ОСТАННІ НОВИНИ

Замість вілли на Коновальця таки «виросте» нова багатоповерхівка

Наталя Дуляба

|

Автентичну дерев’яну віллу Яна Іжецького на вул. Коновальця, 21 все-таки перебудують у багатоповерхівку. Відповідне рішення 18 червня прийняв виконавчий комітет Львівської міськради, передає Львівський портал.

Містобудівні умови та обмеження на реконструкцію вілли на вул. Коновальця, 21 отримала львів’янка Олександра Осташевська.

Втім йдеться не лише про реконструкцію, а й про добудову і надбудову, облаштування підземного паркінгу.

Відтак дерев’яну віллу фактично знесуть і збудують на її місці житловий багатоквартирний будинок на 6 поверхів. Раніше забудовник стверджував, що будівля є у занедбаному стані, адже в радянські часи її неодноразово перебудовувли. Втім він обіцяв зберегти на новому фасаді автентичну дерев’яну веранду.

Зазначимо, що будинок XX cтоліття на вул. Коновальця, 21 називають віллою Яна Іжецького в честь її першого власника. У 2019 році будівлю визнали нововиявленою пам’яткою архітектури, але до держреєстру пам’яток Мінкульт її так і не вніс. Втім заявку міністерство не відхилило, а скерувало мерії назад пакет поданих документів на доопрацювання.

Торік у мерії вже розглядали питання будівництва багатоповерхівки на цьому місці, проте рішення так і не прийняли. Причиною цьому стало бажання надати віллі пам’яткоохоронного статусу.

Очільниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко зауважувала, що як тільки розпочнеться роботи, вілла впаде. Тому посадовиця підозрювала, що повноцінно зберегти автентичну фасадну частину не вдасться і навіть назвала таку ідею «незрозумілою плямою, приліпленою на фасаді».

Також члени виконкому тоді зауважували, що не можна допустити, аби будівля «завалилась комусь на голову», тому погоджувались, що нове будівництво є можливим, навіть якщо віллу не внесуть до реєстру пам’яток архітектури.

Цьогоріч питання будівництва на вул. Коновальця, 21 кілька разів переносили, втім тепер його розглядали практично без обговорення.

Всі роботи проходитимуть в історичному ареалі Львова на земельній ділянці площею 0,08 га, яка входить у зону Ж-2 – зону малоповерхової квартирної забудови (до 4 поверхів).

Своїм рішенням виконком дозволив забудувати земельну ділянку аж на 72,6%, а також встановив, що висота майбутньої багатоповерхівки не повинна перевищувати 22,3 м.

Як пишуть «Наші гроші.Львів», власницею ділянки на вул. Коновальця, 21 ще у 2018 році стала донька львівського бізнесмена Тараса Хмеловського – Олеся Лисиця (дівоче прізвище − Хмеловська). Тепер ж будинок і ділянка належать вищезгаданій Олександрі Осташевській. Їх вона отримала від ТОВ «Коновальця 21» під час виходу зі складу товариства.

Тарас Хмеловський у 2017 році був членом наглядової ради ПАТ «Львівський універмаг «На ринку». Це підприємство у 2013 році відзначилось скандалом, викупивши через суд частину приміщення на вул. Шевській, 1 за заниженою вартістю (7,8 млн грн).

Згодом стало відомо, що оцінку цієї нерухомості проводив шваґро міського голови Львова Андрія Садового Андрій-Іван Сарахманевич. Іншу частину приміщення універмагу на пл. Ринок, 32, підприємство придбало у 2017 році за 63 млн грн. Тепер у будівлях універмагу розташований театр пива «Правда» холдингу Fest.

Як писав Львівський портал, наприкінці 2020 року мерія дозволила перебувати частину колишнього універмагу на вул. Шевській, 1. У пам’ятці архітектури перебудують горище, на даху облаштують тераси, а з внутрішнього боку зроблять скляні балкони.

Довідково: віллу на вул. Коновальця, 21 спорудили на початку ХХ століття, першим її власником був Ян Іжицький. З 1916 року будівля була осередком молочарських організацій, а після ІІ Світової перейшла у власність Львівського молокозаводу.

У 2012 році Львівська міська рада хотіла передати земельну ділянку в постійне користування Львівській політехніці під будівництво житла, проте цього так і не сталося.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *