ОСТАННІ НОВИНИ

Як виглядають унікальні фрески Гарнізонного храму після шестирічної реставрації

Андрій Котенський

|

Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, що у Львові, відзначив 10-ту річницю відкриття. До ювілею у святині відкрили унікальні фрески художника Франциска Екштайна, які відновлювали впродовж шести років, повідомляє Львівський портал.

Фрески Екштайна, яким майже 300 років, були нанесені у храмі ще у 1740 р.

Реставрацію проводили у два етапи. Перший етап відновлення фресок над святилищем храму стартував ще у 2015 років. До реставрації фресок на склепіннях перейшли – у 2018 році.

Над відновленням працювали спільно українські та польські архітектори. Це найбільший міжнародний реставраційний проект України, який обійшовся храму у понад 20 млн грн.

На стелі зображені чотири сторони світу, представлені різними групами людей, що стоять довкола земної кулі. Ця алегорична ілюстрація пов’язана з основним зображенням по центру святого Павла – Апостола народів.

Святкове відкриття фресок відбулося 2 грудня, а вже 6 грудня храм святкував 10-ту річницю відкриття.

Зазначимо, Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла, що на вул. Театральній, 11,  (колишній костел Єзуїтів), є першою бароковою спорудою у Львові. Його почали зводити у 1610 році під керівництвом італійця, архітектора ордену єзуїтів Джакомо Еріано, а завершили аж через 20 років – у 1630 році.

За часів Радянського Союзу протягом 65 років костел Єзуїтів використовували як книгосховище – там зберігали близько 3 мільйонів книг. У 2011 році його передали Львівській архиєпархії УГКЦ.

Аби роздивитися зблизька, натискайте на фотографії.

Сьогодні Гарнізонний храм є під опікою Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ.

Фото: Руслан Литвин

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *