Сергія Медведчука забрали зі Львова - „Львівська газета“, 13 січня

Ратуша-ForUm

|

Усунення Сергія Медведчука зі Львова відбулося досить оригінально. Вчора президент своїм указом призначив його першим заступником голови Державної податкової адміністрації України. Для цього довелося звільнити Олексія Шитрю, який працював у ДПАУ з дня її заснування. Новим шефом хмарочосу на вул. Стрийській, 35 уже називають Олексія Сторчила з Дрогобича.

За час перебування на посаді Сергій Медведчук запам’ятався львів’янам чи не найбільше з усіх чиновників, які будь-коли працювали в регіоні. Його звільнення чи переміщення на іншу посаду прогнозували щоразу, коли спалахував черговий гучний конфлікт.

Випускник львівського інфізу Сергій Медведчук з’явився у податковій у 1997 році на посаді начальника ДПІ у місті Львові, а вже 1998-го після скандального арешту його попередника Олега Волинського став головою ДПА у Львівській області. У 1999-му указом президента йому присвоїли почесне звання “Заслужений економіст України” за “значний особистий внесок у розвиток податкової служби, забезпечення надходження коштів до бюджетів усіх рівнів”. Сергій Медведчук – доктор економічних наук, депутат Львівської обласної ради.

Нове призначення не вселяє оптимізму. Скажімо, народний депутат Євген Жовтяк у коментарі “Газеті” заявив, що призначення Сергія Медведчука першим заступником голови ДПА “остаточно перепорядковує цей орган цілям президентської виборчої кампанії”.

– Із призначенням Сергія Медведчука на посаду першого заступника голови ДПАУ політизація цього силового органу набуде ще більшого розмаху, – вважає він.

На думку пана Жовтяка, мету діяльності ДПА остаточно перепорядкують цілям передвиборної кампанії, а питання дотримання податкового законодавства самою ДПА викликатиме в усіх лише посмішку.

– Податкова під орудою доктора наук Медведчука-молодшого навіть не приховуватиме, що її єдине покликання – бути репресивним органом, аби залякувати тих підприємців чи ЗМІ, котрі схилятимуться до підтримки на виборах кандидата, на якого не вказала пальцем влада, – каже народний депутат. – А як грати податківськими біцепсами, Медведчук-junior наочно показав за часів свого панування на Львівщині.

Окрім того, зазначає Євген Жовтяк, зі звільненням із посади “останнього з могікан-професіоналів” – Олексія Шитрі – відбувається остаточне заміщення фахівців-податківців спеціалістами-футболістами.

Блок “Наша Україна” не відчуває ейфорії з приводу від’їзду Сергія Медведчука до Києва. Як заявив у коментарі агентству “Контекст-Медіа” нардеп Олег Тягнибок, це призначення нічого особливого не змінило, а просто “щуку вкинули в річку”.

– Медведчука не зняли з посади за злочинні дії, а просто зміцнили його можливості, – заявив учора пан Тягнибок.

Він також висловив переконання, що у зв’язку з цим призначенням відбудуться певні кадрові перестановки на Львівщині. На думку пана Тягнибока, питання про нового керівника ДПА у Львівській області проговорювали пакетом разом із призначенням Медведчука, призначеннями в Рівенській і Закарпатській областях. Водночас Олег Тягнибок зазначив, що за посаду керівника ДПА Львівщини ще декілька днів точитиметься боротьба.

– Це буде або людина есдеків, або людина донецьких, – зазначив він. – Я далекий від думки, що призначать чесного та порядного податківця.

– Це логічне завершення політичного протистояння у Львові, — заявив учора голова львівського осередку Партії регіонів Олексій Радзієвський.

А от перший секретар ЛОО СДПУ(о) народний депутат Ігор Шурма вчора заявив, що тепер без роботи залишаться… “Львівська газета” і “Поступ”. Мовляв, не буде про що писати. Ігоре Михайловичу, якщо ви мали на увазі діяльність ДПА у Львівській області, то ми разом із вами сподіваємося на те, що про буденну роботу податківців писатимемо лише під час щоквартальних звітів про надходження в бюджет.

Учора з’явилися припущення про ймовірного наступника Медведчука-молодшого на посаді голови ДПА у Львівській області. Насамперед називають ім’я Олексія Сторчила, члена СДПУ (о), який очолює Дрогобицьку ОДПІ. Стосовно подальших стосунків між головою ДПАУ Юрієм Кравченком і його новим першим заступником київські джерела “Газети” у ДПАУ твердять, що вони навряд чи складуться. Очікують, що найближчим часом Ю.Кравченка знову перекинуть у МВС.

Ігор Мартинів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *