна. Виставка – це намагання малярськими засобами передати рідну мову”.

Богдан Юрочко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *