Війна за “Магнус” триває - „Львівська газета“, 27 січня

Ратуша-ForUm

|

Першим із них є те, що підставою для визнання легітимними зборів акціонерів, які змінювали керівників торгового центру, є рішення суду про скасування додаткових емісій акцій, унаслідок яких частка власників контрольного пакета ЗАТ “Львівський центральний універмаг” зменшилося до 32% статутного фонду. Другий момент: Юрій Кавецький, новий директор “Магнусу”, призначений на цю посаду та підтверджений Бориспільським місцевим судом, очолює розташований неподалік ринок “Добробут”.

Учора в офісі ЗАТ “Львівський центральний універмаг” перебували працівники Державної служби охорони, які погодилися пропустити генерального директора підприємства Ірину Гриців лише в супроводі телевізійної знімальної групи. За словами пані Гриців, вони мотивували таке рішення лише намірами продемонструвати журналістам, що нічого протизаконного не чинять. Натомість після від’їзду тележурналістів гендиректора в офіс не пропустили.

Кореспондент “Газети” спробував поспілкуватися з Юрієм Кавецьким, однак телефони “Магнусу” не відповідали. Не відповідав і телефон акціонера-міноритарника Богдана Бавдиса, за позовом якого Бориспільський місцевий суд Київської області ухвалив рішення про примусову передачу повноважень Юрієві Кавецькому. В офісі ЗАТ “Народні реєстри”, яке веде реєстр акціонерів ЗАТ “Львівський центральний універмаг”, упродовж учорашнього дня відповідав лише автовідповідач. За словами І.Гриців, вимкненими були й мобільні телефони керівників компанії-реєстратора.

До Львова прибули власники контрольного пакета ЗАТ “Львівський центральний універмаг” громадяни Польщі Єжи Конік і Ярослав Новіцькі. За словами останнього, власники підприємства вже звернулися до суду, оскаржуючи дії нелегітимного нового керівництва підприємства. Польський інвестор наголосив, що Бориспільський суд не мав права розглядати цю справу й ухвалювати якесь рішення. Незаконними він вважає й втручання працівників ДСО, найнятих нелегітимним керівництвом.

“У Рік Польщі в Україні, за умов польсько-української співпраці відбуваються цілком протизаконні дії. Як бізнесмен і колишній працівник консульства всім своїм знайомим бізнесменам, які мають намір інвестувати свої кошти в Україну, рекомендуватиму бути дуже обережними, адже в Україні відбувається таке беззаконня, якого немає в жодній цивілізованій країні, – сказав Ярослав Новіцькі. – Я наголошуватиму, що тут за кожним кутом на них очікує пастка, що в будь-який день можуть прийти і забрати печатку, документи, причому робитимуть це з дозволу державних установ”.

Голова спостережної ради ЗАТ “Львівський центральний універмаг” Богдан Шалай повідомив, що нове керівництво, захопивши печатки та документацію підприємства, кудись зникло. “Ми не намагатимемося захоплювати владу такими ж методами, – каже він. – Ми звернулися до суду й очікуємо його рішення”. Він також заявив, що ніхто з власників підприємства ніколи навіть не чув імені нового генерального директора.

Кореспондент “Газети” з’ясував, що Юрій Кавецький, новий керівник ЗАТ “Львівський центральний універмаг”, очолює ТзОВ “Багіра”, яке є власником ринку “Добробут”. Його також не було в офісі, однак надвечір у редакцію “Газети” факсом надійшло повідомлення від керівництва ЗАТ “Львівський центральний універмаг”, у якому йдеться про те, що рішенням суду дві емісії акцій товариства визнані недійсними. Внаслідок цього частка основних акціонерів зменшилася до 32%, а акціонери-власники контрольного пакета акцій вирішили змінити керівництво. Наразі новий керівник вивчає документи про фінансово-господарську діяльність ЗАТ “Львівський центральний універмаг” на предмет відповідності дій попередніх керівників чинному законодавству, зокрема доцільність масового скорочення працівників. Цікаво, що скріплене печаткою ЗАТ повідомлення підписав заступник генерального директора ЗАТ “Львівський центральний універмаг” Володимир Бахурський, який, за інформацією “Газети”, є заступником директора ТзОВ “Багіра”.

Що ж, наразі війна за “Магнус” триває, у цьому питанні є чимало нез’ясованих моментів – хоча б рішення судів, про які всі говорять, але журналістам не показують. У всякому разі польскі інвестори стверджують, що жодних документів, які б скасовували додаткову емісію акцій в очі не бачили. Своє бачення ситуації довкола “Магнусу”, але пізніше, погодилися висловити керівники Державної служби охорони у Львові. Тому продовження історії читайте згодом.

Максим Камінецький

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *