Ярослав Рущишин: “Я свого слова дотримав” - „Львівська газета“, 12 січня

Ратуша-ForUm

|

У СУБОТУ 10 січня на вимогу слідчого директор ВАТ “Троттола” Ярослав Рущишин прибув у приміщення ДПА у Львівській області для участі у “вчиненні слідчих дій”. Враховуючи громадську реакцію на передноворічне затримання іншого співзасновника “Львівської газети” Маркіяна Іващишина та безумовне зацікавлення перебігом цієї справи, пропонуємо інформацію з перших уст.

– Пане Рущишин, як розгорталися події в суботу?

– Власне, подій як таких і не було. Я говорив, що 6 січня виходжу з лікарні й готовий з’явитися на допит до слідчого. Що ж, я свого слова дотримав. У ДПА мене ознайомили з обвинуваченнями проти “Троттоли” і “Дзиґи”, що стосуються співпраці в організації мистецьких акцій. Але якби були якісь претензії щодо невиконання якихось домовленостей, то їх мала би висувати “Троттола” до “Дзиґи” чи “Дзиґа” до “Троттоли”, але аж ніяк не силові служби. Порушення кримінальної справи є невмотивованим, я розцінюю це лише як політичну розправу. Я знаюся на законодавстві, але мене жах бере, коли думаю про те, що може чекати інших невгодних бізнесменів, які насправді допустили незначні порушення. Тому мене не дивує мовчанка колег, їх небажання критично оцінювати дії окремих посадовців ДПА.

– Про що ще говорив слідчий? Чи ви підписували якісь зобов’язання?

– Мене повідомили, що я повинен з’являтися до слідчого за першим викликом. Якщо мені потрібно буде тимчасово кудись поїхати у справах чи на відпочинок, я повинен повідомити про це слідчого. Слідчий також попередив мене, що я не маю права розголошувати “таємницю слідства”. Тому я не вдаюся в подробиці слідчого провадження справи. Але мене дуже здивували публікації в газеті “Поступ” 9 січня 2004 р. Зокрема, Василь Кундик, посадовець слідчого відділу податкової міліції ДПА у Львівській області, в інтерв’ю не тільки “розкриває таємницю слідства”, а наводить недостовірні факти, називає це “звичайним криміналом”, хоча це ще повинен довести суд, називає суму податків, яку ми, за твердженням податківців, не доплатили. Хоча у представленому мені звинуваченні вона є значно меншою.

– Знаю, що ВАТ “Троттола” має претензії до законності дій податківців.

– Будь-який прес-реліз чи офіційне звернення податкової розпочинається зі самовихваляння – скільки коштів вони принесли в бюджет і на скільки перевиконаний план. Але ж це не податкова заробила ці кошти, а ми, підприємці, і ми їх сплатили. Податкова лише перевіряє правильність нарахувань. Наше підприємство ВАТ “Троттола” впродовж дев’яти років займається виробництвом тут, в Україні. З нами співпрацюють близько 20 інших підприємств. Ми є великим платником податків у бюджет. Окрім того, наша продукція йде на експорт і, згідно з чинним законодавством, щомісячно ми подаємо документи на відшкодування ПДВ. І щоразу перевіряють правильність відображення валових витрат і достовірність відомостей для відшкодування ПДВ. Жодних порушень не виявили, що ще раз підтверджує: ми працюємо суто у правовому полі. Ситуація змінилася тільки після низки критичних публікацій у “Львівській газеті”. А от відшкодовувати нам ПДВ податкова не хоче вже кілька років. У той же час я читаю у пресі, що деяким щойно зареєстрованим фірмам одразу відшкодовують мільйони гривень. Напевно, і вони мають підстави, але чому їх не ставлять у чергу? Де ж тут справедливість? Ми вимагаємо від податківців прозорості й хочемо знати: коли ми отримаємо наші законні кошти? А відповіді катма. Інші ж судові засідання податківці зумисне затягують. Зрештою, ми і далі працюємо у цьому напрямку, сподіваємося, що саме суд розставить усе на свої місця.

Розмовляв Олесь Старовойт

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *