ОСТАННІ НОВИНИ

Через Керченську атаку Литва ввела санкції проти Росії

Дарина Смеречанська

|

Литовська Республіка вирішила прийняти національні санкції проти РФ через атаку в Керченській протоці. Власне, нині з офіційним візитом в Україні перебуває Президент Литви Даля Грібаускайте. Про це повідомляє прес-служба Президента України Петра Порошенка.

 

Першочерговим питанням переговорів Президента України Петра Порошенка та Президента Литви Далі Грібаускайте залишається спільна скоординована відсіч агресії Росії щодо незаконної анексії Криму, агресії на сході української держави і нещодавнього акту агресії, який відбувся в нейтральних водах Чорного моря і в Керченській протоці.

Президент Литви Даля Грібаускайте зауважила, що знову Україна зіштовхнулася із відкритою агресією на додаток до російських воєнних дій на Донбасі: «Знову це агресія проти України, проти українського народу. Саме тому для нас, литовців важливо бути з вами і підтримувати вас».

«Ми знаємо, що міжнародні організації не прийняли жодних санкцій проти російських дій, проте ми прийняли свої національні санкції в знак протесту проти атаки в Керченській протоці», – розповіла вона. Також Даля Грібаускайте звернула увагу, що Литва допомагає українським військовим амуніцією, воєнними інструкторами, гуманітарною допомогою тощо. Крім того, Литва на державному рівні підтримує литовські громадські ініціативи із допомоги Україні. «Інколи непросто бути першими, коли запроваджуємо санкції. Наприклад, ми отримуємо особисті погрози від Росії, зокрема мої міністри, Міністр закордонних справ Литви отримав», – розповіла литовський Президент. Вона наголосила на важливості відкрито протидіяти агресору.

«В Україні останні роки були дуже складними, особливо після окупації Криму. Але це дуже важливо сьогодні. Ми сьогодні хочемо підтримати вас. Ми розуміємо, що саме ви самі маєте розбудовувати свою країну», – зазначила Даля Грібаускайте.

Вона наголосила на важливості духовної сили українців. «Вони можуть забирати території, але вони серця ваші ніколи не заберуть… Бажаю вам вірити в себе, самим боротися і знати, за що ви виступаєте. Що це ваша країна і майбутнє за вами. Вірте собі, вірте в своє майбутнє, а ми будемо завжди поруч», – підкреслила Президент Литви.

Своєю чергою Глава Української держави подякував литовській стороні і особисто пані Президенту Литви за рішуче засудження нещодавнього акту агресії РФ у Чорному морі, коли російські окупанти вперше неспровоковано застосували вогнепальну зброю і захопили українських моряків та кораблі.

Нагадаємо, 26 листопада на екстреному засіданні Верховна Рада затвердила указ президента Петра Порошенка щодо введення воєнного стану.

Зазначимо, що до цього рішення спонукала атака Росії 25 листопада  на українські військові кораблі в Азовському морі. У відповідь на чергову агресію із боку окупантів Україна розпочала підготовку до введення воєнного стану. Збройні Сили України вже перевели у повну бойову готовність.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *