Без валер’янки та корвалолу - „Львівська газета“, 15 січня

Ратуша-ForUm

|

Унаслідок дій уряду в Україні можуть фактично припинити виробництво популярних ліків, зокрема валер’янки та корвалолу, оскільки це стане нерентабельним. Очевидно, з аптек ці ліки не зникнуть, проте їх доведеться імпортувати, а це означатиме, що споживачеві доведеться платити більше.

Напередодні Нового року Кабмін зробив своєрідний подарунок фармацевтам. Послуговуючись виключно добрими намірами – адже передбачене державним бюджетом-2004 підвищення у вісім разів акцизного збору на спирт, який використовують для виробництва ліків, мало б добряче збільшити ціну на найдешевші та найпотрібніші в реаліях українського життя ліки на кшталт екстракту валеріани, корвалолу чи інших, – уряд Віктора Януковича вирішив компенсувати фармацевтам втрачені кошти. Однак механізм компенсації не передбачених у бюджеті коштів, який до болю нагадує механізм відшкодування податку на додану вартість, вкупі з адміністративною забороною підвищувати ціни може призвести до протилежного ефекту – виробництво “спиртовмісних” ліків в Україні просто згорнеться як нерентабельне, і ці медикаменти доведеться імпортувати. А коштуватимуть вони тоді значно дорожче, ніж навіть із “повним” акцизом.

Нагадаємо, що дію пільгової ставки акцизного збору на спирт етиловий для виробників ліків у розмірі 2 грн. за літр тимчасово припинено згідно зі статтею 80 Закону “Про державний бюджет на 2004 рік”, з метою “покриття ризиків витрат бюджету, пов’язаних із проведенням податкової реформи”. Як уже неодноразово наголошувала “Газета”, саме з цією метою призупинили або скасували низку податкових пільг, зокрема на ліки, передплату видань тощо. Відповідно, тепер замість пільгової ставки у 2 грн. підприємці, які використовують спирт для виготовлення лікарських засобів, платитимуть повну ставку акцизного збору – 16 грн. за літр.

Що ж до власне порядку, то цей документ, затверджений постановою Кабінету Міністрів №2077 від 30 грудня 2003 року “Про затвердження порядку компенсації у 2004 році виробникам – суб’єктам підприємницької діяльності додаткових витрат, пов’язаних із підвищенням з 1 січня ставки акцизного збору на спирт етиловий, який використовують для виготовлення лікарських засобів”, гарантує споживачам, що ліки не подорожчають – документ зобов’язує фармацевтів при формуванні ціни на спиртовмісні медикаменти враховувати пільгову ставку акцизного збору на спирт, тобто ті ж “старі” 2 грн. за літр. Однак “субсидувати” споживачів таким чином повинні саме виробники ліків, спочатку сплативши повну ставку акцизного збору в бюджет, а потім “у черзі” очікуючи повернення цих сум.

Сплата акцизів, відповідно до нового порядку, відбуватиметься так: при купівлі етилового спирту фармацевт платить пільгову ставку акцизного збору (2 грн. за літр), а на різницю між сумами (14 грн.) виписують авальований банком податковий вексель, який виробник має погасити впродовж 90 календарних днів. Після того, як виробник повністю погасить вексель, тобто заплатить різницю між повною та пільговою ставкою акцизного збору в бюджет, він щоквартально подаватиме до своєї податкової інспекції звіт про цільове використання спирту, довідку про цільове використання спирту за встановленою ДПА України формою та погашені податкові векселі. На основі цих документів податковий орган видає фармацевту довідку про додаткові витрати на акциз, яка (і лише яка) є підставою для відшкодування витрат на акцизний збір із державного бюджету.

Для того, аби повернути свої кошти, примірник виданої та підписаної виключно керівником податкового органу довідки фармацевт надсилає в Міністерство охорони здоров’я, після чого відшкодування мали б перерахувати на рахунок виробника. Цікаво, що конкретних термінів відшкодування виробникам ліків витрат, пов’язаних із підняттям ставки акцизного збору, постанова не визначає – “Видатки на компенсацію … здійснюються у порядку, визначеному Державним казначейством”. Тобто, як і у випадках із відшкодуванням ПДВ, виробникам доведеться чекати досить довго, якщо не вічно – адже зміни до бюджету-2004, які б виділяли кошти на таку компенсацію, до кінця січня ще тільки має розробити Міністерство фінансів. А коли ці зміни ухвалить надзвичайно “працездатна” в умовах намагань “політичної реформи” Верховна Рада, важко навіть прогнозувати.

Відзначимо, що під час дії пільгової ставки акцизу на спирт підприємці-фармацевти працювали за значно простішою схемою. Купуючи етиловий спирт, виробники теж сплачували пільгову ставку акцизного збору, а на різницю між пільговою та повною ставкою виписували авальований податковий вексель. Однак платити гроші за цим векселем не було потреби – його погашали після документального підтвердження того факту, що спирт використали саме для виготовлення медикаментів, або ж оплати його вартості у разі, якщо “цільове використання” спирту не доведено.

Напевно, з огляду на це фармацевти явно не поспішають зітхнути з полегшенням, але неохоче йдуть на розмову про компенсації – частина виробників із цим порядком ще не знайомі, а дехто вважає його не остаточним. Цікаво, що чимало виробників очікують, що цей порядок змінять на краще, тому намагаються не закуповувати спирт. “У січні ми взагалі не закуповуємо етиловий спирт”, – розповіла “Газеті” начальник відділу постачання ВАТ “Галичфарм” Христина Широкова. За її словами, 8 січня підприємство підготувало документацію з розрахунками для Кабінету Міністрів, і наразі ситуація ще не повністю з’ясована.

Про “неповну ясність” також говорить начальник відділу постачання ВАТ “Фармацевтична фірма “Дарниця” Микола Федько. “Нині ще не зовсім усе ясно, проте вже видно, що проблеми в нас будуть”. При цьому він наголосив, що “Дарниці” ще пощастило, оскільки витрачає порівняно невелику кількість спирту. “Ми не дуже відчуємо на собі підняття ставок акцизного збору на спирт порівняно з тими підприємствами, які здебільшого займаються виробництвом різних настоянок на спирті”, – сказав М. Федько. При цьому він зазначив, що підприємство “перебуває у процесі отримання різних дозволів”. Фармацевтична фабрика також готує звітність щодо використання спирту на вимогу Кабміну.

Інші представники виробників ліків категорично відмовилися будь-що коментувати. Так, начальник відділу постачання Житомирської фармацевтичної фабрики Надія Танчук категорично відмовилася надавати будь-яку інформацію, мотивуючи тим, що “цього документа в очі не бачила”. А на всі запитання, що не стосуються постанови, погодилася відповісти лише після отримання письмового запиту. Відмову кореспондент “Газети” почув і на Тернопільському ВАТ “Тернофарм”. На цьому підприємстві з постановою, щоправда, знайомі, але її зміст коментувати категорично відмовилися, мотивуючи зайнятістю.

Ані урядовий порядок, ані настрої фармацевтів чомусь не додають упевненості в тому, що ситуацію владнають. Чи прозорою та дієвою буде схема відшкодування виробникам витрат, пов’язаних із підняттям ставки акцизного збору на спирт, покаже час.

Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *