Олександр Другов: “Сьогодні жодна людина в Україні не знає, який у неї буде розмір пенсії” - „Ратуша“, 4 грудня

Ратуша-ForUm

|

9 липня поточного року Верховна Рада України прийняла базовий Закон із реформування пенсійного забезпечення в Україні — “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Розпочата пенсійна реформа має на меті відновити соціальну справедливість при призначенні пенсії — залежно від стажу і заробітку, створити умови для зростання пенсійних виплат до рівня, що гарантує пенсіонерам гідний рівень життя. Чиновники підкреслюють, що реформа аж ніяк не призведе до зменшення розміру вже призначених пенсій, що визначено окремою статтею Закону. Буде проведено перерахунок пенсії всім пенсіонерам і підвищення їх розміру тим із них, хто заробляв чесною працею. Детальніше про це — у розмові з начальником Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Олександром ДРУГОВИМ.

— Отож, Олександре Олексійовичу, ще раз нагадайте нашим читачам, коли стартувала нова пенсійна реформа?

– Фактично, з прийняттям закону Верховною Радою і з підписанням Президентом — із вересня. Тоді ж і почалася робота з інформування населення з тих питань, на які необхідно звернути особливу увагу. Тепер ми виходимо на фінішну пряму, і з

1 січня практично громадяни нашої держави, в тім числі — і Львівщини, а це 700 тисяч пенсіонерів (у Львові — 360 тисяч) матимуть по-новому нараховану пенсію. Я хочу, маючи нагоду, наголосити ось на чому: сьогодні жодна людина в Україні не знає, який у неї буде розмір пенсії.

– Необізнаність, погодьтеся, породжує невпевненість у завтрашньому дні, страх, переляк…

– Даремно. У самій ідеології пенсійної реформи передбачено, що людям підвищуватимуть розмір пенсії залежно від трудового стажу і від заробітної плати. Маючи нагоду, хочу сказати, що сам стаж без заробітної плати не дасть жодного підвищення. Але при цій методології виходить, що певна категорія людей однозначно не дочекається підвищення пенсійного забезпечення. Приблизно 30 відсотків населення Львівщини, маючи мінімальний розмір пенсії, скажімо, у межах

92-х гривень, той мізер і матимуть — ні на копійку пенсії їм не підвищать. Тому Кабінет Міністрів разом із Пенсійним фондом вирішили цю ситуацію скоригувати. Отож, наслідки пенсійної реформи повинні відчути всі громадяни.

– У який спосіб?

– Вийшла Постанова Кабінету Міністрів України № 1783 від 20 листопада поточного року “Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян”, якою передбачено збільшення всіх трудових пенсій із

1 січня 2004 року на 4,2 відсотка. Пенсіонери мають знати, що з виходом нової постанови ми можемо говорити про подвійне підвищення трудових пенсій — за перерахунком, відповідно до нового закону, і за новим документом. Чому взагалі з’явилася постанова “Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян”? Річ у тім, що у деяких громадян, у яких були низькі заробітки, після перерахунку, згідно зі Законом “Про обов’язкове пенсійне страхування”, пенсія не буде більшою, а навпаки, інколи і меншою проти тої, що вони її отримують нині. Тобто фактично ці люди не дістали права на підвищення пенсій. У законі вказано, що в будь-якому разі розмір пенсії після перерахунку не може бути нижчим розміру пенсії, що її виплачуватимуть після 1 січня. А нова постанова Кабміну також передбачає, що у будь-якому разі розмір трудової пенсії з 1 січня наступного року не може бути підвищений на розмір нижче 4,2 відсотка від розміру пенсії, яку людина дістає нині.

– Для прикладу, пенсія — 150 гривень. Після перерахунку на неї ж не передбачено збільшення? Чи не так?

– Все одно, ця пенсія збільшиться на 4,2 відсотка, тобто на 6 гривень 30 копійок. Отож всі громадяни (без винятку) матимуть хай невеличке, але підвищення до пенсії. Про розміри наразі говорити не будемо.

– Вище ви наголосили на тому, що при новому нарахуванні пенсії братимуться до уваги не тільки стаж, а й заробітна плата.

– Слушне зауваження: стаж і заробітна плата.

– Тобто люди, які свого часу заробляли більше, й пенсію матимуть більшу?

– Безумовно.

– Отож, фактично, скасовується зрівняйлівка між людьми, які працювали на непрестижних роботах, і на, скажімо так, інтелектуальних посадах.

– Безумовно. Братиметься до уваги соціальна значимість праці.

– Який термін заробітку враховуватиметься?

– Насамперед хочу сказати ось про що: багато людей не розуміють однієї простої речі — до Пенсійного фонду не треба йти взагалі. Якщо пенсію призначено, тобто довідки вже є (або за два останні роки праці, або за п’ять, за бажанням, поспіль років — принцип нарахування пенсії залишається той самий, що і був), навіщо йти до Пенсійного фонду? Вам і так усе нарахують як має бути. До Пенсійного фонду варто йти лише за однієї умови — якщо після виходу на пенсію ви перейшли на нову високооплачувану роботу, підкреслюю — високооплачувану (хай на старому місці роботи, але заробіток має бути більшим порівняно з тим, з якого людина йшла на пенсію). Якщо ти був, припустимо, керівником якогось структурного підрозділу, а потім перейшов на роботу вартовим, стаж враховується, але менший заробіток — ні. То навіщо ж нести до Пенсійного фонду довідки, якщо заробіток не збільшився? Тобто для нарахування пенсії братимуть до уваги ті роки, коли ти заробляв найбільше. То чого годинами стояти в черзі, один на одного тиснути? Щоби принести довідку про те, що ти працював, але мав набагато меншу зарплату? Сенс який? А жодного! Крім того, нема чого квапитися, бо документи від пенсіонерів на нарахування пенсії за новим законом прийматимуть і після 1 січня, і після 1 лютого, і після 1 березня, і після 1 квітня.

– Давайте підсумуємо: тим, хто вже на пенсії, не треба йти до Пенсійного фонду у разі, якщо після виходу на пенсію твій заробіток не перевищував того, що ти його мав останніми роками. Але ж довідки від пенсіонерів приймають… Ще раз зазначу — непотрібні довідки…

– А як нам чинити? Люди приходять, ми з ними спілкуємося, доводимо, що вони вдаються до зайвих клопотів. Але довести цього приявним нічим не можемо… І ми вже прийняли 110 тисяч довідок — саме у зв’язку із введенням пенсійної реформи. Прийняли — опрацьовуємо! Ви вважаєте, це нормально?!

– Олександре Олексійовичу, старші люди… хто годен їм щось пояснити? Ви ж розумієте, що їхня поведінка не піддається коригуванню. Вони чинять так, як їм заманеться, і нема на то ради.

– Саме тому, що вони старенькі і чинять так, як заманеться, ще раз наголошую: довідки прийматимуться і після 1 січня — нема чого квапитися і створювати штучний ажіотаж. До речі, ви знаєте які довідки нам досі несуть? Не повірите — у радянських рублях, у купонах. Саме тому, маючи нагоду, наголошую, що довідки про зарплату мають бути подані до Пенсійного фонду тільки у гривнях — аж ніяк не у радянських рублях чи в купонах. І ще раз повторюю: не кваптеся! Не встигнете у грудні, матимете можливість подати всі необхідні довідки впродовж наступних місяців — ми збільшили кількість днів прийому документів: тричі на тиждень приймаємо всі довідки. Вкотре повторюю: встигнете! Крім того, треба взяти до уваги те, що наші працівники не встигають обробити вхідну документацію — ви принесли паку довідок… Далі що? Їх треба обробити! Працівники Пенсійного фонду гарують до дев’ятої — десятої вечора! Майте Бога в серці…

– Олександре Олексійовичу, де може людина все ж таки почерпнути інформацію про те, як їй нараховуватимуть пенсію по-новому?

– У кожному районі в Пенсійному фонді є свій інформаційний центр — люди працюють щодня, включаючи суботу. Крім того, кожний інформаційний центр консультує пенсіонерів телефоном — задзвоніть “09”, дізнайтеся відповідний номер, і матимете відповіді на всі запитання, що вас цікавлять — не конче йти до Пенсійного фонду.

– Чи є друковані органи, з яких можна почерпнути необхідну інформацію?

– Безумовно. Головне управління Пенсійного фонду України у Львівській області видало буклети під загальною назвою “Це повинен знати кожен”: “Пенсійна реформа в Україні. Основні положення”, “Платники страхових внесків. Обчислення і сплата страхових внесків”, “Новий порядок обчислення пенсії”, “Персоніфікація”. Для інформування громадян про хід реалізації пенсійної реформи Пенсійний фонд України видає щотижневу газету “Пенсійний кур’єр” та щомісячний журнал “Вісник Пенсійного фонду України”, який можна передплатити в кожному відділенні поштового зв’язку України. В цих періодичних виданнях пенсіонери знайдуть відповіді на багато питань, що їх цікавлять. Наш телефон

72-78-47 — за цим номером шановні пенсіонери можуть отримати всю інформацію, яка їх цікавить з приводу нової пенсійної реформи. Хочу наголосити на тому, що ми беремо активну участь в обговоренні і тлумаченні нової пенсійної реформи не тільки в друкованих виданнях, а й у радіопередачах й телепрограмах. Читайте, слухайте, дивіться — інформація є абсолютно прозорою.

– Віднедавна по радіо і по телебаченню активно і, як на мене, доволі агресивно рекламують журнал “Пенсія”. Чи не знаєте, що це за видання?

– Це не є наш журнал. Це не є журнал Пенсійного фонду. Тому за те, що активно пропагує і обіцяє цей журнал, ми не несемо жодної відповідальності. Ми повинні застерегти людей: журнал обіцяє безплатне лікування, безплатні продукти харчування тощо. Я не знаю, хто за цим журналом стоїть — Пенсійний фонд жодної відповідальності за обіцянки, що їх агресивно пропагує цей журнал, не несе. Якщо хтось спокуситься на рекламу, пропаговану у цьому журналі, і, як мовиться, “пролетить”, Пенсійний фонд йому нічим не зарадить.

– У зв’язку з тим, що дуже багато людей звертаються до районних відділів Пенсійного фонду, маємо цілу паку нарікань на неналежні умови, що на них наражаються пенсіонери. Що можете сказати з цього приводу?

– У зв’язку з тим, що ви є міською газетою, насамперед, хочу зазначити, що Личаківський Пенсійний фонд аж ніяк не відповідає умовам, в яких мають бути прийняті громадяни, що звертаються саме у заклад цього району. Личаківський Пенсійний фонд свого часу орендував приміщення. Пізніше це приміщення приватизували, продали, працівників, фактично, викинули на вулицю. Там умови жахливі… Ми вже зверталися до міської влади, до райадміністрації, одначе питання не вирішується. Це Личаківський Пенсійний фонд — єдиний заклад із районних пенсійних фондів, що не має свого приміщення, а там працюють 80 осіб. Отож, порахуйте, скільки вони за день приймають стареньких… З огляду на нинішню пенсійну реформу, хіба це питання не потребує нагального вирішення?

P.S. Ще раз нагадуємо: в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Львівській області функціонує інформаційно-консультативний центр. Консультації і поради з питань пенсійної реформи тут можна дістати особисто або телефоном — 72-78-47 — щодня впродовж робочого тижня.

Розмовляла Тетяна КОЗИРЄВА, „Ратуша“, – 4 грудня

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *