“Лялька“ повертається - „Поступ“, 5 лютого

Ратуша-ForUm

|

Учора все місто облетіла вістка, що „Лялька“ повертається до свого колишнього приміщення. Адріан Кліщ, заступник директора КМЦ „Дзиґа“, підтвердив чутки. З`ясувалось, що рішення надати „Дзизі“ в пряму оренду підвал Театру ляльок ухвалив Львівський міськвиконком ще наприкінці січня. Цими днями, як повідомили нам у прес-службі міськради, його підписав міський голова.

Маркіян Іващишин, директор „Дзиґи“, каже, що завдячувати за таке вирішення конфлікту, вочевидь, вони мають депутатському корпусу „Нашої України“ в міськраді. Адже конфлікт, за його словами, від початку мав політичне забарвлення, бо був продовженням протистояння „Дзиґи“ та податківців.

Проте Адріан Кліщ, який вважає себе людиною наскрізь забобонною, каже, що говорити про рішення міськвиконкому як про доконаний факт зарано. „Боюсь не наврочити. Наразі договору оренди ми ще не підписали. Крім того, нам ще треба все узгодити з Театром ляльок. Передбачити, як складатимуться наші з ним подальші відносини, дуже важко. Нам можуть закинути, що ми не є дитячим закладом, чи знайти ще якісь недоліки,“ — каже він. Хоча час від часу, за його словами, „Лялька“ демонструвала мультфільми і діти, які приходили в перерві поміж виставами до них, не дуже й хотіли повертатись нагору. Можливо, заради укладання договору „Ляльці“ доведеться змінитись, наприклад, стати більш „дитячою“. „Можливо, окрім звичайних акцій, ми частіше будемо проводити дитячі, наприклад, показувати мультфільми чи ще щось,“ — роздумує Адріан Кліщ.

Крім того, „Дзиґа“, за словами її директора Маркіяна Іващишина, готова навіть спільно з дирекцією Театру відремонтувати деякі приміщення, які займала „Лялька“.

Проте Ярослав Синиця, директор Театру ляльок, до таких ідей „Дзиґи“ поставився більш ніж вороже. Виявилось, що про рішення міськвиконкому його ніхто не повідомив, крім того, ніхто з міських чиновників з ним цього питання не узгоджував. „Ми займаємо це приміщення з 1946 року. І немає значення, кому належить це приміщення: місту чи області. Мені не подобається, що міськрада втручається в такі речі. Це наше приміщення, і нам вирішувати кого до себе впускати. Вам сподобається, коли до вас у квартиру підселять якогось співмешканця? Я проти цього. І якщо буде треба, звернуся в прокуратуру“. Раніше, нагадаємо, головним аргументом, яким він дорікав „дзиґівцям“, було те, що вони занедбали приміщення, у яких не робили ремонту. Схоже, що тепер конфлікт перейшов у площину принципів.

Водночас Соломія Чубай, організатор вуличної акції „Назавжди у Львові „Лялька“ і ми“, каже, що припиняти акцію вони не мають наміру. „Ми ще не маємо усіх паперів на руках, хочемо бути певні. Але сама акція вже не символізуватиме протест, а радше підтримку улюбленого клубу“, — каже вона. Оголосити приємну звістку про рішення міськвиконкому всім студентам вона хоче сьогодні на заключному концерті акції. Наразі на вуличній сцені перед Ляльковим театром вже виступили 8 гуртів, а студенти зібрали майже 400 ляльок. З них організатори відберуть нові, і вже після закінчення акції розвезуть у сиротинці, які потребують іграшок.

На жаль, ніхто з дзиґівців так і не зміг сказати, коли ж укладуть договір оренди, а отже, коли стара „Лялька“ відкриється для відвідувачів.

Вікторія ПРИХІД

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *