ОСТАННІ НОВИНИ

Михайло Волинець: «Катастрофа на шахті «Надія» почалась тоді, коли високопосадовці почали її грабувати»

Наталя Дуляба

|

Голова профспілки гірників України, народний депутат України Михайло Волинець про підземний протест гірників шахти «Надія» у Соснівці і про те, що саме зробило колись успішне підприємство збитковим:

«Головне свято гірників на Львівщині зірване: 37 шахтарів під землею, на території шахти «Надія» зібралися їхні обурені родичі.

Заступник міністра енергетики Олександр Зорін залишається в Соснівці. Вчора він відвідав шахту, де, за його словами, відбулася непроста розмова з вугільниками. Працівники «Надії» грозилися взяти його в заручники, але потім відпустили, зрозумівши, що саме в його повноваженнях знайти вихід із кризової ситуації. Призначений на міністерську посаду 17 липня Олександр Зорін якраз і не винен в тому, що відбувається. Проте саме він як державний функціонер високого рівня має терміново вжити всіх необхідних заходів. У першу чергу – проінформувати прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, щоб проблема вирішувалась на високому рівні. Прем’єр-міністр вже сьогодні, в День шахтаря, має знайти шлях розв’язання кризової ситуації на підприємстві.

Проведення протесту гірників шахти «Надія» у підземних умовах – це не просто надзвичайна ситуація, це катастрофа. Але катастрофа типова для вугільних підприємств, підпорядкованих як державі, так і для деяких приватних шахт. Були часи, коли шахта «Надія» понад 20 років не отримувала ні копійки дотацій від держави, стабільно при цьому працюючи, підтримуючи високий рівень зарплат. Я був на цьому підприємстві та бачив, що воно було зразковим за ставленням до своїх працівників, до людей.

Катастрофа, криза на цій шахті наступила тоді, коли об’єдналися двоє: авантюрист Андрій Венгрин і на той час міністр енергетики Ігор Насалик. Саме вони і розграбували шахту. Венгрин пропонував на керівні посади шахти своїх людей, а Насалик з міністерського крісла їх погоджував. Ці «міжсобойчики» продовжувались, коли міністром енергетики був Олексій Оржель.

Сьогодні Ольга Буславець як в.о. міністра енергетики має робити висновки та вжити заходів, щоб на керівні посади вугільних підприємств призначали відповідальних, професійних людей. І тут мова не тільки про шахту «Надія», а й про інші підприємства Волині, Луганщини та Донеччини.

Що необхідно невідкладно робити вже сьогодні президенту Володимиру Зеленському та прем’єр-міністру Денису Шмигалю? Негайно притягнути до відповідальності Венгрина та його підручних, не дати їм втекти за кордон. Змусити їх повернути відмиті кошти. Насамперед шахті «Надія».

Шахтарі і не тільки Соснівки, їхні родини, всі кому в нашій країні заборгували за роботу, не спустять такого ганебного явища як тримання їх як рабів без зарплат, без коштів для існування, не пробачать жодній владі голодних очей своїх дітей.

На шахті «Надія» триває підземна акція протесту. Під землею в День шахтаря залишаються 37 гірників».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *