Ялинковий бум - „Ратуша“, 27 грудня

Ратуша-ForUm

|

Напередодні свят у всіх містах України традиційно розпочали роботу ялинкові базари. Новорічний ялинковий бум, зазвичай, стартує напередодні католицького Різдва. Однак пік продажів припадає на 28 — 29 грудня — саме в цей час українці купують найбільше ялинок.

Ялинок на базарах більше, ніж у лісі

Ще на початку тижня попит на ялинки був невеликим, та за якихось три — чотири дні цим “екзотичним” товаром були заповнені геть усі львівські базари, і якщо спочатку мало хто з львів’ян відважувався викласти за лісову красуню від 20 до 30 гривень, то сьогодні кожен покупець може вибрати товар до кишені та до душі.

Виокремити ялинковий базар у Львові — не вдасться. Як повідомив кореспондентові “Ратуші” начальник управління торгівлі Львівської міської ради Михайло Задорожний, мало не всі ялинкові базари — стихійні. До речі, сертифікатів та дозволів на продаж ялинок також ніхто з продавців не має, за винятком підприємств, що привозять на продаж величезну кількість зелених красунь, отож відповідають за масову вирубку дерев.

Ялинки везуть

у невеличких причепах

і у величезних КамАЗах

Продавці новорічних дерев кажуть, що їхній робочий день — ненормований, може тривати від 9-ї ранку до 9-ї вечора, і лише у разі, якщо пощастить — кілька годин.

Найбільший попит на львівських базарах має ялинка, навіть попри те, що завдає господиням клопоту своїми голочками. Саме її люблять і діти, і дорослі і вважають справжнім символом Нового року.

Невеличку ялинку можна купити за 10-15 гривень, особливо ціняться такі, що мають пухнасте та густе гілля. 4-5-річна ялинка або сосна заввишки півтора метра обходиться покупцеві у 20-25 гривень.

Цього року не менш популярні й такі ялинки та сосни, що сконструйовані з гілочок: і дерева рубати не треба, і виглядає таке деревце дуже симпатично. Аби зробити “мініатюрну” красуню заввишки 30 — 50 сантиметрів, потрібно не так уже й багато часу (годину — півтори).

Живі деревця з року в рік тримають перші місця у передноворічних продажах. Утім, у більшості магазинів на Різдвяні та Новорічні свята завозять ще й штучні ялинки. Вони бувають різного розміру та кольору, а є навіть із шишечками.

Цього року до білих ялиць — зась!

Напередодні новорічних свят Львівська обласна рада прийняла рішення заборонити на 10 років вирубування ялиці білої. Передусім для того, аби зберегти насадження цих дерев, що є цінною породою. Заборона поширена на території Львівської області, крім того, депутати облради звернулися з пропозицією ввести таку заборону в Івано-Франківській, Закарпатській і Чернівецькій областях.

Щодо Львівщини, то “Львівліс”, “Галсільліс” і Сколівський військовий лісгосп напередодні новорічних свят повинні забезпечувати ефективну охорону насаджень ялиці білої від незаконного вирубування. Крім цих установ, за тим, щоб ялицю білу не вирубували, стежитимуть УМВСУ у Львівській області, УМВСУ на Львівській залізниці, управління екології та природних ресурсів у Львівській області та ДП “Львівська залізниця”.

Торік, попри всі заборони та каральні заходи з боку правоохоронних органів, на кожному львівському ринку, а особливо поблизу приміського вокзалу, можна було купити ялинку на будь-який смак. Причому більшість електричок, що курсували до Львова з гірських районів області, були вщент заповнені і ялинками, і ялицями, бо штрафи не перешкоджали охочим заробити копійчину.

Наприкінці цього тижня працівники об’єднання „Львівліс” склали понад 70 протоколів про незаконне вирубування новорічних ялинок. Про це повідомив Мирослав Пилипів, начальник відділу охорони захисту і контролю лісу об’єднання „Львівліс”. Загалом на території Львівщини є 16 лісокористувачів, що й стежать за охороною лісу. Мінімальний штраф за вирубану ялинку — 110 гривень.

Для продажу населенню об’єднання „Львівліс” заготувало цьогоріч 38 тисяч новорічних красунь, зокрема, це сосни та смереки.

Церква — проти вирубування ялинок

До лісових господарств, що охороняють насадження ялинок, приєдналася й Церква. Відмовитися від встановлення у домівках ялинок на Різдвяні та Новорічні свята закликав у своєму зверненні Блаженнійший Любомир Кардинал Гузар. “Цей звичай, звісно, гарний, але, як показує практика, шкідливий для людської спільноти, тому що нищить природне багатство нашої країни”, — з такими словами звернувся Кардинал Гузар до вірних Львівської архієпархії УГКЦ.

Глава УГКЦ наголошує на тому, що ялинка “не є суттєвим елементом святкування великого свята Христового Різдва”, і тому він приєднується до прохань людей, відповідальних за охорону і захист лісу, “замінити живі дерева штучними або взагалі відмовитися від такої прикраси оселі”.

Та все ж вирішувати, чи прикрашатиме оселю живе деревце, вам…

Оксана ЛЕВИЦЬКА, „Ратуша“

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *