Як Львів російську Думу обирав - „Високий замок“, 8 грудня

Ратуша-ForUm

|

Вчора ті громадяни РФ, які з тих чи інших причин перебували у Західній Україні, могли проголосувати у приміщенні Російського консульства у Львові, що на вулиці Левицького, 95.

Виборча дільниця на території консульства відноситься до м. Москви. Росіянам видавали два бюлетені: один “мажоритарний”, у якому було сім кандидатур до Держдуми (від Ленінградського одномандатного виборчого округу № 194 м. Москви), інший – “федерально-партійний” із 23 політичними партіями.

Консульська дільниця працювала з 8-ї години ранку до 20-ї вечора. За словами членів виборчої комісії, такого напливу виборців у Львові давно не бачили. Станом на 12.00 неділі проголосували майже стільки ж громадян Росії, як на попередніх “думських” виборах за цілий день. На дільниці очікували, що голосувати прийдуть дві-три сотні осіб. Порівняно з кількістю бюлетенів, які надіслали до консульства (а це, за словами голови виборчої комісії, консул-радника Олександра Гібова, понад 4 тисячі екземплярів – саме стільки нині перебуває на обліку диппредставництва у Львові громадян Російської Федерації), це, звичайно, небагато, але треба враховувати, що Львівське консульство РФ опікується 8 областями Західної України, а на виборчу дільницю, зрозуміло, йшли головним чином “львів’яни”.

Першим проголосував сам Генконсул РФ у Львові Олександр Чуплигін. Яка саме партія припала йому до душі, в інтерв’ю кореспонденту “ВЗ” дипломат сказати відмовився. Не став він коментувати і припущення, що наплив росіян-виборців у неділю на парламентських виборах (вони, на відміну від президентських, особливою популярністю не користуються) обумовлений підтримкою Володимиром Путіним конкретної політичної сили – політичної партії “Єдина Росія”.

Зі слів виборців (які погодилися розповісти “ВЗ” про свої симпатії” вже після голосування) вималювалася чітка картина на підтримку “путінської” “Єдиної Росії”. “Чому саме “ЄР?”, – запитував у людей. “Через Путіна”, – відповів молодий чоловік – українець, який служив у Збройних силах РФ. “Потрібна міцна влада”, – каже пан Едуард, який водночас у “мажоритарному” бюлетені “розписався” за представника КПРФ.

Юрій Клавдійович Сухов, поважного віку чоловік, голосував за комуністів (КПРФ Зюганова), тобто за опозицію нинішній владі у Кремлі. “А як ставитеся до вихідця зі Львова Г. Явлінського та його “Яблука”?”, – запитую. “Розумний хлопець. Але йому пропонували йти в уряд, а він не йде, – лише критикує. Вічний опонент – це ж не є політична позиція”. У підсумку я так і не знайшов людини, яка б проголосувала у Львові за колишнього львів’янина.

З розмови двох жінок (старшої і молодшої): “Мам, ты за кого? – За Лужкова (мер Москви, третій у списку провладної “Єдиної Росії”. – В.З.), а в какой он партии? – А за ЛДПР (партія Жириновського. – В.З.) не хочешь? – Нет. – Ну и зря”. Окрім згаданих політичних партій Росії, у розмовах з виборцями “засвітилася” ще партія “Родина”. У “партійному” бюлетені, нагадаємо, було 23 політичні сили.

Багато російських виборців, з яким довелося порозмовляти, роками живуть у Львові і мають, окрім російського, й український паспорт. “Але ж Україна не визнає подвійного громадянства”, – звертаюся до консул-радника О. Гібова. “Ми не переймаємося цим, – нас цікавить лише російський паспорт”.

Віктор ЗІНЧУК, „Високий замок“, 8 грудня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *