ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні стало менше любителів шансону, але зросла кількість поціновувачів класичної музики

Вероніка Рой

|

Найулюбленішими стилями музики для українців є поп-музика, класична та народна музика. Такі результати наводить експерти соціологічної групи «Рейтинг», передає Львівський портал.

 

Згідно із опитуванням, в вересні 2019 року найулюбленішими стилями музики для українців є поп-музика (26%), класична (25%) та народна музика (21%), а також шансон (18%).  Далі у рейтингу музичних вподобань рок (14%), танцювальна музика/диско (12%), клубна музика (8%)  та джаз (7%). Реп, романси та духовну музику вибрали по 6%, електронну, блюз та хіп-хоп полюбляють по 4%, бардівську – 3%. Тяжкий рок популярний лише серед 2%, так само як  і реггі. Лише 4% не люблять музику взагалі.

«Попри те, що поп-музика залишається лідером вподобань, у десятирічній динаміці відсоток тих, кому вона подобається, став меншим (з 32% до 26%). Також у два рази менше цього року обирали романси (6% проти 12% у 2009). Поменшало і любителів шансону (з 22% до 18%), а також поціновувачів народної музики (з 25% до 21%)», – йдеться у повідомленні соціологів.

Натомість збільшилась кількість тих, хто полюбляє класичну музику (з 20% до 25%). У цьому рейтингу цей стиль піднявся вище за шансон та фолк. Також за 10 років стало удвічі більше любителів року (ріст з 7% до 14%). Дещо збільшилась кількість фанатів репу (ріст з 3% до 6%).

Молодші у порівнянні із старшими більше полюбляють поп-музику, рок, диско, клубну, електронну музику,  а також реп і хіп-хоп. Водночас, представникам старших вікових груп більше подобаються класична та народна музика, шансон, романси і бардівська музика.

Музичні вподобання помітно відрізняються за статтю. Так, жінки більше ніж чоловіки полюбляють класичну і поп-музику (31-32% проти 19%), народну (24% проти 18%) та духовну (7% і 3% відповідно). Також жінкам удвічі більше ніж чоловікам до вподоби танцювальна музика (15% проти 8%). Натомість чоловікам більше подобається рок (21% проти 9%), шансон  (20% проти 16%), реп (9% і 3% відповідно) та електронна музика (7% і 3%).

Щодо освітньої диференціації, як зазначають соціалоги, чим вищий рівень освіти, тим більше респонденти полюбляють класичну музику, рок, джаз. Також представники з вищою освітою більше ніж інші люблять поп-музику, електронну і бардівську музику. Людей з середньою освітою більше інших цікавить народна музика та шансон.

Аудиторія, серед якої проводили опитування, населення України  від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Терміни проведення опитування 12-16 вересня 2019 р.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що згідно із опитуванням, яке також проводила соціологічна група «Рейтинг», рівень освіти українців впливає на їхні кінематографічні вподобання.

До слова, нещадно Львівський портал опублікував матеріал «Зробити українську пісню трендом. Місія можлива», в якому розповідає про етапи становлення вітчизняної музики.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *