“За нами – держава!..” - „Львівська газета“, 2 лютого

Ратуша-ForUm

|

Найбільша світська подія минулого вікенду сталася в суботу в будинку ДПА у Львівській області на Стрийській, 35. Вітали нового шефа – Мирослава Хом’яка, якого представляв Сергій Медведчук.

Серед радісних податківців, які знехтували задля такого торжества законним вихідним, допитливе око репортера “Газети” зауважило також начальника Західної регіональної митниці Тараса Козака, начальника обласної міліції Олега Сала та “зірку” УТ-1 Наталю Розинську.

– Для мене це хвилюючий, незабутній момент у житті. Але найбільш хвилюючим і незабутнім моментом цього року було призначення Сергія Володимировича Медведчука на керівну посаду в ДПА України”, – розпочав свою інавгураційну промову Мирослав Хом’як. Далі був величезний букет троянд для Сергія Володимировича та публічні поцілунки.

Сергій Володимирович відповів взаємністю. Його букет для Мирослава Степановича був настільки точною копією, що в декого з присутніх навіть виникло враження, що лідери податкової справи обмінюються одним букетом. Але це виявилося неправдою – кожен мав свій.

С. Медведчук назвав свого наступника “людиною всім відомою і заслуженою”. “Йому по заслузі довірили цю посаду. Давайте привітаємо!” – закликав він.

Мирослав Хом’як у відповідь поділився з присутніми своїми враженнями про отриману спадщину.

– Найбільший скарб – це кадри, які він виховав, які є вірними друзями, вірними ідеї Медведчука, – сказав новий шеф. – Є добрий десяток людей тут, у залі, гідних посади голови ДПА у Львівській області. Велике вам дякую!

Зі слів п. Хом’яка складалося враження, що втрата Медведчука-молодшого для ДПА у Львівській області є серйозним ударом. І хоча він, М. Хом’як, спробує примножити всі надбання свого начальника, йому для цього ще трохи бракує досвіду.

– Він (С. Медведчук – “Газета”) залишив добру матеріальну базу, наші інспектори працюють у добрих умовах, а платники податків приходять у добре відреставровані приміщення. А яку базу відпочинку “Чарівні озера” він збудував для своїх працівників? Треба вчитися так будувати! – Відверто, просто в очі, говорив Мирослав Хом’як. – Я усвідомлюю покладену на мене відповідальність, я виправдаю цей кредит довіри. І хочу всіх запевнити, що ДПА працюватиме як монолітний колектив. За нами – держава, я не підведу!

Присутній на представленні Олександр Сендега, голова Львівської облдержадміністрації, був менш емоційним і говорив здебільшого про проблеми області загалом. Він, звичайно, зауважив, що впродовж останніх років виконували бюджет області, що це є заслугою податкових органів. Виглядало на те, що він чесно витримує етикет, проте без прийнятого в такі моменти запалу.

– Нам в області треба ліквідувати заборгованість із заробітної платні, президент дав вказівку підтримувати підприємництво. Я розумію делікатність моменту, коли податківець іде на перевірку та знаходить порушення. Чи коли хтось щось приховує. Але треба відчувати цю грань, коли завтра це підприємство дасть більше податків. Я вітаю вас, були добрі відгуки про вас як про фахівця, маю надію, що продовжите добрі тенденції та ліквідуєте складні місця, – сказав О. Сендега, звертаючись до М. Хом’яка.

І С. Медведчук, і М. Хом’як відмовилися відповідати на запитання преси, пов’язані з їхньою політичною кар’єрою. Останній лише повідомив, що, згідно з чинним законодавством, призупинив своє членство в лавах СДПУ(о) з 1 січня. Чи означає це, що вже 1 січня пан Хом’як знав про своє нове призначення, не відомо. Він пообіцяв також, що нова посада ніяк не вплине на відвідування ним сесій міської ради. Нагадаємо, що перед Новим роком М. Хом’як звернувся до суду з позовом проти міськради, яка більшістю голосів висловила йому недовіру 25 вересня 2003 р.

– Я знайду час побувати на сесії міської ради, – заявив М. Хом’як, – мені там дуже цікаво бувати, і є ще багато питань. А на всі інші політичні питання я готовий відповісти в сесійному залі, буваю там часто.

Сергій Медведчук також зауважив, що не має наміру політизувати свою посаду й обов’язково буде на найближчому засіданні сесії обласної ради. Щодо нового призначення, то він як куратор роботи ДПА в Івано-Франківській, Тернопільській, Волинській і Львівській областях заявив: “Для Мирослава Степановича сьогодні головне – утримати рівень. Тому що Львівщина сьогодні в авангарді. І перший напрямок, який я поставив – це партнерство з підприємцями. Адже малий і середній підприємницький сектор – це той, на який покладаються надії суспільства для розвитку економіки держави”.

Новий голова ДПА у Львівській області запевнив, що не мінятиме команду, у кожному разі поки що кардинальних змін не планують. “Вважаю, що команда вже сформована давно, і я є одним із її гравців, – сказав він. – Не бачу потреби когось замінювати, кожен працівник є на своєму місці, я всіх багато років знаю”. Також наразі пан Хом’як ще не знає, хто замінить його на посаді начальника ДПІ в м. Львові. Він зауважив, що є декілька кандидатів, проте остаточно питання не вирішили.

Наталя Онисько

для газети

Сергій БАЩУК , депутат Львівської міської ради

Призначення М. Хом’яка було прогнозованим і фактично є спадковістю. Ситуація не змінюватиметься, а може, погіршиться. Це залежить від особистих якостей. Відомо, що діяльність Сергія Медведчука на цій посаді прикривав його брат, глава президентської адміністрації, а тепер, у свою чергу, сам Сергій Медведчук прикриватиме Хом’яка. Безперечно, це призначення – цинічний і демонстративний вияв ігнорування владою міської ради, яка свого часу висловила недовіру Мирославові Хом’яку ще як начальникові міської ДПІ. Влада показала, що не хоче дослухатися до представницького органу, який представляє інтереси львів’ян і плювати хотіла на думку ради й громадськості. Така політика триватиме, поки не змінять верхівку влади в Україні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *