Петро Олійник: Політичний проект має зміст тоді, коли пірамідою накривається вся Україна - „Львівська газета“, 22 грудня

Ратуша-ForUm

|

МИНУЛОЇ суботи ЛОО СПУ та представництво блоку “Наша Україна” у Львівській області підписали Меморандум Солідарності. Не виключено, що незабаром такий документ підпишуть і між “НУ” та БЮТ, і “НУ” та КПУ, хоча запевнити, що цей прогноз здійсниться, ще ніхто не може. Петро Олійник, координатор блоку “Наша Україна” у Львівській області, розповів “Газеті”, в чому суть підписаного меморандуму та якими можуть бути результати його дії.

– Що реально може дати підписання такого меморандуму, на який умовах його підписано?

– У листопаді підписали меморандум між всіма опозиційними силами про спільні дії щодо політичної реформи, його підписали “Наша Україна”, БЮТ, СПУ та КПУ. Але документ має життєздатність, коли він підтриманий на регіональному рівні, пролонговується, підписується і має реальне наповнення. Коли політичні сили на обласному, на міських рівнях починають синхронно працювати. Ми розуміємо, що існує конфлікт – влада й український народ, і цей конфлікт влада хоче перевести в міжконфесійну, міжрегіональну, міжнаціональну сварку. Розуміючи, що домінуючою силою у Львівській області є “Наша Україна”, нам було дуже важливо зробити повідомлення, яке прийняли центральні політичні органи, що підписали на київському рівні меморандум. Тому ми були ініціаторами підписання меморандуму з цими політичними силами. “НУ” і соціалісти, “НУ” і БЮТ, і можливо, якщо Господь Бог допоможе, вдасться підписати такий меморандум із комуністами. Це є перший крок. Другим кроком підписання меморандуму на регіональному рівні є те, що ми, не відступаючи від концепції, врахували регіональні особливості. Провели спільну прес-конференцію з представниками БЮТ і СПУ, після цього підписуємо меморандуми про спільні дії. Документ підписаний у присутності лідера СПУ Олександра Мороза, від сторони соціалістів його підписав Євген Таліпов, а з боку “НУ” – я. Вважаю, що це знакова подія, бо перед нами стоять дуже важливі завдання.

– Що зазначено в меморандумі?

– Ми в жодному разі не говорили про речі, які стосуються єдиного кандидата, єдиної команди на президентських виборах. Про це говорити просто ще рано. Лише задекларували те, що повинні діяти всі разом, реально працювати над реальною політичною реформою. Є базові речі – пропорційні вибори, всенародне обрання президента терміном на п’ять років. Відповідно до цього, ми зробили такий меморандум, будемо формувати організаційні структури, які на міських і районних рівнях працюватимуть проти діючої влади, в ім’я перемоги демократії. Я маю на увазі частину тієї влади, яка взагалі не зважає на український народ. Ми абсолютно відкриті в перспективі підписати угоди з проукраїнськими, пронаціональними силами, частиною сил, які є в більшості. Бо хтось хоче позиціонувати “НУ” як політичну силу, не здатну домовлятися. А зараз така угода підписана. Завжди Західну Україну, Львівщину позиціонували як ультрарадикальну, яка взагалі не вміє та не хоче ні з ким співпрацювати. Я вважаю, що підписання цього меморандуму є добрим початком гарної роботи. І, можливо, якщо комуністи все-таки будуть не флюгерною політичною силою, яка йде в форватері Медведчука, а реально діятимуть, то ми підпишемо меморандум із ними.

– Окрім Львівської області, було підписано ще десь такий меморандум?

– Командою, повідомленням на такі дії був підписаний меморандум у Києві. Я як керівник “Нашої України” у Львівській області, порадившись із членами політради, вирішили проявити таку ініціативу. Логіка підказує, що будь-який політичний проект має сенс, коли пірамідою накривається вся Україна. Я, правду кажучи, не знаю, але я рекомендуватиму, щоб цю ініціативу впроваджували і в інших областях. Це дуже важливо для Західної України, бо знову хочуть перед нами махати червоним стягом. І ви ж бачите, всі ці провокації, які робили у Львівській області, тепер з’їзд КПРС 27 грудня, інші речі мають єдину мету – протиставити Західну Україну іншій частині держави. Тому ми пішли на такий рішучий крок.

– У чому полягатимуть спільні дії між “НУ” та СПУ?

– Ідеться і про голосування у Верховній Раді, але я б не став коментувати те, що відбуватиметься в Києві. А на нашому регіональному рівні – це підготовка членів дільничних комісій, спостерігачів, щоб забезпечити прозорі вибори, питання агітації. Спільно агітуватимемо не за якогось президента, а за те, щоб президента обирали всенародно, за відкриття інформаційних центрів. Маючи представників дільничних комісій, спостерігачів навчених, перевірених і при цьому від різних політичних сил, ми зможемо на регіональному рівні забезпечити прозорі вибори, які відповідатимуть чинному українському законодавству. Робитимемо дуже серйозні спільні агітаційні пункти в кожному місті та районі. Готові відкривати спільні громадські приймальні. Розуміємо, що сьогодні Соціалістичній партії буде важче на Західній Україні. І зробивши таку річ, переконані, що це повідомлення гарно сприймуть у центрі України, де Соціалістична партія має велике значення, в інших регіонах, де мають більше вагу “бютівці”. І вони будуть створювати саме такі спільні організаційні структури, які готуватимуть членів дільничних комісій. Тобто ми працюємо на регіональному рівні, відповідаємо за тактику й оперативну роботу, а стратегічні моменти намальовані меморандумом, який підписано в Києві. Ми готові йти на спільні прес-конференції, на спільний випуск газети регіонального рівня, готові проводити спільні акції. Ви ж бачите, скільки підпільних акцій проводять, і деякі провокативні сили починають декларувати міжнаціональні, міжконфесійні та міжрегіональні лозунги, а потім із центральних ЗМІ, які є підконтрольні цим силам, позиціонують нас із цим. Тому проводитимемо спільні акції, погоджуватимемо їхню ідеологію, логіку, і це є дуже важливо.

Розмовляла Валентина Люля

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *