ОСТАННІ НОВИНИ

Офіційна статистика хворих відрізняється від реальних цифр приблизно у 10 разів, – головний медик Львова

Наталя Дуляба

|

Очільник міського управління охорони здоров’я Володимир Зуб переконаний, що офіційна статистика хворих на COVID-19 не відповідає реальним цифрам. На його думку, йдеться про різницю щонайменше вдесятеро. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі міськради Львова.

 

Володимир Зуб зауважив, що офіційна статистика хворих на коронавірус завжди відрізняється від реальних випадків. Причиною цьому є те, що клінічно цей вид вірусу може не проявлятись тривалий час, або симтоми є несуттєвими, тому хворий може не звертатись за медичною допомогою.

«Якщо подивитися на аналітику Китаю й інших країн, то офіційна статистика завжди відстає від фактичної. Наприклад, пацієнт має коронавірусну інфекцію, але клінічно вона не проявляється, тому цей випадок не є виявлений. Або ж всіх обстежити не встигають, пацієнти чекають на результати ПЛР-тестів. Тому завжди офіційна статистика відстає від кількості фактично інфікованих. Слід вважати, що сьогодні в нас насправді більше людей уражені коронавірусною інфекцією, але не у всіх вона виявлена», – зауважив він.

За словами Володимира Зуба, близько 80% людей, що «підхоплять» коронавірус, матимуть легкий перебіг хвороби. Втім водночас це й сприятиме швидкому поширенню COVID-19.

«Люди можуть підкашлювати, мати невеличку температуру, частина взагалі може не мати жодних симптомів. Людина думає, що здорова, виходить на вулицю й інфікує інших. Тому офіційна статистика завжди запізнюється за фактичною кількістю. Думаю, що в разів 10 більше. Тому особливо важливо сьогодні дотримуватись карантину і сидіти вдома», – наголосив медик.

Також Володимир Зуб переконаний, що якщо мешканці Львова та області не дотримуватимуться жорсткого карантину, після Великодня кількість хворих на коронавірус суттєво зросте.

«У нас поступово збільшуватиметься кількість захворілих. Думаю, якщо ми не будемо дотримуватись жорсткого карантину, то після Великодня цифра суттєво збільшиться. Тому треба зараз максимально себе обмежити», – додав він.

Нагадаємо, станом на ранок 8 квітня на Львівщині коронавірус підтвердили у 33 людей. Втім троє із них вже встили одужати, тому лікування продовжують 30 осіб. Серед них – двоє дітей. Також більшість хворих на COVID-19 – це мешканці Львова.

Зазначимо, вранці 8 квітня МОЗ України повідомило про 36 хворих на коронавірус на Львівщині. Втім даних щодо цих нових випадків в обласній інфекційній лікарні наразі не мають. Це вже не перший випадок, коли Мінохорони здоров’я подає більшу цифру інфікованих, а про нових хворих в області нічого не знають.

Нагадаємо, від коронавірусу на Львівщині одужали 50-річна львів’янка, 58-річний львів’янин та ще один чоловік віком 57 років. Всі вони перебували за кордоном – в Італії та Німеччині. Також від COVID-19 в області помер 69-річний чоловік, у нього розвинулась важка форма пневмонії.

Додамо, у Львові діє безкоштовна гаряча лінія «Стоп-коронавірус». Аби отримати безоплатну фахову консультацію медиків, потрібно зателефонувати за номером: 0 800 208 868. Гарячу лінію створили з ініціативи львів’янина Ігоря Васюника.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *