ОСТАННІ НОВИНИ

Біля підприємства у Чишках екологи виявили перевищення важких металів у ґрунті. Оновлено

Наталя Дуляба

|

Спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю Держекоінспекції Львівщини відібрали проби ґрунту поблизу приватного підприємства «Бізнес-Інтер-Груп», що в селі Чишки Пустомитівського району. Експертиза виявила у деяких із них перевищення вмісту важких металів. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі відомства.

 

«Проведено аналіз відібраних п’ятьох проб ґрунту за такими хімічними показниками: азот амонійний, п’ятиоксид фосфору, нітрати, хлориди, нафтопродукти (неполярні вуглеводні), водневий показник рН, важкі метали (рухомі форми): цинк, кадмій, кобальт, залізо, марганець, свинець, мідь та хром», – йдеться у повідомленні.

У двох із п’яти пробах ґрунту екологи виявили перевищення вмісту важких металів:

– у пробі ґрунту №2, відібраній на земельній ділянці приблизно 5 м на схід від підприємства: цинк перевищує допустиму норму в 1,3 раза, кадмій – в 1,4 раза, кобальт – в 1,7 раза, залізо – в 1,2 раза, марганець – в 1,7 раза;

– у пробі ґрунту №3, відібраній на земельній ділянці за межами підприємства з північно-східної сторонни: перевищення цинку – у 1,7 раза, кадмію – в 1,5 раза, залізо – в 1,2 раза.

Водночас перевищень забруднюючих речовин відносно фонової проби не виявлено:

– у пробі №1, відібраній на земельній ділянці, приблизно 5 м на захід від підприємства;

– у пробі ґрунту №4, відібраній на земельній ділянці, приблизно 40 м на захід від проби № 3;

– у пробі №5, відібраній на земельній ділянці, приблизно 30 м на північ від №3.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, основним видом діяльності приватного підприємства «Бізнес-Інтер-Груп» є надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Втім фірма також займається виробництвом лаків, фарб, друкарської фарби, мастик та іншої хімічної продукції.

Компанія існує з 2013 року, її власницею є львів’янка Мар’яна Цапун.

У коментарі Львівському порталу на ПП «Бізнес-Інтер-Груп» повідомили, що перевищення показників відносно фонової проби, яке виявили екологи на території Чишківського старостинського округу Давидівської ОТГ, поблизу підприємства, не пов’язане із пожежею чи діяльністю підприємства. На підприємстві припускають, що таке перевищення могло бути спричинене діяльністю  заводу по виготовленню радіаторів, потужності якого раніше розміщувались на території земельної ділянки, орендарем якої є «Бізнес-Інтер-Груп». Відповідний запит для уточнення даних вже направлено підприємством в Державну екологічну інспекцію у Львівській області.

Нагадаємо, 30 серпня на території підприємства «Ніка Друк» у Чишках спалахнула пожежа. Тоді мешканцям, які живуть поблизу палаючого складу розчинників, радили не виходити без потреби на вулицю та позачиняти вікна. Під час пожежі на підприємстві постраждало двоє працівників.

Фото: ДСНС

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *