Склярський і Чорновіл порозумілися - „Львівська газета“, 4 грудня

Ратуша-ForUm

|

ДИСКУСІЯ про проблеми водопостачання Львова між народним депутатом Тарасом Чорноволом і директором МКП “Львівводоканал” Василем Склярським, започаткована на сторінках “Газети”, переросла в особисту зустріч опонентів. Учора вони міркували над цими проблемами спільно.

Василь Склярський не вірить, що у Верховній Раді можна провести законопроект про звільнення проекту Світового банку з покращання водопостачання від сплати податків і митних зборів. Оцінюючи вчорашню зустріч із народним депутатом Тарасом Чорноволом, він заявив, що такі питання повинні вирішувати депутати всіх рівнів, і це не є компетенцією його підприємства.

– Я не можу звертатися безпосередньо в Кабмін, це повинні робити депутати, – говорить він. – Окрім того, цей проект мав би курувати заступник міського голови з питань економіки Олег Мірус. Він їздив до Києва, проте не впевнений, що працював на проект.

Разом із тим, головне питання, яке обговорювали під час зустрічі, таки залишилося: чим народні депутати від Львівщини можуть допомогти МКП “Львівводоканал” для впровадження проекту покращання водопостачання. Найбільша допомогою з боку депутатів, на думку працівників підприємства, – лобіювання на рівні парламенту питання про звільнення проекту від митних і податкових зборів.

Нагадаємо, 8 млн. дол. із 10 млн. дол. – загальної частки міста в проекті – власне повинні піти на сплату мита та податків. Світовий банк, згідно з міжнародним законодавством, не може сплачувати місцевих податків і зборів. Андрій Олійник, депутат міської ради, який також був присутнім на зустрічі, не переконаний, що міські депутати погодяться внести до бюджету цю статтю витрат. “При загальному бюджеті міста в 300 млн. грн. 40 мільйонів – це багато”, – говорить він.

Тарас Чорновіл пояснив, що лобіювати такі питання досить складно. Попри те, що два прецеденти були – звільнення від митних зборів матеріалів, які йшли на ремонт майдану Незалежності в Києві, та певні роботи на Харківському водоканалі. Навіть ці питання проходили досить складно. Якщо ще врахувати неоднозначне ставлення парламенту до західного регіону, то виглядає практично нереальним. Попри це він, готовий працювати над послабленням податкового та митного тиску на проект.

Варіант, який запропонувало керівництво “Львівводоканалу”, – про виділення урядових субвенцій для проекту, тобто покриття витрат постфактум, народний депутат вважає нереальним. “Думаю в державному бюджеті можна вишукати ці кошти, проте тут усе залежить від доброї волі Віктора Януковича, тому тяжко давати гарантії”.

У свою чергу, Василь Склярський саме такий варіант розвитку подій – компенсацію витрат з резервного фонду бюджету – вважає більш реальним.

До речі, під час зустрічі Тарас Чорновіл озвучив цікаву інформацію. Він заявив, що подавати воду цілодобово у Львові можна вже зараз, проте проблема полягає в дуже поганих водогонах, дорожнечі електроенергії та неготовності населення адекватно платити. Василь Склярський підтвердив, що 80% водогонів міста – в катастрофічному стані.

У результаті домовилися, що народний депутат отримає повну інформацію про те, що саме необхідно зробити, і працюватиме з цими матеріалами в парламенті. Василь Склярський зі свого боку попросив його стати своєрідною ланкою між “Львівводоканалом” й іншими депутатами від Львівщини для спільного вирішення проблем.

Наталя Онисько, „Львівська газета“, 4 грудня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *