Сергій Медведчук їде до Києва - „Поступ“, 13 січня

Ратуша-ForUm

|

Учора Львівський політикум сколихнула шокова новина — український президент призначив першим заступником голови Державної податкової адміністрації України начальника Львівської податкової Сергія Медведчука, який обіймав цю посаду п`ять років.

Уже два роки націонал-демократичні сили Львівщини ведуть непримиренну боротьбу з Медведчуком-молодшим, вимагаючи і благаючи вище керівництво держави забрати його з Львівщини, оскільки він, за їх словами, є „головним дистабілізатором ситуації в області“ і вже давно де-факто нібито перебрав на себе повноваження головного „правителя“ реґіону.

Нарешті опозиція дочекалася свого свята, проте, водночас, опозиціонери розуміють, що реальних підстав тішитися немає. Адже говорити про те, що переведення Сергія Медведчука до Києва є перемогою опозиції, не доводиться, оскільки, значно підвищивши на посаді, влада лише посилила його позиції, нібито довівши всім, що він є дійсно фахівцем високого рівня, а конфлікт із опозицією мав лише корисливий політичний підтекст. Влада, швидше, втерла опозиціонерам носа, оскільки тепер Медведчук-молодший завідуватиме не лише однією областю, а всією Україною. Говорити про те, що Львівщина відтепер звільниться від Медведчуківських „пут“, теж важко, оскільки навряд чи новим головним податківцем реґіону стане людина абсолютно аполітична, особливо на період передвиборної кампанії. І найімовірніше, це буде людина із команди Сергія Медведчука, який, звичайно ж, підготував собі гідну заміну. Та й навіть якщо це буде не ним пропонована кандидатура, вона все одно змушена буде виконувати прямі вказівки свого вищого керівництва, тобто Сергія Медведчука, який, можливо, невдовзі стане вже не заступником, а головою ДПА України.

Однак, не відкидається, що серед причин переведення Медведчука в Київ є і невелика доля боротьби з ним львівської опозиції та передвиборна кампанія. По-перше, у своїх намаганнях врятувати область від „медведчуківського зла“ „Наша Україна“ постійно отримує певні політичні дивіденди, що владі не на користь. По-друге, від протистояння двох завжди виграє третій, а для СДПУ(о), яку очолює рідний брат головного львівського податківця і глава Адміністрації президента, зрозуміло, не є вигідним, щоб на Львівщині внаслідок цього протистояння виграв Віктор Янукович, оскільки львівські опозиціонери всю свою увагу сконцентровують на Сергієві Медведчуку та СДПУ(о).

На сьогодні сам винуватець події є у відпустці, яка розпочалась одразу після свят. Попри те, що про його нове призначення повідомила прес-секретар Леоніда Кучми, у прес-службі ДПА у Львівській області документального підтвердження цієї кадрової зміни не мають.

За інформацією „Поступу“, обов`язки начальника Львівської податкової зараз виконує перший заступник Сергія Медведчука Юрій Лепецький, який обіймає цю посаду менше ніж рік, а до того працював заступником начальника Львівської міської ДПА Мирослава Хом`яка.

Отримати коментар з приводу нового призначення у самого Сергія Медведчука наразі не вдалося. Хоча, мабуть, він не буде відрізнятися від коментарю, який він давав кілька місяців тому „Поступу“, коли ширилися чутки про можливе його переведення до Києва. Тоді він говорив, що це може бути пов`язане з тим, що під його керівництвом Львівська податкова постійно дає все кращі і кращі результати, тобто, що він себе показав як дуже висококваліфікований фахівець. Також тоді він наголосив, що за своє крісло не тримається.

Народний депутат, голова ЛОО СДПУ(о) Ігор Шурма у коментарі „Поступу“ також оцінив підвищення Медведчука як визнання його фахівцем своєї справи і послідовним службовцем. Він (у зв`язку з переведенням Медведчука до Києва) навіть згадав про одну людську особливість, а саме про те, „що дуже часто шкодуємо про когось лише після того, як його вже втрачаємо“.

Водночас Шурма вірить, що після втрати „такого високого фахівця“ робота Львівської податкової не зміниться, оскільки, на його думку, у податковій є гідний кадровий резерв. А на запитання, чи новим головним податківцем області не буде людина з оточення СДПУ(о), він, віджартовуючись, відповів: „Це точно буде людина з нашого оточення, бо сьогодні всі оточують СДПУ(о)“.

У коментарях „Поступу“ політики-опозиціонери, як і очікувалося, не надто тішилися з учорашньої новини. „Стогнала і плакала Львівщина, а тепер буде стогнати і плакати вся Україна“, — висловився народний депутат- „нашоукраїнець“ Ярослав Кендзьор. З одного боку, нардеп вважає, що Медведчука перевели до Києва, щоб „забрати зі Львова цей подразник“, а з іншого, на його думку, напередодні президентської кампанії „усіх цих яструбів намагаються сконцентрувати у Києві“.

Кендзьор також передбачає, що Сергій Медведчук невдовзі може змінити на посаді голову ДПА України Юрій Кравченка, якого для цього спеціально переведуть на іншу високу роботу. До речі, це, найімовірніше, може бути крісло міністра МВС, оскільки, за інформацією „Поступу“, нинішній міністр Микола Білоконь планує за власним бажанням подавати у відставку.

Життя ж на Львівщині, на думку Кендзьора, після від`їзду Медведчука анітрохи не покращиться, оскільки „йому знайдуть „достойну“ заміну“.

Хто ж нею буде, Кендзьор припустити не зміг. Натомість народний депутат Олег Тягнибок висловив „Поступу“ думку, що зараз ведеться активна боротьба між „есдеками“ та „донецькими“ за це крісло. І, мабуть, перемогу отримають перші. Адже, за припущеннями Тягнибока, Леонід Кучма дав дозвіл Сергію Медведчуку на повний контроль щодо збору податків на західній Україні, зокрема, через призначення своїх людей начальниками ДПА у цих областях. Так, за інформацією депутата, планують, що головним податківцем Волинської області має стати нинішній начальник Львівської міської ДПА Мирослав Хом`як, начальником Рівненської податкової — заступник голови Закарпатської ДПА Скиб`як, яку, за словами Тягнибока, теж очолює людина Медведчука.

Нове призначення головного податківця Львівщини депутат розцінив як бажання влади укріпити свої структури перед президентськими виборами, де Сергій Медведчук буде виконувати функцію „максимального здирача податків“. „Фактично, щуку кинули у річку“, — висловився Тягнибок. Він також заявив, що Указ про призначення Медведчука український президент підписав „у стані алкогольного сп`яніння внаслідок новорічних свят, як і низку інших указів, що йому попідсовували“.

Депутат повідомив, що йому вчора після новини про це призначення зателефонували деякі бізнесмени з Києва, а також окремі працівники ДПА України, „які були просто у шоковому стані від того, що їх чекає“.

Найоптимістичніше з приводу вчорашньої новини висловився голова Львівської обласної ради Михайло Сендак, який свого часу навіть безрезультатно намагався зустрітися з українським президентом, щоб виблагати звільнення Сергія Медведчука. Сендак розцінив переведення головного податківця Львівщини на роботу у Київ „як перемогу демократичних сил“. „Президент прислухався до голосу народу і здорового глузду. Сам факт зняття Медведчука означає, що ми на правильному шляху. І це лише перша ластівка. Корабель дав тріщину“, — заявив голова облради.

Мар`яна П`ЄЦУХ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *