Галичина проти - “Львівська газета“, 20 листопада

Львівський портал

|

Тернопіль та Івано-Франківськ висловили недовіру Сергієві Медведчуку. У відповідь почули: “Самі дурні!” У Львові це називають агонією Медведчука-молодшого. Голова ДПА у Львівській області Сергій Медведчук отримав чергові докази того, що його діяльність не сумісна з посадою голови обласних податківців і званням депутата Львівської облради.

Цього тижня обласні ради двох сусідніх областей – Івано-Франківської та Тернопільської – висловили підтримку позиції Львівської облради, яка, як відомо, проголосувала за недовіру Сергієві Медведчуку. Таку позицію представників громади сусідніх областей прес-служба ДПА вже назвала перейманням “дурного прикладу” львівських депутатів.

Першими висловилися івано-франківці. 15 листопада на спільній сесії, де були також представники Калуша, Коломиї й інших міст, депутати прийняли звернення до президента України та прем’єр-міністра з вимогою виконати рішення Львівської обласної ради від 6 червня 2003 року (підтверджене також 25 вересня 2003 р. – “Газета”) про відставку Сергія Медведчука.

– Участь узяли чимало депутатів різних рад. Пролунала ініціатива підтримати Львівську обласну раду, – сказав “Газеті” мер Івано-Франківська Зіновій Шкутяк. – Оскільки багато рад, які були представлені, мали кворум, то прийняття нашого рішення і звернення стало можливим на законній основі.

У звернені франківців до перших осіб держави зокрема сказано: “Вимога громадськості регіону підкріплена висновками комітету Верховної Ради України по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю щодо недовіри голові ДПАУ в Львівській області, котра закономірно знайшла своє відображення в рішенні обласної ради – грубо ігнорується ДПАУ. Більше того, через ЗМІ, населенню намагаються нав’язати думку, що події у Львові – це лише політична боротьба між партією СДПУ(о) та блоком “Наша Україна”.

Рішення спільної сесії підписали голови міських рад Івано-Франківська, Коломиї, Яремчі, Калуша, а також голови кількох районних рад.

Схоже звернення до керівників країни 17 листопада прийняли і ради різних рівнів Тернопільщини. 61 депутат Тернопільської облради проголосував “за” підтримку вимоги Львівської облради про відставку Сергія Медведчука з посади голови ДПА у Львівській області. “Ми засуджуємо політику податкового свавілля, яка склалася на Львівщині. Не можна допустити, щоб у державі на різні посади, включаючи керівників силових і фіскальних органів, призначалися люди в залежності від членства чи лояльності до однієї партії. Вважаємо за потрібне розмежувати на законодавчому рівні права і обов’язки вертикалі виконавчої влади і органів місцевого самоврядування”.

Тернопільські депутати назвали репресії серед депутатів Львівської облради наступом антиукраїнських сил на основу демократії України – місцеве самоврядування.

Така єдність представників громади всієї Галичини викликала неадекватну реакцію в ДПА у Львівській області. В офіційній заяві прес-центру, який, вочевидь, висловлює позиції свого шефа – Сергія Медведчука, – позицію депутатів-галичан трактують як дурницю. Ось перше речення цієї заяви: “Дурний приклад” львівського самоврядування перейняли представники різних рівнів рад сусідньої Івано-Франківської області”.

На думку ДПА, прийняття цього звернення також є “втручанням у справи сусідньої області”.

Заступник голови Львівської обласної ради Андрій Парубій трактує заяву як провокаційну.

– Одним махом називають дурнями депутатів Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської облрад, а інакше, як провокацією, це назвати не можна, – заявив у розмові з кореспондентом “Газети” пан Парубій. – Фактично, громаду цілої області, і не однієї, а трьох, називають дурнями. Ми вважаємо, що це остання агонія керівництва податкової і що, зрештою, ми доб’ємося того, щоб рішення Львівської облради було виконане. Бо справа не у звільнені маленького чиновника з посади, а в ролі місцевого самоврядування.

Андрій Парубій вважає, що рішення івано-франківських і тернопільських депутатів є свідченням того, що хвиля, яка почалася на Львівщині, поширюється Галичиною, і сподівається, що з часом вона охопить усю Україну.

Валентина Люля

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *