ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові хочуть завод новітньої переробки сміття за 200 млн. доларів

|

На Львівщині планують побудувати сучасне підприємство із повною переробкою відходів –  так, щоб після неї на полігони не вивозилось жодне сміття. Мало того такий новітньо-технологічний комплекс переробки дасть можливість отримувати дизельне пальне класу «Євро-5», а обійдеться таке ноу-хау Львову всього в 200 мільйонів доларів. Про такі плани на сьогоднішній прес-конференції розповів голова Громадської ради при ЛОДА Зеновій Бермес.

На переконання Зеновія Бермеса, цей проект є і потрібний, і реальний. «Ми готові «тиснути» на всі органи влади, щоб його втілити в життя», – наголосив він.

Водночас голова комісії природокористування, охорони довкілля та благоустрою Львівської міської ради Євген Білінський переконаний, що інвестори, які б могли вирішити ряд екологічних проблем до Львова не приходять з простих та банальних причин – їх відлякує нестабільна політична ситуація.

«Інвестори не бачитимуть суті сюди приходити, поки вони не побачать правил прозорої гри. Вони ж два – три дні розглядають варіанти, а потім дякують і йдуть звідси», – зауважив він. Окрім того він повідомив, що для нового полігону чи заводу для переробки сміття досі не виділено земельної ділянки.

Депутат також наголосив, що громадяни проти, аби в них з’явилось під носом нове 20 – 30 гектарове сміттєзвалище.

І щоб не створити на Львівщині других «Грибович», потрібно планувати нове-сучасне підприємство для переробки сміття, також переконаний начальник управління зовнішньоекономічних відносин та інвестицій Львівської міської ради Сергій Кіраль.

За його словами нову ділянку шукатимуть на території області. Коли її знайдуть, за 5 – 6 років вирішиться проблема повної рекультивації Грибовицького сміттєзвалища. «Львів – єдине місто України, з найбільш компактною забудовою і у ньому неможливо виділити місце для сміттєпереробки. Потрібно шукати ділянку на території області та побудувати складне комплексне підприємство із сучасною програмою переробки відходів. Щоб не створити другі «Грибовичі», а створити нове, сучасне підприємство для переробки сміття», – зазначив Сергій Кіраль.

Окрім того він розповів, що на території Львівській області вже можна нарахувати понад 600 несанкціонованих сміттєзвалищ і кожне вимагає втручання. Але щоб громада позитивно поставилась до спорудження комплексу переробки сміття, їй потрібно показати на власні очі, як працюють такі заводи у Європі. «У Чехії полігон розташований за 25 кілометрів від Праги і немає ні смороду ні екологічних проблем», – підкреслив чиновник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *