Черги в архіві - „Львівська газета“, 22 січня

Ратуша-ForUm

|

ПІСЛЯ набуття чинності закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, який фундаментально змінює основні принципи діяльності пенсійної системи в Україні, додалося роботи не тільки Пенсійному фонду, а й Державному архіву у Львівській області, а насамперед – пенсіонерам. Зокрема, громадяни пенсійного віку почали активно навідуватися в архівну установу області, щоб отримати довідки про заробітну плату, яку вони отримували до 2000 року. Внаслідок цього у працівників обласного архіву значно побільшало роботи і зросло невдоволення серед пенсіонерів, оскільки вони не можуть вчасно отримати потрібного документа. Прокоментувати ситуацію “Газета” попросила директора Державного архіву Львівської області В’ячеслава Куцинду.

За його словами, виникнення цієї проблеми зумовили дві причини. “Перша – це первинна інформація про те що, пенсіонери повинні принести довідку про зарплату в органи Пенсійного фонду до 1 січня 2004 року. Це вже згодом уряд пояснив, що перерахунок пенсії відбуватиметься з першого січня цього року, незважаючи на те, коли громадяни пенсійного віку принесуть довідки”, – повідомив він. Другою причиною, на його думку, є неготовність самих архівних установ. “Нас ніхто до цього не готував. У нас, як і в усьому світі, штат працівників здебільшого складається з гуманітаріїв, істориків за фахом. А щоб видавати такі довідки, потрібні бухгалтери”, – сказав директор обласного архіву.

В. Куцинда також повідомив: щоб отримати довідку про заробітну плату, потрібно з копією виписки з трудової книжки звернутися до філії Львівського обласного архіву по вулиці Професора Бутейка, 4 та написати заяву. За його словами, термін видачі довідки залежить від вимог, які ставить пенсіонер перед архівом, – від місяця до двох. Окрім цього, він зазначив, що кожного дня близько 100 осіб звертаються, аби отримати довідку.

Андрій Федорняк

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *