Віктор Пинзеник: “Зниження податків і соціальність бюджету – великі міфи” - „Львівська газета“, 19 грудня

Ратуша-ForUm

|

НОВИЙ 2004 рік принесе українцям купу “приємних” несподіванок у вигляді подорожчання нового житла, комунальних послуг, газет і журналів та інших товарів, спричиненого суперечливими нормами ухваленого закону про державний бюджет на наступний рік, і не тільки ними. Єдиною “радістю” для громадян і підприємців стане зниження ставки податків на прибуток юридичних і фізичних осіб, однак виявляється, що реально ці податки зростуть. Чому так станеться, “Газеті” розповів відомий економіст, народний депутат Віктор Пинзеник.

– Нового року буде значно знижено податок на доходи фізичних осіб і податок на прибуток підприємств. Чи означає це, що податковий прес на українців знизиться?

– Ні. Я стверджую, що податки не знизяться, а зростуть. Я зробив баланс прибутків до бюджету у відсотках до валового внутрішнього продукту. Так, податок на прибутки фізичних осіб поменшав до 13%, але щодо прибутку – то, хоч і кажуть, що знижено з 30 до 25%, насправді збільшено. Тому що є таке поняття, як “зниження ставки”, але є і “зростання податку”. Що більше: 25 чи 30? Податок на прибуток залежить не тільки від ставки, а від того, з чого брати податок? Що вважати прибутком? І тут виглядає, що 25% майбутнього податку у грошах є… більшим за 30% нинішнього податку.

– Чому так відбувається?

– Тому що 25%-й податок збиратимуть із тих речей, які раніше прибутком не вважали. Наприклад, амортизація відтепер фактично буде прибутком підприємства завдяки хитрому рішенню знизити норми амортизації. У всьому світі їх підвищують, а в нас – знижують. Далі. Була така норма, яка дозволяла збитки попередніх періодів відносити на зменшення податків наступного. Припустимо, я закінчив січень зі збитками в 10 тисяч гривень. Але в лютому отримав прибуток у 20 тисяч. І податок у лютому з мене беруть не з 20, а з 10, оскільки збитки відносили на зменшення податкової бази.

Уряд же тепер вирішив, що це неподобство слід припинити – і заборонив. Тож тепер платитимуть податок не із 10, а з 20 тисяч. Мої підрахунки свідчать, що середнє податкове навантаження зросте на 2,3%. Уряд правий, що податковий прес за ставками зменшився на 1,5%, але водночас він зріс на 3,8% за рахунок розширення бази оподаткування.

– Як оцінюєте запропонований бюджетом-2004 механізм відшкодування ПДВ через облігації?

– Негативно – тепер виробники будуть змушені (фактично примусово) кредитувати бюджет. Уряд сказав просто: “Усе, що я вам винен, я вам же й прощаю. Ставайте в чергу на 5 років із відшкодування ПДВ”. Нове ніби відшкодовуватимуть, але хто тепер повірить, якщо вже раз так вчинили?

– Які є ще “підводні камені” в бюджеті на наступний рік, що їх іще не встигли проаналізувати в мас-медіа?

– Насамперед це міф про те, що бюджет є соціально спрямованим. Це не так хоча б тому, що тепер оподатковують усю доброчинну діяльність. Це кінець добродійності. Раніше дозволяли підприємствам від 2 до 5% прибутку скеровувати на добродійність, наступного ж року ця норма не буде чинною. Тобто хочеш жертвувати – заплати спочатку податок. До речі, доброчинні організації також повинні стати платниками податків, якщо матимуть гроші на рахунку. Як тільки щось залишилося на 1 січня 2004 року – все, плати податок.

Не забули і шахтарів. Із 1 січня допомога, а точніше вугілля, яке видавали шахти гірникам і сім’ям загиблих, обкладуть податком на прибуток. Але найбільшого удару завдасть скасування пільг із податку на додану вартість, яке становить майже 3% валового внутрішнього продукту…

– А які наслідки матиме запровадження ПДВ на купівлю-продаж житла, газет і книг?

– Із нового року ринок житла фактично знищать. Якщо хтось отримає нову квартиру у власність, повинен платити 20% ПДВ. Раніше не платили. Ба більше, цей податок буде акумулятивним. На відміну від чинної схеми, його додаватимуть при кожному перепродажу. Мита не буде, буде податок із податку. Введено ПДВ на оформлення земельних ділянок.

Відзначу, що всю приватизацію, за податковим законодавством, обкладатимуть ПДВ – навіть купівлю акцій українських підприємств у держави. І вас не оминули, бо з 1 січня 2004 року оподатковуватимуть на додану вартість газети і їх доставку. До речі, книги також. Це ще 20%. З 1 січня знищать українське книговидавництво – через скасування пільг.

Окремо слід відзначити і збори до Пенсійного фонду. Так, збір із продажу валюти на міжбанківському ринку збільшено до 1,5%. Цей податок ударить по українських експортерах, оскільки, за новими правилами, експортери отримають мінус 600 мільйонів гривень…

– Що робила “Наша Україна” (Пинзеник є одним із лідерів цього блоку – “Газета”), аби не допустити ухвалення такого бюджету?

– “Наша Україна” хотіла не допустити його ухвалення – цей закон не мав права на життя. Минулого тижня спробували вносити зміни до бюджету. Ми виступаємо за те, щоб бюджет повністю переробити. Перше та друге читання – це зовсім різні бюджети. Те, що прийняли в другому читанні, не має жодного стосунку до бюджетного комітету. 18 представників більшості проголосували в комітеті “за”, 14 представників опозиції – “проти”. Порошенко оприлюднював те, за що проголосувала більшість.

Слід відзначити, що цей бюджет уперше приймали як кілограм паперу, тобто голосували разом. До речі, вже пропонували скасувати деякі нові ПДВ. Могло статися, як із мінімальною зарплатою – адже нині в Україні діють два закони: за одним із них, мінімальна зарплата є 237 гривень, а за другим – 205 гривень.

– Що “Наша Україна” робитиме, аби не допустити найгіршого варіанту політреформи?

– Усі вже чекають на законопроект, за яким посада президента або депутатів успадковується. Хай президента обирає парламент, а потім президент призначає склад Верховної Ради. Кожен депутат від “Нашої України” подав законопроекти, в яких стверджує, що законопроект про політреформу суперечить Конституції.

Розмовляв Василь Трухан

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *