Вражаючий прорив “Універсальної” - „Львівська газета“, 30 грудня

Ратуша-ForUm

|

ГЕНЕРАЛЬНИЙ директор Страхової компанії “Універсальна”, львів’янка Наталія Володимирівна Безбах стала однією з чотирьох жінок, котрі увійшли у кращу сотню топ-менеджерів України, а також замкнула чільну п’ятірку керівників організацій своєї галузі – галузі страхування. Про це свідчить опублікований кілька днів тому рейтинг поважного вітчизняного економічного видання “Інвестгазета”. Одна з кращих жінок-топ-менеджерів України в інтерв’ю нашій газеті розповідає про особисті успіхи й успіхи компанії.

– Наталіє Володимирівно, як Вам, керівнику молодої компанії, яка існує на ринку страхування якихось півтора року, так швидко вдалося досягти такого успіху?

– Почнемо з того, що означення “молода” для Страхової компанії “Універсальна” є не зовсім правильним. Так, саме ім’я Страхова компанія “Універсальна” з’явилося на страховому ринку України зовсім нещодавно, і його виникнення пов’язане з нашим прагненням втілювати нові підходи до ведення бізнесу, без яких нині неможливо успішно працювати на страховому ринку України. Власне універсальні підходи, з найширшим спектром послуг, активним входженням на ринок, розвитком власної мережі філій, підходи, підтверджені професійністю та зорієнтовані насамперед на клієнта. І, вже щоб сама назва свідчила про обрану нами стратегію, у травні 2002 року Страховий центр “Поділля” було перейменовано у Страхову компанію “Універсальна”.

Але, з іншого боку, “Універсальна” – це компанія з великим досвідом, оскільки в неї влилися організації, які стояли біля витоків страхової справи в Україні. Нагадаю, що у жовтні 2002 року було розпочато процес приєднання до нас Відкритого акціонерного страхового товариства “Терен” (м. Тернопіль) – одного з лідерів страхування в Західній Україні, співзасновника Моторного (транспортного) страхового бюро та Ліги страхових організацій України. Зважаючи на те, що історія “Поділля” та “Терена” є складовою частиною історії компанії, історію Страхової компанії “Універсальна” слід починати з 27 лютого 1991 року, коли, ще за Радянського Союзу, було утворено Відкрите акціонерне страхове товариство “Терен”. Поєднання енергії, нових підходів до роботи “Універсальної” та досвіду “Терена” дало відмінний результат: нині наша компанія входить у двадцятку найпотужніших українських страхових компаній (про це свідчить рейтинг Ліги страхових організацій України) та посідає десяте місце у рейтингу “Інвест-газети” “Топ-100. Найдинамічніші компанії України” за динамікою зростання страхових платежів.

– Чи не було якихось ускладнень під час об’єднання із ВАСТ “Терен”? Адже “Універсальна” створила прецедент на страховому ринку України, приєднавши до себе іншу страхову організацію…

– По-перше, складність полягала в тому, що в Україні взагалі не існувало механізмів приєднань страхових компаній. Але це нас не зупинило, і ми вирішили створити те, чого на українському страховому ринку ще не було. Держкомісія регулювання ринків фінансових послуг підтримала нашу ініціативу, і спеціалісти комісії у тісній співпраці з нашими розробили методичні рекомендації щодо приєднання страхових компаній. Ми були пілотним проектом – ці рекомендації відпрацьовували саме на “Універсальній”. По-друге, процеси приєднання є складними самі по собі. Кожна компанія – це своєрідний клімат, свій колектив, свої продукти, свої правила. Під час процесу приєднання в нас виникли труднощі, пов’язані з організацією процесів життєдіяльності компанії. У зв’язку з цим ми прийняли рішення орієнтуватися на процесний підхід в роботі і ось вже півроку займаємося введенням системи якості ISO 9002. Наскільки мені відомо, в Україні жодна страхова компанія не отримала сертифікату ISO 9002. Ми сподіваємося, що наша компанія буде однією з перших.

У процесі свого зростання ми також відчули необхідність серйозно зайнятися стратегічним плануванням. Розробили свою корпоративну філософію, визначили нашу місію, цінності і стратегічні пріоритети.

– Наталіє Володимирівно, чи важко жінці бути успішним бізнесменом?

– Дуже важко, адже іноді доводиться проявляти зазвичай непритаманні жінкам риси характеру. (Сміється). Насправді у бізнесі важко щось зробити самому, і найбільшою мірою твій успіх як успіх керівника залежить від команди людей, які ставлять перед собою певну мету і правильними та рішучими кроками йдуть до її виконання. І мій успіх – це успіх усієї команди, яка в “Універсальної” таки є.

–Що Ви робите для професійного зростання своїх працівників?

– Практика підтверджує, що успішне ведення бізнесу в сучасних умовах неможливе, якщо працівники фірми не розвиваються й у професійному, так і в особистому плані. Тому в нашій компанії створено навчальний центр для підвищення професійного рівня наших співробітників, куди ми запрошуємо провідних спеціалістів для проведення семінарів і тренінгів. Крім того, наші співробітники постійно їздять на навчання у спеціальні навчальні заклади в Україні та за кордоном.

– Які перспективи страхової справи в Україні?

– Перспективи дуже великі, адже ринок страхування у нас перебуває практично на початковій стадії свого розвитку. І в найближчі п’ять років він розвиватиметься дуже стрімкими темпами. Наші люди поволі відходять від сформованого радянською системою стереотипу і починають розуміти, що таке страхування і навіщо воно. Вони починають дбати про своє здоров’я, майно, свій спокій і впевненість у завтрашньому дні.

– 7 листопада вступили в дію нові норми Закону “Про страхування” щодо статутних фондів страховиків. Як, на Вашу думку, розвиватиметься після цього ситуація на ринку?

– Я гадаю, що введення цих норм є необхідним, але вводити їх потрібно було комплексно. Суттєвим недопрацюванням є те, що наразі не запропоновано механізму ліквідації і санації тих страхових компаній, котрі не зможуть виконати вимоги закону і збільшити до необхідного рівня свій статутний фонд, властиво механізму примусити ці компанії відповідати за своїми зобов’язаннями. А це є небезпечним для страхового ринку України, оскільки може підірвати довіру в населення до страхування як такого.

– Які плани у Вашої компанії на наступний 2004 рік?

– У своїй діяльності ми дотримуємося принципу універсальності, задекларованого в назві. Ми плануємо розробляти нові види страхових продуктів, розширювати свою мережу філій і створювати та розвивати систему надання супутніх послуг. Нині “Універсальна” має 40 філій і представництв у 21 області України й одне – за кордоном – у столиці Угорщини Будапешті. Також ми створили й активно розвиваємо цілодобову службу допомоги, зокрема служби технічного та медичного асистансу, мережу аварійних комісарів.

– Що Ви хотіли б побажати читачам нашої газети?

– Вітаю Вас з Новим Роком та Різдвом Христовим! Нехай усмішки Новорічних і Різдвяних свят не згасають у Ваших родинах і сім’ях, даруючи таке потрібне всім нам почуття радості та впевненості в завтрашньому дні! Добробуту та процвітання Вашим родинам!

Розмовляв Олег Комарчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *