ОСТАННІ НОВИНИ

У модульному містечку на Сихові захворіли 37 людей, джерело інфекції встановлюють

Наталя Дуляба

|

У модульному містечку на Сихові, де живуть переселенці, захворіли відразу 37 людей, більшість із них – діти. У всіх є симптоми гострої кишкової інфекції, однак фахівці кажуть, що це необов’язково є харчовим отруєнням. Про це повідомляє Львівський портал.

Як розповіла керівниця Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб Наталія Іванченко-Тімко, станом на понеділок, 6 березня, кількість хворих у модульному містечку виросла до 37 осіб, хоча напередодні було відомо про 32. Серед них є 21 дитина.

Відомо, що люди скаржились на підвищення температури, нудоту, блювоту, діарею, головний біль.

В обласну інфекційну лікарню забрали 11 людей, в тому числі 9 дітей. Їхній стан оцінюють як середньої важкості. Решта хворих має легкий перебіг захворювання, їх ізолювали від інших жителів модульного містечка.

На місці працювали фахівці обласного центру контролю і профілактики хвороб, Держпродспоживслужби та лікарі. Всіх мешканців оглянули, а приміщення продезінфікували.

«Для лабораторного дослідження відібрано зразки продуктів, водопровідної води, змиву з харчоблока та з самих приміщень, де люди живуть. Всі приміщення модульного містечка продезінфікували. Ситуація станом на зараз контрольована», – сказала Наталія Іванченко-Тімко.

Наразі триває епідрозслідування, тому про те, що ж могло стати причиною масового захворювання, експерти говорять неохоче. При цьому Наталія Іванченко-Тімко каже, що версія з отруєнням їжею, яку привозять мешканцям модульного містечка, може і не підтвердитись.

«Оскільки у хворих є прояви гострої кишкової інфекції, ми можемо лише припускати, що це міг бути якийсь продукт, певний інгредієнт у страві або ж вірус. Так, є деякі кишкові віруси, які можуть передаватись повітряно-крапельним шляхом так само, як грип чи Covid-19. При цьому варто зауважити, що ці люди організовано харчуються лише раз на день, коли їм привозять обід. Сніданки і вечері є неорганізовані, тож люди ходять у місто, відвідують різні заклади… Наразі триває епідрозслідування, результат якого буде відомий до кінця тижня», – підкреслила вона.

Зі свого боку завідувачка відділу моніторингу та реагування на небезпеки Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб Ірина Куліш додала, що напередодні обіди в модульне містечко привозила фізична особа-підприємець. Всіх працівників ФОПа, які безпосередньо готували їжу та роздавали її, обстежили на кишкову групу інфекцій.

«Це перший спалах у модульному містечку. Сказати, що стало його причиною, зараз неможливо, причини встановлюються, лабораторні дослідження тривають. Ситуація на сьогодні контрольована», – зауважила Ірина Куліш.

Мешканцям Львівщини нагадують:

  • ретельно мийте руки перед їжею та перед її приготуванням;
  • дотримуйтесь санітарно-гігієнічних норм під час приготування їжі;
  • не вживайте продуктів, смак, запах і зовнішній вигляд яких викликає сумніви;
  • зберігайте їжу і продукти у холодильнику, стежте за їхнім терміном придатності;
  • при перших проявах нездужання звертайтесь до лікаря.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *