Василь Кічак:“Хліб може подорожчати вже після свят” - „Львівська газета“, 13 січня

Ратуша-ForUm

|

2003 РІК можна вважати чи не найтяжчим для хлібопекарської галузі. Внаслідок неврожаю різко зросли ціни на борошно, а відповідно – на хлібобулочні вироби. І хоча представники Всеукраїнської асоціації хлібопекарів стверджують, що ціни на хліб стабілізовано і майже не змінюватимуть, як мінімум до весни, із цим погоджуються не всі. Серед тих, хто думає інакше, і керівник одного з найпомітніших хлібопекарських підприємств Львівщини ВАТ “Дрогобицький хлібокомбінат” Василь Кічак. Про це, а також про ситуацію на своєму підприємстві він розповів кореспонденту “Газети”.

– Нещодавно деякі експерти галузі висловили думку про те, що до весни особливих цінових коливань на хліб і булки не буде. Що ви думаєте з цього приводу?

– Це не так – на мою думку, можна прогнозувати поступове збільшення цін на хлібобулочні вироби. Очікувати зростання цін можна відразу після свят. Принаймні ціна буде стабільною доти, поки не вичерпається запас із державного резерву. Тим не менше, я думаю, що на роботу Дрогобицького хлібокомбінату це не надто вплине – підприємство і надалі буде прибутковим. Принаймні на 2004 рік ми запланували прибуток у розмірі 450 тисяч гривень.

– Минулорічна продовольча криза боляче вдарила по всіх підприємствах області, які займаються виготовленням хліба. Як її пережило ваше підприємство?

– 2003 рік, безперечно, виявився дуже складним для нашої галузі. Внаслідок неврожаю значно подорожчало борошно. Наприклад, на початку 2003 року тонна коштувала 950-1200 гривень, натомість нині вартість сировини збільшилася до 1 850-1 950 гривень за тонну. За цей час хліб подорожчав на 22%. Відповідно, це призвело до зменшення обсягів реалізації. Попри всі обставини, ми працювали з позитивним балансом, і підприємство надалі залишається прибутковим. Підтвердженням є те, що середня зарплата на комбінаті постійно зростає, крім того, 2003 року ми провели капітальний ремонт і закупили обладнання.

– Яке саме обладнання закуплено, яка його вартість і потужність?

– У квітні 2003 року ми придбали нову піч вартістю 730 тисяч гривень. Нині вона вже запрацювала на повну потужність і виготовляє 9 тисяч тонн продукції на добу. Крім того, у 2003 році капітально відремонтували піч № 4, що дозволило збільшити обсяги виробництва. Порівняно з 2002 роком, у 2003-му на 9,4% збільшився обсяг виробництва товарної продукції, а кондитерських виробів виготовили на 18,3% більше.

– Якими є прибутки Дрогобицького хлібокомбінату в 2003 році? Як вони змінилися порівняно з 2002 роком?

– Наше підприємство є незбитковим, але у зв’язку з кризою прибутки зменшилися. У 2003-му прибуток Дрогобицького хлібокомбінату становив 571 тисячу гривень – 48% він минулорічного показника. Так, у 2002 році прибуток був 1,180 мільйона гривень. Проте підприємство можна вважати одним із найуспішніших у Дрогобичі – можливо, саме тому його намагалися взяти під контроль …

– Що саме ви маєте на увазі?

– Склалася ситуація, яка переросла в серйозний конфлікт. Певні сили, що є міноритарними акціонерами комбінату, намагалися отримати контрольний пакет, скуповуючи цінні папери в дрібних акціонерів – членів трудового колективу. Щоправда, їм це не вдалося.

– Яким чином підприємство захистило свої інтереси?

– Користуючись наданим чинним законодавством правом, ВАТ “Дрогобицький хлібокомбінат” викупило власні акції й змогло сконцентрувати у своїх руках 61%. Звичайно, нашим опонентам це не сподобалося, і вони оскаржують продаж у прокуратурі та суді. Нині справу розглядають, і ми очікуємо на рішення суду.

– 9 січня на підприємстві відбулися збори акціонерів. Як вони відреагували на ситуацію?

– Збори акціонерів підтримали позицію керівництва і не внесли зміни ні до складу правління та спостережної ради, ні до статуту ВАТ. Хоча варто відзначити, що збори намагалися зірвати. Попри все, вони відбулися, а підприємство продовжує працювати у звичному режимі.

Розмовляла Уляна Куйдич

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *