ОСТАННІ НОВИНИ

Українські полярники показали, як в Антарктиді «зацвів» сніг

Наталя Дуляба

|

Сніг довкола української антарктичної станції «Академік Вернадський» набув яскраво-малинового кольору. Унікальне явище «цвітіння снігу» наші полярники спостерігають уже кілька тижнів поспіль. Про це йдеться на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook, передає Львівський портал.

 

Науковці пояснюють, що зараз в Антарктиді – літо. Ця пора є сприятливою для проростання спор водоростей. Саме вони, активно розмножуючись, перетворили сніг у неприродний рожевий колір.

«Цікаве забарвлення снігу дають мікроскопічні снігові водорості. Наші вчені їх визначили під мікроскопом як хламідомонади Chlamydomonas nivalis. Водорості розмножуються спорами, які не бояться екстремальних температур і зберігаються в снігу протягом всієї тривалої зими. Крім зеленого пігменту, хлорофілу, їхні клітини містять ще й червоний каротиновий шар, тому на снігу виникають червоні плями ніби від малинового джему», – йдеться у повідомленні.

Полярники кажуть, що саме цей червоний каротиновий шар захищає водорості від ультрафіолетового випромінювання.

Більше того, «цвітіння снігу» сприяє зміні клімату, адже через червоно-малинове забарвлення сніг менше відбиває сонячного світла та швидше тане. Як наслідок – у ньому утворюється дедалі більше яскравих водоростей. А з настанням холодів хламідомонада готується до зимового спокою і «цвітіння» снігу припиняється.

Таке явище як «цвітіння снігу», крім Антарктиди, можна спостерігати ще і в Арктиці, в Альпах та інших високогірних екосистемах.

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *