Голографічний удар - “Львівська газета“, 21 листопада

Ратуша-ForUm

|

УЖЕ з початку наступного місяця у львівських крамницях можуть суттєво збільшитися ціни на всі товари. Таким способом підприємці планують спробувати “захиститися” від наслідків урядової постанови про обов’язковість копіювання сертифікатів якості на бланках із голограмами для кожного торгового осередку, що, на їхню думку, здатне призвести до катастрофи вітчизняної економіки – адже кожен бланк копії сертифіката коштує від 3,6 грн.

Уряд видав постанову “Про внесення змін до Порядку здійснення торговельної діяльності й правил торговельного обслуговування населення”, якою зобов’язав усі торговельні підприємства з 1 грудня 2003 року отримувати на товари, що підлягають обов’язковій сертифікації (а це майже всі продовольчі та промислові товари – “Газета”), копії сертифікатів відповідності державної системи сертифікації або копії свідоцтв про визнання відповідності на бланках, захищених голографічними елементами.

Сертифікат відповідності – це документ, який свідчить, що товар належним чином ідентифікований і відповідає вимогам чинних нормативних документів. Досі торговельним підприємствам вистачало копій цього документа, завірених печаткою суб’єкта підприємництва, який продав товар, – виробника чи гуртово-торговельного підприємства.

Відтепер ці документи мають набрати нового вигляду й значно подорожчати.

Торговельні підприємства Львівщини відразу ж заявили, що таке нововведення завдасть їм значної шкоди. Ба більше, аби не збанкрутувати, підприємці будуть змушені або припинити торгівлю, або компенсувати свої втрати за рахунок споживача, значно збільшивши ціни на значну кількість товарів.

Керівники торговельних підприємств Львівщини кажуть, що запровадження урядом “голографічних” копій сертифікатів відповідності є занадто обтяжливим для їхнього бізнесу та шкідливим для держави загалом. Адже, за найскромнішими підрахунками, збитки лише одного невеликого дрібногуртового торговельного підприємства, яке щодня видає до тисячі сертифікатів на бланках вартістю 3,6-3,8 грн. кожен, становитимуть майже 800 тис. грн. на рік.

Великі ж гуртово-торговельні підприємства, наприклад, ВАТ “Львівхолод”, щодня видають близько 40 тис. копій сертифікатів. Таким чином, за словами голови спостережної ради цієї фірми Романа Козака, впродовж року видатки на їх придбання можуть перевищити 40 млн. грн.

– Нам доведеться збільшити ціни практично на всі товари, – каже Роман Козак.

Ідеться, насамперед, про торгівлю продовольчими товарами.

Про це ж кажуть представники однієї з найбільших торгових мереж Львова – “Інтермаркету”.

У Львові в середу з ініціативи Асоціації роботодавців Львівщини вже відбулася зустріч представників торговельних підприємств. На думку учасників зустрічі, Кабмін, запроваджуючи це нововведення, не передбачив механізму його реалізації, а спроба торговельників дотримуватися передбачених урядом правил сприятиме дестабілізації ринку, відтоку капіталу в тіньовий обіг, збільшенню на ринку частки імпортних товарів і завдасть нищівного удару по вітчизняних товаровиробниках. Це, у свою чергу, доведе до банкрутства дрібні торговельні підприємства, але зіграє на руку контрабандистам і базарним торговцям. Відтак держава замість прибутків зазнає значних збитків через скорочення надходжень до бюджету.

Без особливого ентузіазму зустріли постанову Кабміну й у Львівському регіональному центрі метрології та сертифікації.

– Упродовж року наш центр видає близько 2,5 тис. сертифікатів на товари, сертифікація яких є обов’язковою; ще 300 сертифікатів видають на товари, які сертифікують на добровільних засадах, – заявив заступник директора центру В’ячеслав Пузир. – Щодня торговельні підприємства замовляли 3 тис. копій цих сертифікатів, які згодом розмножували для гуртових покупців, тепер же працівники Центру готуються до валу замовлень.

Натомість, попри збільшення коштів, які отримає центр від нововведення, його керівники, тверезо оцінюючи можливі наслідки впровадження урядової постанови в дію, запропонували захищати копії сертифікатів голографічними печатками, вартість відбитків яких не перевищує 30 коп.

На думку В’ячеслава Пузиря, захищати якість товару і його відповідність нормам повинні виробники, як це прийнято в усіх цивілізованих країнах. За кордоном практично немає товарів, які підлягають обов’язковій сертифікації. Там підприємства-виробники самі зацікавлені в забезпеченні якості продукції і, щоб засвідчити це, сертифікують товари добровільно – гарантом якості в цьому випадку є бренд виробника.

Начальник управління торгівлі Львівської облдержадміністрації Ярослав Пелиховський підтримав вимоги підприємців.

– Чинна процедура отримання сертифікатів лише на ВАТ “Львівхолод” щороку спричиняє до витрат 40 тонн паперу, – сказав він. – Нова ж постанова уряду є недоречною, й асоціативним структурам треба домагатися її скасування”.

Пан Пелиховський пообіцяв, що керівники Львівщини докладуть усіх зусиль, аби допомогти підприємцям.

Представники торговельних підприємств Львівської області вирішили звернутися до уряду з вимогою скасувати постанову. Вони вважають, що впровадження цього документа є відвертим лобіюванням чиїхось інтересів, адже, крім суто економічних наслідків, вона відкриває можливість для зловживань різноманітним контролюючим органам.

Львівські торговельники підозрюють уряд у спробі “дати заробити” підприємствам, що виготовлятимуть бланки. Саме тому мають намір звернутися в Антимонопольний комітет України та Генпрокуратуру з вимогою назвати власників таких підприємств.

Згідно з урядовими документами, виробництво і нових акцизних марок, і сертифікатів якості здійснює київське державне спеціалізоване підприємство “Голографія” Міністерства фінансів України.

Максим Камінецький, “Львівська газета“, 21 листопада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *