Слідчі свою роботу зробили - „Високий замок“, 9 лютого

Ратуша-ForUm

|

Розслідування справи щодо скнилівської трагедії закінчено. Адвокат помічника польотів під час скнилівського авіашоу підполковника Юрія Яцюка Віталій Домашовець повідомив агенцію “Контекст-медіа” про закінчення розслідування справи, яку порушили проти посадових осіб, винних у скнилівській трагедії.

Нагадаємо читачам (хоча львів’яни ніколи не забудуть той жахливий день), що 27 липня 2002 року під час авіашоу, приуроченого до 60-ї річниці 14 авіаційного корпусу ВПС України, на голови глядачів на Скнилівському летовищі під час показового польоту впав літак Су-27. Його пілоти Володимир Топонар та Юрій Єгоров встигли катапультуватися, а літак при падінні забрав життя 77 осіб, з них – 28 дітей.

Одразу після трагедії Генеральна прокуратура України створила слідчо-оперативну групу, розслідуванням причин трагедії займалася також державна комісія, яку очолював Євген Марчук.

Незабаром слідчі порушили кримінальні справи проти 13 військовослужбовців та чиновників, серед яких були 8 генералів. Більшості з них висунули звинувачення за ст. 416 ККУ – “порушення правил польотів або підготовки до них” та за ст. 452, ч.2 ККУ – “недбале ставлення до військової служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки”. Деяких генералів звинувачували також у халатності та перевищенні службових повноважень.

За словами Віталія Домашовця, сьогодні звинуваченими у цій справі проходять 10 осіб. Всі вони зараз перебувають у Львові і вивчають матеріали кримінальної справи. А вона налічує… 151 том! Отож колишньому командуючому 14-им авіаційним корпусом Віктору Стрельникову, керуючому польотами Анатолію Третьякову, помічникові керуючого польотами Юрію Яцюку, пілотам Юрію Єгорову та Володимиру Топонару знадобиться не один місяць, щоб підготуватися до судового процесу і вивчити матеріали справи, як цього вимагає законодавство.

Лише два учасники тих жахливих подій, не чекаючи офіційного висунення звинувачень, публічно попросили вибачення у львів’ян. Це під час обстеження у госпіталі через журналістів зробив пілот Володимир Топонар. А під час минулої річниці скнилівської трагедії на Голосківському кладовищі, де поховані жертви катастрофи, не побоявся особисто попросити вибачення у родичів загиблих колишній головнокомандувач ВПС України Віктор Стрельников.

А тим часом…

Верховна Рада України схвалила Закон “Про внесення змін до законів України “Про цивільну оборону”, “Про захист населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру”, “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про місцеві державні адміністрації”.

Зміни, підготовлені Міністерством надзвичайних ситуацій після аналізу причин скнилівської трагедії, передбачають збільшення відповідальності при наданні військовим дозволів проводити військові паради, маневри та інші заходи із застосуванням бойової техніки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *