ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські аудитори виявили мільйонні розтрати на одному з держпідприємств

Олександр Косик

|

Львівські аудитори виявили на ДП «Дослідне господарство «Оброшине» втрати 1,5 млн грн та неефективне витрачання понад 1 млн грн. Про це Львівському порталу повідомив Західниий офіс Держаудитслужби.

 

Фахівці Держаудитслужби провели ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності та державний фінансовий аудит діяльності на Державному підприємстві «Дослідне господарство «Оброшине» Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН» і виявили, що за період з 01.01.2010 по 01.09.2017 підприємство допустило втрати державних фінансових та матеріальних ресурсів на 1,5 млн грн, здійснило інші порушення фінансової дисципліни на 566,0 тис.грн та неефективно витратило понад 1 мільйон гривень.

Під час ревізії аудитори виявили, що підприємство реалізувало частину своєї продукції (необробленої деревини) за прямими договорами через товарну біржу, а не виставляло на аукціон. Порівнявши ціну, за якою підприємство реалізувало продукцію, з тогочасними ринковими цінами, які складались за результатами проведених біржових торгів, аудитори встановили, що внаслідок цього підприємство недоотримало 1,2 млн грн доходів. Ціна реалізації продукції часом була нижчою від ринкової удвічі.

Крім того, внаслідок неналежної претензійно-позовної роботи підприємство прострочило терміни позовної давності щодо стягнення коштів з боржників і, як наслідок, втратило 207,5 тис. грн.

Також виявлено факт незаконного вилучення у 2011 році в підприємства земельної ділянки загальною площею 15 га.  За цим фактом триває кримінальне провадження.

Серед 566,0 тис. грн інших порушень фінансової дисципліни аудитори встановили порушення вимог законодавства про публічні закупівлі: без проведення тендерних процедур підприємство придбало товарно-матеріальні цінності (дизпаливо та пивну дробину) на 535,9 тис.грн. Крім того підприємство завищило свої сукупні витрати на 30,1 тис. грн, що призвело до зменшення прибутку та внесення до фінансової звітності неправдивих даних.

Водночас, у ході проведеного аудиторського дослідження, у якому взяли участь спеціалісти Державної екологічної інспекції у Львівській області, встановлено неефективне витрачання понад 1 млн грн. Так, підприємство не здійснило консервації окремих об’єктів, які не використовуються у виробничому процесі, що призвело до нарахування амортизації та, відповідно, додаткових витрат 359,6 тис.грн. Внаслідок недостатньої роботи лісової охорони (допущення незаконних рубок, заниження загальної кубомаси виходу деревини тощо) державі завдано збитків на 563,7 тис.грн. Аудитори також виявили, що при списанні окремих основних засобів їх вартість занижено на 47,8 тис. гривень та ряд інших фінансових порушень.

За результатами ревізії керівнику підприємства надіслано обов’язкові для виконання вимоги щодо повного усунення виявлених порушень та недопущення їх у подальшому.

Матеріали цих контрольних заходів передано УСБУ у Львівській області, Управлінню захисту економіки у Львівській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, а також про їх наслідки  інформовано обласну прокуратуру.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *