ОСТАННІ НОВИНИ

Міністерка освіти заявила, що її не влаштовує 36 000 грн зарплати

Наталя Дуляба

|

Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад не задоволена розміром своєї зарплати. За її словами, 36 000 гривень на місяць є недостатньо для повноцінного життя й утримання дитини. Про це вона заявила в інтерв’ю Інтерфакс-Україна, передає Львівський портал.

 

Як зауважила Ганна Новосад, на посаді міністра освіти і науки України в середньому н руки вона отримує 36 000 гривень на місяць. Така платня є на 10 000 гривень меншою від тієї, яку посадовиця отримувала, працюючи керівником директорату Міносвіти.

Відтак зарплати розміром 36 000 гривень, на думку Новосад, вистачає лише на те, «щоб прожити».

«Мені цього вистачає [36 000 гривень], щоб нормально прожити. Я маю власне житло, службовий автомобіль, я не маю часу ходити в кіно. Але якщо ви мене спитаєте, чи це влаштовує мене як молоду людину, яка має думати про своє майбутнє, про заощадження, про пенсію, то, безперечно, цього не вистачить. І коли я завершу свою роботу тут, я не буду мати заощаджень як таких. Зі своєї зарплати я багато витрачаю на поточні видатки на роботі на речі, які потрібні на утримання офісу. Також у мене зараз немає сім’ї. В якийсь момент я захочу мати дитину, а на таку зарплату я її не зможу утримувати. А я не готова піти на ситуацію, коли хтось буде утримувати мене, я мушу сама мати конкурентну зарплату. Тому настане час, коли я просто не зможу жити в Києві на таку зарплатню, і це буде рішення, яке потрібно буде усвідомлено приймати», – сказала міністерка освіти.

Зазначимо, що станом на 2019 рік молодий український вчитель у середньому заробляв приблизно 5 410 гривень на місяць, а досвідчений педагог зі стажем 30 років – лише 8 182 гривні.

Тому ще уряд Володимира Гройсмана запланував з січня 2020 року поетапно піднімати зарплату вчителів на 20-70%. Особливий акцент мав бути на молодих педагогах. Якщо зараз із усіма надбавками він отримує близько 5400 гривень на місяць, то з наступного року – понад 7 600 гривень (зростання на 41,3%). Досвідчений вчитель зі січня 2020 року мав би отримувати від 10 500 гривень і більше.

Втім очільниця Міносвіти Ганна Новосад заявила, що таке підняття зарплат педагогам не передбачене у розробленому проєкті держбюджету-2020. За її словами, на це потрібно 20 мільярдів гривень, а знайти таку суму нереалістично.

Згодом стало відомо, що у 2020 році освітянам таки піднімуть зарплату, але лише на 9%. Окремий фінансовий стимул отримають також й молоді вчителі зі стажем до 10 років, платня яких наразі є найменшою: наприкінці року їм виділять одноразову виплату розміром майже 21 000 гривень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *