За ліками – з валідолом - „Високий замок“, 9 грудня

Ратуша-ForUm

|

Перші дні нового року аптечні працівники проведуть у ревізіях та переобліках, а хворі, ймовірно, в пошуках ліків. Саме з 1 січня наступного року набуває чинності Закон “Про бюджет”, який підготував громадянам чимало “сюрпризів”, один із яких – запровадження податку на додану вартість на лікарські засоби.

Ясна річ, ПДВ ляже тягарем на плечі споживачів ліків – хворих, передусім літніх людей і дітей. За найоптимістичні-шими прогнозами, ліки подорожчають на 25-30 відсотків.

Податок на здоров’я нації

Цей “подарунок” від влади підкрався тихо й непомітно. Аптечні працівники та їхні клієнти вже було зітхнули з полегшенням, коли Президент наклав вето на Закон про податок на додану вартість, який передбачав запровадження ПДВ на лікарські засоби (досі продаж ліків не обкладали цим податком). Творці цього закону були взагалі досить суворими щодо усіляких пільговиків, але, видно, далися взнаки численні звернення медиків, фармацевтів та громадян, яким подорожчання ліків несе загрозу для життя. Президент не наважився відверто зігнорувати громадську опінію і закону не підписав. Але згодом зрадив своїм переконанням і (до слова, перебуваючи у лікарні) підписав Закон “Про бюджет”, чим “благословив” ПДВ на лікарські засоби, а отже, їх подорожчання.

Першими забили на сполох, коли ще закон не пройшов усіх стадій затвердження, деякі народні депутати. Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я, материнства і дитинства заявив, що Кабінет Міністрів має намір запровадити ПДВ на ліки і засоби медичного призначення, що спричинить зростання цін на них на 15-25 відсотків. За словами голови парламентського комітету Миколи Поліщука, крім запровадження ПДВ, на цінах також позначиться подорожчання акцизу на медичний спирт у вісім разів. Тобто ціни на різні краплі й настоянки зростуть у 2-3 рази.

Народний депутат Віктор Пинзеник, говорячи про “податкові сюрпризи нового бюджету”, констатує посилення податкового тиску на громадян, зокрема у медичній галузі. Підвищення ставки акцизу на спирт для медичних цілей, ПДВ на лікарські засоби та ПДВ на медичні послуги доктор економічних наук Віктор Пинзеник вважає трьома проблемними місцями бюджету, що завдадуть шкоди медичній галузі та добробуту громадян.

“Трьома каналами здійснюється економічний удар по громадянах, – коментує “медичні” податки Пинзеник, – що неминуче призведе до зростання цін на ліки з 1 січня наступного року”.

– Прийняття Закону „Про бюджет-2004“, який запроваджує ПДВ на ліки, позначиться передусім на найменш захищених верствах населення, – вважає генеральний директор Львівської обласної аптечної корпорації Володимир Зіниха.

– Найбільше потерпатимуть кардіологічні, онкологічні хворі, життя яких пов’язане з постійним вживанням ліків. Ліки подорожчають на 25-30 відсотків і, без сумніву, подорожчання позначиться на здоров’ї нації.

„Пільговий“ перелік складуть нашвидкуруч

Чи можна якось вплинути на ситуацію? Мабуть, ні: закон прийнято, і назад дороги нема. Хоча Кабінет Міністрів залишив невеличку можливість для полегшення ситуації. Закон передбачає, що уряд повинен затвердити перелік лікарських засобів, що не підлягатимуть оподаткуванню. Та новий рік на носі, а про список ще нікому нічого не відомо. Як розповів Володимир Зіниха, минулого четверга він був на нараді в Міністерстві охорони здоров’я, де урядовці мусили признатися, що над цим переліком ще ніхто не працював. Але заступник міністра пообіцяв, що не пізніше, ніж 25 грудня, список розроблять і цю інформацію отримають усі аптеки та податкові органи.

– До цього переліку увійдуть ліки за міжнародними та патентованими назвами, а це означає, що під однією назвою будуть два-три, а може, й більше назв препаратів, – говорить Володимир Іванович. – Для аптечних працівників настає гаряча й складна пора. Запровадження ПДВ вимагає додаткового оформлення патентів на реалізацію ліків вітчизняного виробництва та імпортних ліків. Патенти на вітчизняні препарати як пільгові коштуватимуть 120 гривень, а на імпортні – 400-500 гривень. Усі ці видатки буде закладено у вартість лікарських засобів. Крім того, потрібно вводити нові механізми бухгалтерського обліку, касових операцій. Тобто проблеми будуть, а конкретної поради, як і що робити, ми ще не отримали.

Чому фармацевти проти?

Із часом українці змиряться й з тим фактом, що у них забирають ще частину заробітку, залишаючи ще менше шансів на гідне життя. Але перша хвиля обурення вихлюпнеться на аптечних працівників. А тим часом цей бізнес теж може зазнати чималих втрат. Той, хто думає, що зростання цін на лікарські засоби зумовить зростання прибутків аптек, глибоко помиляється. Хворі не почнуть більше заробляти, а отже, витрачати на ліки більше. А той, хто досі дозволяв собі профілактичні препарати, а дітям вітаміни, тепер задумається, чи це йому по кишені. Відтак товарообіг аптек зменшиться, а від цього втратять не тільки підприємці, а й бюджет, який передбачає чималі надходження від цієї галузі. До того ж, як показує і український, і закордонний досвід, посилення податкового тиску змушує бізнес тікати “в тінь”. А ліки на базарі – це вже небезпечно.

Аптечна справа – це бізнес. Логіка уряду проста: мовляв, якщо аптеки ростуть, як гриби після дощу, значить, справа вигідна, прибуткова, і тому аптекарі дадуть собі раду без пільг. Пільги скасовувати треба, але не цієї хвилини і не в такій державі, яка є зараз. І вже точно не варто було розпочинати “встановлювати справедливість” із медицини чи аптечної справи. Якби у нас діяло медичне страхування, держава виділяла кошти на забезпечення ліками соціально незахищених верств населення, якби діяв механізм компенсації витрат на лікарські засоби… Якби медицина була у нас на такому рівні, як у багатьох західних країнах, до яких ми прагнемо дорівнятися. Але “справедливий” закон будуть прищеплювати на українському ґрунті, який дуже відрізняється від західного. Рецидиви недолугості законодавства не забаряться…

Леся ФЕДІВ, „Високий замок“, 9 грудня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *