Майже 60% опитаних у «Дії» підтримали святкування Різдва 25 грудня

Ольга Денисяка

|

Майже 60% учасників проведеного у застосунку «Дії» опитування про дату святкування Різдва підтримали дату 25 грудня. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Телеграмі.

Опитування від Міністерства культури та інформаційної політики України та Мінцифри про дату святкування Різдва стало одним із наймасовіших. Понад 1,5 млн українців взяли в ньому участь.  

Найбільше українців (майже 60%) підтримали дату 25 грудня – 903 265 голосів.

В Україні вже кілька років поспіль активно обговорюють перехід на Григоріанський календар і святкування Різдва з усім світом 25 грудня. Ще торік глава ПЦУ Митрополит Епіфаній говорив, що підтримує таку ініціативу, втім стверджував, що це може статись не одномоментно, адже йдеться не лише про одну дату, а про про цілу календарну реформу.

Говорячи про часові межі, то очільник ПЦУ прогнозував, що більшість українців зможе повністю перейти на святкування Різдва 25 грудня протягом десяти років.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україні стрімко побільшала підтримка переходу на Григоріанський календар. Згідно з останнім великим соцопитуванням, проведеним у цьогоріч листопаді, за святкування Різдва 25 грудня висловились 44% громадян, тоді як минулого року цей показник становив 25%.

Зауважимо, що Різдво 7 січня відзначають лише Україна, Росія, Грузія і Сербія.

Відзначати Різдво Христове 25 грудня, тобто за точнішим Григоріанським календарем, у світі вирішили не відразу. Всеправославний Собор в Константинополі «переніс» це свято лише у 1923 році.

На це погодилися майже усі країни світу. Серед незгодних був Радянський Союз. З тих часів церква Московського патріархату, а за нею й церква в Україні послуговуються Юліанським календарем.

Про календарі

Юліанський календар запровадили у 46 році до н.е. за ініціативи Юлія Цезаря, але всі християни почали ним користуватися у 325 році н. е.

Цей календар округлює рік до 366 діб, хоча астрономічно сонячний він триває 365 діб, 5 годин, 48 хвилин і 6 секунд.

Аж у XVI столітті Папа Римський Григорій XIII помітив, що це літочислення відстає від астрономічних явищ на 10 днів і ввів свій календар у 1582 році: тоді одразу після 4 жовтня настало 15 жовтня.

Через відставання Юліанського календаря Різдво у 2101 році припадатиме вже на 8 січня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *