ОСТАННІ НОВИНИ

Закриття Підкамінського хоспісу: куди подінуть хворих

Юлія Осим

|

Підкамінський хоспіс, що раніше належав до Бродівської лікарні, а тепер територіально змінив підпорядкування, закривають. Проти цього протестують місцеві мешканці та працівники лікарні, які днями перекрили дорогу Тернопіль – Броди. Натомість голова Підкамінської громади Богдан Бутинський розповів у коментарі Львівському порталу, що рішення про закриття прийняли у зв’язку з новою адміністративною реформою та браком фінансування.

Кошти на функціонування лікарні виділяє НСЗУ, проте з певних причин цього менше, ніж потрібно. Місцевий бюджет також не в змозі забезпечити повноцінну роботу лікарні та покрити усі витрати, відзначив голова громади. Відтак, заклад не є самодостатнім – це спричинило ситуацію, що виникла.

На сесії селищної ради було вирішено створити новий заклад «Підкамінська міська лікарня», який буде комунальним закладом вже самої громади. Процес реформування розпочали з 1 січня нинішнього року. Наразі є видане свідоцтво, також подано документи на отримання ліцензії НСЗУ.

Наразі відбувається процес перепідпорядкування, що потребує деякого часу. За словами Богдана Бутинського, обурення людей виклало те, що адміністрація Бродівської центральної лікарні не повідомила працівників про вивільнення відповідно до чинного трудового законодавства. На сьогодні увесь персонал геріатричного та терапевтичного відділень (що функціонували у Підкамінській лікарні на базі Бродівської ЦРЛ) продовжують працювати, допоки лікарня офіційно не припинить функціонування.

«Ми говорили з адміністрацією лікарні про те, що потрібен певний час для переукладання договору та створення ліцензії, два-три місяці. За цей час ми зможемо вирішити питання про створення нового геріатричного відділення чи територіального центру зокрема у Підкамінській лікарні. Це для того, щоб персонал залишився працювати», – пояснив Богдан Бутинський.

Раніше депутатка Львівської обласної ради Ірина Сех повідомила, що хворі, які перебувають на лікуванні у хоспісі, опиняться через його закриття на вулиці. Зазначимо, що на сьогодні там 11 літніх людей, деякі з них через хворобу прикуті до ліжка. У свою чергу Богдан Бутинський запевнив, що цього не станеться.

«Ці люди є фактично жителями нашої громади. Тому ми також говорили з адміністрацією Бродівської лікарні, щоб у перехідний період хворим надали можливість жити і лікуватися, поки ми вирішуємо це питання. Будемо робити все можливе, щоб ці люди залишилися в нас на території, просто підпорядкування лікарні буде змінено», – наголосив Бутинський.

У Зололічвській РДА також підтвердили спробу зберегти установу. Однак ситуація така, що коштів у районі для цього немає.

«Рішення про те, чи закривати чи фінансувати, мало би прийняти керівництво цього закладу, на території якого він знаходиться. Позиція однозначно така, що заклад потрібно зберегти, але потрібно подумати, де взяти фінансування», – відзначив голова Золочівської РДА Василь Маркевич.

Надіємося, ситуацію таки вдасться вирішити максимально позитивно для усіх сторін. Подальший розвиток подій будемо відслідковувати.

Фото Ірини Сех

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *