Зоряні війни за “Галактику” - “Ратуша“, 13 листопада

|

У Винниках розгортається черговий скандал – міський голова Сергій Уваров заповзявся припинити діяльність популярної не лише у Винниках дискотеки – нічного клубу “Галактика”, власником якої є Олег Матвіїшин. 27 жовтня пан Уваров підписав розпорядження про призупинення роботи клубу – “як такого, що загрожує здоров’ю та життю громадян та суперечить чинному законодавству України”. Сергій Іванович спирається на висновки тимчасової комісії депутатів Винниківської міської ради. Проте нічна дискотека досі функціонує. Більше того, ПП “Матвол” (власник – Олег Матвіїшин) й далі стаханівськими темпами розбудовує споруду.

Матвіїшин уже три роки (з 17.10.2000 р.) орендує у Винниківської міської ради приміщення колишнього кінотеатру “Карпати” – власне, приміщення, де тепер є “Галактика”. 18 березня поточного року ПП “Матвол” приватизувало це нежитлове приміщення площею 1207,3 кв. метрів, що за адресою вул. Миколайчука, 1, за 166685 гривень. Акт приймання-передачі приміщення колишнього кінотеатру 19 березня підписали начальник Регіонального відділення Фонду держмайна України у Львівській області Степан Давимука та директор ПП “Матвол” Олег Матвіїшин.

Проте міська влада Винник вказує на низку грубих порушень під час оренди, приватизації, добудови та облаштування нічного клубу. Зокрема, наголошується на заниженій вартості орендної плати та купівлі приміщення, відсутності дозволу на проведення робіт та тому, що вищевказаний об’єкт не здано в експлуатацію. Міський голова Уваров вказує також на відсутність дозволу на добудову приміщення на прилеглій до “Галактики” території.

25 серпня рішенням виконавчого комітету Винниківської міської ради за № 156 підприємству “Матвол” було дано дозвіл на реконструкцію з добудовою та облаштуванням інтер’єру клубу і встановлено термін будівництва – три роки. Пунктом 3-м ухвали директора підприємства Олега Матвіїшина зобов’явали після завершення робіт “здати приміщення в експлуатацію”. А 11 вересня Винниківський виконком рішенням № 202 скасував 156-те рішення та зобов’язав Матвіїшина припинити добудову, у тримісячний термін зробити висновок позавідомчої експертизи про технічний стан архітектурно-конструктивних елементів приміщення та виготовити технічну документацію щодо відводу земельної ділянки.

Виконком скерував також листа голові Львівської облдержадміністрації О. Сендезі, прокуророві Львівської області Є. Блажівському, начальникові УБОЗ УМВСУ у Львівській області В. Сухоносу та заступникові начальника УПБ та АРР МНС у Львівській області О. Комаху, у якому просить втрутитися “для відновлення законності та притягнення правопорушників до відповідальності”.

У листі наголошувалося, що, згідно з рішенням про оренду від 2000 року, підприємству “Матвол” доручалося провести капітальний ремонт кінотеатру. “Насправді орендарем було проведено не капремонт, а реконструкцію будівлі й розпочато добудову без отримання необхідних дозволів. Таким чином, це – самовільне будівництво”, – наголошується в листі. Також вказувалося на те, що проведення дискотек, вечорів відпочинку та інших масових заходів у “Галактиці” – потенційно небезпечно.

Директор ПП “Матвол” Олег Матвіїшин спростовує всі закиди, апелюючи до того, що з руїни він зробив справді прибутковий заклад та що у нього є на все це необхідні документи. Але Сергій Уваров має намір подавати позов до Господарського суду, аби там з’ясувати всі обставини справи.

Непорозуміння міської влади Виник та бізнесмена Олега Матвіїшина не варто розглядати лише з точки зору фінансів. Нагадаємо, що Матвіїшин є членом СДПУ(о) та очолює міський осередок партії у Винниках. А Сергій Уваров невдовзі після перемоги на виборах міського голови отримав партійний квиток члена “Партії регіонів” особисто з рук партайгеносе – Прем’єр-міністра України Віктора Януковича.

Аби з перших уст з’ясувати всі обставини конфлікту, кореспондент “Ратуші” зустрівся з усіма діючими особами Винниківських “зоряних воєн”.

КОМЕНТАРІ

Георгій КОЗЛОВСЬКИЙ, депутат Львівської міської ради від Винник:

“Олег Матвіїшин поводить себе нечесно відносно громади Винник. Коли він орендував приміщення колишнього кінотеатру “Карпати”, орендна плата становила близько 440 гривень на місяць. Але він використовувався як нічний клуб. Тому плата повинна була бути набагато вищою. Внаслідок цього міський бюджет Винник та громада недоотримали близько 150 тисяч гривень.

Попередній мер Хамуляк – великий друг Матвіїшина – не піднімав питання щодо здачі об’єкту в експлуатацію. Так тривало три роки, так є і нині. Підприємець заявляє в мас-медіа, що влада йому заважає. На сесії Винниківської міськради Олег Матвіїшин сказав, що цей об’єкт коштує 460 – 470 тисяч гривень. Ми йому повірили, бо вважали тоді, що він – порядна людина. Правдами та неправдами підприємець оцінив об’єкт через Фонд держмайна на 170 тисяч. Відтак Винники втратили ще 200 тисяч гривень. На яку допомогу міської влади після цього він може розраховувати?

Всередині “Галактики” є металеві конструкції – балкони. У нашу комісію входили спеціалісти, котрі констатували: жодних висновків експертів нема. Тобто ніхто не може сказати з упевненістю, що завтра балкон не впаде на людей, котрі відпочивають.

Міський голова видав розпорядження про закриття клубу. Тим самим міська влада зняла із себе всю відповідальність за те, що може статися. А може статися, не дай Боже, таке ж, як у червоноградському кінотеатрі.

Сьогодні ПП “Матвол” розширює межі забудов без жодних погоджень з міською владою. А перед приміщенням – центральна площа, що на ній відбувалися масові заходи. Нещодавно біля “Галактики” вбили 42-річного чоловіка. Виникає запитання: чи Винникам узагалі потрібен такий заклад – попри те, що там є робочі місця?

На носі – референдум: чи бути Винникам містом обласного підпорядкування? І другим пунктом буде питання: чи потрібна Винникам “Галактика”? Це – ініціатива міського голови та депутатського корпусу.

Інші об’єкти підприємця також перебувають у, м’яко кажучи, не найкращому стані. Запевняєю, черга дійде і до них.

Сергій УВАРОВ, міський голова Винник:

“Міськвиконком готує позов до суду на підставі кількох моментів. Об’єкт не є зданим в експлуатацію. За ці роки “Галактика” заробила мільйони гривень. Нехай, адже ці кошти мали б іти на користь нашої громади. Але зворотний бік медалі – ці кошти йдуть лише у кишеню цього підприємця. Бюджет недоотримує податків.

Колишній кінотеатр він купив за 170 тисяч гривень, а мав би купити за 410! Йдемо далі. Матвіїшин вдався до самовільного будівництва, самозахоплення землі, оціночну вартість об’єкту занизили. Міська влада не проти того, щоб підприємці у нас працювали. Навпаки. Ці суб’єкти підприємницької діяльності збагачують наш бюджет. Але ми хочемо працювати чесно. В лице владі і громаді плювати не можна. Матвіїшин з цим не рахується і рахуватися не хоче.

Олег Романович викликає нас через журналістів 12-го каналу Львівського телебачення на теледебати. Хочу запевнити, що дебатів не буде – будуть судові дебати в Господарському суді.

Коли будується об’єкт, він повинен пройти всі необхідні щаблі документації. Хто б його не будував: депутат, міський голова чи олігарх. Цікаво було б звернутися до усіх підприємців Львівщини: чи багато є охочих купити такий об’єкт за 170 тисяч гривень? Такий об’єкт повинен коштувати близько мільйона гривень!

У нас нема конфліктної ситуації: ні у мене, ні у депутатів. Ми не ворогуємо між собою, як це подає пан Матвіїшин. Просто заклад такого характеру мусить відповідати всім нормам – не треба робити з нього готелю з борделем. Ми за те, щоб у центрі міста був достойний об’єкт культурного плану”.

Олег МАТВІЇШИН, директор ПП “Матвол”, власник нічного клубу “Галактика”:

“Міська влада Винник замість того, щоб сприяти та допомагати підприємництву, шкодить йому. “Галактика” працює уже три роки – і без жодних проблем.

Коли я взяв це приміщення, його фактично не було. Я вклав купу грошей у цю руїну. Депутати вважають, що оціночну вартість нежитлового приміщення занижено – це їхнє право. Є процедура приватизації, це прерогатива Фонду держмайна, і він відповідає за це. У скільки фонд оцінив, стільки я й заплатив. Мене взагалі питали: за що ти платив? За ці кошти я міг побудувати нове приміщення, а не ремонтувати руїну. А земельну ділянку закріплено за цим приміщенням – я за її межі не виходив.

Не виключено, що тут не обійшлося без політики. Сергій Уваров дуже хотів стати членом СДПУ(о), але шляхом обману. Бігав до Ігоря Шурми (народний депутат, секретар ЛОО СДПУ(о). – Авт.), зводив на мене наклепи, мовляв, я заграю з “Нашою Україною”, і хотів стати головою Винниківської МО СДПУ(о). Тоді я сказав Ігореві Михайловичу: “Якщо буде так, то я напишу заяву на вихід із партії та відмовлюсь від головування міським осередком”.

Наступного тижня Сергій Іванович вступив до “Партії регіонів”. Можливо, він має на мене злість. Уваров уже підім’яв під себе “Колібрі”, “Анюту”, всі вони чемно схилили перед ним голову. Третім великим підприємцем є я. Влада виносить безглузді розпорядження, аби нашкодити.

Тепер про оренду. Орендну плату не я собі призначав. А перед цим узагалі приміщення 10 років руйнувалося. Мені ще потрібно було доплачувати за те, що я врятував будівлю. А те, що дехто думає, що орендну плату було занижено, то це їх право так думати.

Я приходив на засідання цієї комісії Винниківської міської ради з оберемком документів. Дві години всі бігали та мусували єдине питання: як закрити “Галактику”.

Стосовно металевих балконів – у мене є експертна оцінка кандидата технічних наук, доцента “Львівської політехніки”, котрий має ліцензію на оцінювання. Це компетентна людина, котра відповідає за свій підпис. А Козловський каже, що балкон може впасти.

І нарешті, про вбивство. Це сталося не біля “Галактики”. Просто якісь пияки побилися у сусідній з “Галактикою” хаті. Дали один одному по голові – і все. До чого тут “Галактика”?“.

Тарас КУХАР, “Ратуша“, 13 листопада

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *