ОСТАННІ НОВИНИ

Микола Княжицький: «Об’єднання культури і євроінтеграції в одне міністерство гальмуватиме обидва процеси»

Андрій Котенський

|

Народний депутат України Микола Княжицький про ініціативу Кабінету міністрів об’єднати Міністерство культури та інформаційної політики із Офісом Євроінтеграції:

Прочитав про реорганізацію уряду.  Офіс з питань євроінтеграції об’єднують з міністерством культури. Це дивно.

Євроінтеграція полягає перш за все у зміні законодавства та процедур управління  і приведення їх у відповідність до європейських директив і правил у різних секторах держуправління та економіки.

Саме це Міністерство відповідає за виконання умов, необхідних для прийняття України у ЄС після набуття статусу кандидатства.

Є спеціальні вимоги для набуття членства і є загальні. Серед спеціальних, зокрема:

  1. ухвалити законодавство про процедуру добору суддів Конституційного Суду, яке має включати процес попереднього відбору на основі оцінки доброчесності та професійних навичок
  2. завершити перевірки доброчесності кандидатів у члени Вищої ради правосуддя та відбір кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  3. посилити боротьбу з корупцією, зокрема серед топпосадовців;
  4. завершити відбір та призначити нового директора НАБУ та прокурора САП;
  5. забезпечити відповідність законодавства про боротьбу з відмиванням грошей стандартам Групи з фінансових заходів (FATF);
  6. ухвалити комплексний стратегічний план реформування правоохоронного сектору;
  7. впровадити закон про олігархів;
  8. привести законодавство про ЗМІ у відповідність з європейським аудіовізуальним законодавством;
  9. завершити реформи законодавства для національних меншин.

Частину з цих вимог Україна вже виконала, більшість – ні.

Але жодна країна не стане членом ЄС без виконання Копенгагенських критеріїв. Ось вони:

Політичний — стабільність установ, які гарантують демократію, верховенство права, дотримання прав людини та захист прав меншин.

Економічний — дієва ринкова економіка.

«Членський» — зобов’язання, які випливають із факту вступу до ЄС, зокрема, визнання його політичних, економічних та монетарних цілей.

Ще одне наше евроінтеграційне завдання – виконання Угоди про асоціацію з ЄС…

Я мав честь бути співголовою Парламентського Комітету Асоціації Україна–ЄС. Паралельно, між іншим очолюючи Комітет з питань культури попереднього скликання Ради. Так от у ПАК обговорюється право і економіка, закони і податки, а не питання культурної політики.

Культурна співпраця з ЄС безумовно важлива, але займатиме не більше декількох відсотків такої діяльності у всіх вимірах.

Значно ближче до євроінтеграції Мінюст, Мінекономіки, навіть Міністерство цифрової трансформації і Мінекології. Об’єднання з ними послабило б сигнал ЄС про наше прагнення до членства, але було б зрозумілим.

У Мінкульту багато своїх завдань. Міністерство не може ось російську церкву закрити, забезпечити захист свободи слова. Безліч завдань з відбудови і захисту  культурних цінностей.

Навіть з точки зору влади це не логічно. Як посли країн ЄС говоритимуть з міністром, хто б не був на цій посаді, якому влада теж доручила впровадження цензури і контроль за пропагандистським провладним марафоном?

Значно ефективніше було б мати окремо сатрапа і демократа для таких цілей, а не змішувати їх в одне! Навіть теперішній міністр міг би успішно справитися з кожною з цих ролей, але окремо, а не разом!

Вважаю таке рішення помилковим. Воно гальмуватиме і розвиток культури і євроінтеграцію. Може, таке завдання і стоїть?»

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *