“Давайте поділимося грішми!” - “Львівська газета“, 28 листопада

Ратуша-ForUm

|

Віднедавна у Львові спритні шахраї знову почали підкидувати людям “ляльку” – нібито загублений гаманець із грішми. Це досить давній вид шахрайства, однак чимало осіб усе ж потрапляють на гачок талановитих “комбінаторів”. Тільки за 10 місяців цього року зафіксовано 254 таких випадки. Жертвою зловмисників мало не стала рекламний агент однієї з львівських фірм, молода львів’янка Надія Васильчак (прізвище змінене – “Газета”). Вона погодилася розповісти про свою пригоду репортерові “Газети” для того, щоб застерегти інших.

“Це трапилося у районі вулиці Володимира Великого, серед білого дня, – розповідає пані Надія. – Я йшла на роботу. Дивлюся, за 3-4 метри переді мною прямує солідний чоловік років 35-40. Несподівано він щось підняв з тротуару і заховав у кишеню, а потім почав оглядатися. Але нікого, крім мене, поблизу не було. Тоді він звернувся до мене з дивним проханням: “Якщо вас хтось буде питатися, в жодному разі не кажіть, що я щось тут знайшов”. Я у відповідь промовчала. Але він не вгавав:

– Нікому не кажіть, що я тут щось знайшов, добре?!”

– Земля кругла, — відказала я. – Чому ви не повернете господареві те, що знайшли?”

– А для чого буду повертати, – заперечив він. Я знайшов гаманець із грішми. Давайте зайдемо кудись у під’їзд і ними поділимося!

– Дякую, не хочу, – відповідаю. – Нехай це буде на вашій совісті!”

Почувши таку відповідь, він щось пробуркотів і швидко зник. Лише потім дівчині пояснили, в яку аферу вона могла потрапити. Як правило, механізм дій зловмисників такий. Вони підшуковують серед натовпу людину, яка, на їхню думку, має при собі гроші. У момент поділу “знайденого” гаманця, з-за рогу з’являється інший змовник з криком: “Це ви знайшли мої гроші! А там було… (і називає велику суму наприклад, 500, 1000 чи 2000 гривень або й доларів). Прошу їх повернути. Ага, не маєте? Віддавайте, бо…”. Перехожий, який запропонував поділитися грішми, демонструє свій гаманець, мовляв, у нього їх немає. Жертві також доводиться виймати свій гаманець. У результаті вона залишається без грошей. Це в кращому випадку. А в гіршому – її ще й поб’ють. “Шахраї чинять досить вміло та майстерно, – розповів заступник начальника управління, начальник громадської безпеки ЛМУ УМВС у Львівській області підполковник міліції Михайло Курочка. – Вони використовують гаманець, у якому начебто знаходиться велика сума грошей. Тоді вирушають на пошуки своєї жертви. Це має бути добре одягнута людина. Злочинці, наприклад, відстежують, що в магазині вона розраховується великими купюрами. Потім визначають, у якому місці можна спровокувати свою жертву для того, щоб вона добровільно пред’явила гроші, які в неї є із собою. Шахраїв, як правило, троє і більше, серед них можуть бути й особи жіночої статі. Часто місцем розіграшу обирають ринок”.

Далі спектакль такий. Один із змовників іде попереду і “губить” гаманець перед носом жертви. Зразу ж підходить інший і на очах у “клієнта” той гаманець “знаходить”. Потім довірливу людину запрошують у під’їзд або інше безлюдне місце і пропонують поділити знайдені гроші. Коли наївний “клієнт” погоджується, вони починають гаманець розкривати. В цей момент підбігає нібито законний власник із товаришем і починає обурюватися: “Це ж мої гроші, а ви їх ділите!!!” Додає нецензурні вислови і по-хуліганськи хапає за одяг, погрожує. Останній налякано виймає свій гаманець: “У мене нічого немає, грошей я ваших не брав”. Особі, яка потрапила на цей гачок, також доводиться вийняти свого гаманця, демонструвати гроші “ображеному власникові”, який починає прискіпливо їх перераховувати. Потім шахрай, дещо заспокоївшись, повертає їй портмоне. І всі швидко зникають.

Як правило, жертва цього розіграшу в той момент, коли злочинець перераховує її гроші, перебуває в настільки стресовому стані, що втрачає пильність – шахраї вміють емоційно натиснути й залякати. Розпрощавшись із зловмисниками і через якийсь час більш-менш отямившись, людина відкриває гаманець, а в ньому вже й близько немає тієї суми, яка була. І залишається банально обдуреною. Дуже часто до таких афер залучають і жінок, які легше входять в довіру жертви.

Що можна порадити львів’янам для того, щоб вони не потрапити на цей хитрий гачок? Почнемо з гіршого варіанту: людина вже мала необережність стати жертвою шахрайських маніпуляцій. Пан Курочка радить після цього прикрого інциденту не ходити до знайомих, впливових “крутих” друзів і родичів для того, щоб ті розібралися із шахраями, а відразу звертатися в міліцію. По-друге, перехожим, які зауважили підозрілу групу осіб у місцях великого скупчення людей, слід негайно інформувати про це працівників правоохоронних органів.

“У міському управлінні працює штат у складі п’яти осіб, які займаються саме такими видами правопорушень. Справді були факти, коли міліція належним чином не реагувала на такі звернення, – наголошує М.Курочка. – Але нині ситуація кардинально змінилася, багатьох керівників покаранли за їхню недбалість. Якщо хтось у райвідділі виявляє елементи пихатої бюрократії, прошу мені телефонувати за номером: 782395. Я обов’язково вживатиму заходів”.

Міліціонер радить львів’янам не бути занадто довірливими і не вірити, що на вулиці так легко може валятися загублений гаманець за великої кількості перехожих, та ще й зі значною сумою грошей. “У нас суспільство не настільки багате, щоб люди так легко губили гаманці, – підкреслює він. – По-друге, ніколи не довіряйте особі, яка пропонує вам поділитися знайденими грішми. Такого в житті не буває. Навіть якщо він знайшов їх, для чого йому ділитися ще з кимсь? Тому взагалі не розпочинайте розмову з шахраями і повідомляйте про них міліцію. Ще одне. Знаходячись у магазинах, супермаркетах, завжди спостерігайте за людьми, які знаходяться поруч. Будьте дуже обачними, коли біля каси виймаєте гаманець і починаєте розраховуватися. Шахраї саме в цей момент стежать, яку суму грошей ви маєте при собі. Дехто має звичку класти гаманець на прилавок, розкривати його, перераховувати великі купюри. В жодному разі цього робити не слід. Такий легковажний, багатий львів’янин чи львів’янка має найбільше шансів стати жертвою шахраїв й опинитися у центрі їхньої уваги. Зловмисники також особливо цікавляться тими, хто приїхав із заробітків і має гроші. Тому заробітчанам, які після тривалої відсутності щойно прибули до Львова на авто- або залізничний вокзал, треба бути особливо пильними і в жодному разі не розпочинати розмову з підозрілими незнайомими особами. Для чого вам зайві пригоди?”

Богдан Мазур

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *