Чорновіл йде з „Нашої України“ - „Поступ“, 9 лютого

Ратуша-ForUm

|

Вже, напевно, можна говорити про те, що у фракції „Наша Україна“ невдовзі поменшає ще на одну людину. Цього разу про бажання полишити лави „нашоукраїнців“ заявив депутат Тарас Чорновіл. У нічному ефірі ТРК „Ера“ в програмі „Темник“ він сказав, що вже написав заяву. Мова наразі йде лише про вихід із фракції, а не з партії чи блоку.

На прохання „Поступу“ прокоментувати свій вчинок, Тарас Чорновіл заявив, що основною причиною його рішення було те, що він багато чого не може зрозуміти в політиці фракції і вважає її роботу неефективною, а програш політичної реформи — запланованим. „Роблять усе для того, аби програти — і або це розцінювати це як якусь внутрішню диверсію, або це просто поклоніння перед створеним месією, і перед кожним його словом, навіть якщо воно не правильне“, — каже Чорновіл. Він вважає, що після останніх подій у Раді, особливо після вівторкового блокування трибуни, яке перетворилося просто на дебош, у майбутньому переговорів з депутатами більшості для створення уряду, який хоч трохи „тягнув“ би на уряд народної довіри, навіть якщо Ющенко переможе на виборах, уже не буде, матимемо цілковиту блокаду головного „нашоукраїнця“.

Наразі Тарас Чорновіл не знає, яка подія могла б змінити його. „Якби відбулися серйозні зміни в політиці блоку „Наша Україна“, в політиці самого Віктора Ющенка, які б давали надію на якийсь вихід з глухого кута, то я б цю заяву не вручав. Варіанти, що Ющенко мене попросить не виходити, запропонує мені роботу у штабі чи щось інше, не пройдуть“, — зазначає він.

Нардеп наголошує, що він безумовно залишиться опозиційним депутатом і не збирається вступати до жодної іншої парламентської фракції, особливо до якоїсь із фракцій більшості. Можливий лише один варіант, за якого він вступив би в БЮТ: якби з причини якогось тиску кількість членів цієї фракції скоротилася на стільки, що їй загрожував би розпуск.

У коментарі „Поступу“ Чорновіл також зазначив, що для нього вихід з фракції — дуже болісний крок, бо він переступає межу, яка ставить його супроти тих людей, з якими б йому хотілося бути разом.

“Я вважаю мій вихід з „НУ“ якоюсь особистою капітуляцією і не приховую цього, — зазначає народний депутат. — Я бачу, що не зміг добитися якоїсь іншої позиції. Я стаю в бік, хочу починати готувати нову політичну силу та нову політичну платформу на парламентські вибори 2006 року, бо те, що зараз відбувається у фракції, не дає їй вагомих шансів на перемогу 2006 року“.

Щодо президентських виборів, то наразі висування своєї кандидатури Тарас Чорновіл вважає практично не реальним. Він каже, що на 99,9% впевнений, що не балотуватиметься в президенти 2004 року, все ж залишаючи собі одну десяту відсотка.

КОМЕНТАР

Віктор ПИНЗЕНИК, координатор фракції „Наша Україна“ у Верховній Раді

Я маю попросити вибачення в Ющенка, адже ще півроку тому він вимагав від мене виключити із фракції Тараса Чорновола. Тарас живе деякими ілюзіями стосовно себе і, на мою думку, переоцінює свої можливості. Він не розуміє, що не можна працювати в команді і обливати її брудом. Вважаю, що його чудово використовує влада. Роль Тараса — „мочити“ Ющенка, і він на неї погодився, отже, зробив вибір. І ніхто не проситиме його залишитися. Я вважаю, що він зробив страшну помилку, і якби його батько був живий, то він би взяв ремінь і відлупцював свого дорослого сина.

Галина СКИБНЬОВСЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *