ОСТАННІ НОВИНИ

Наталія Тімко: «На вулиці маски всім не потрібні. Одягати їх варто у громадському транспорті»

Наталя Дуляба

|

Лікар-епідеміолог Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Наталія Тімко про те, як правильно використовувати одноразову маску й рукавички:

«Першочергово вірус передається повітряно-крапельним шляхом. Коли хвора людина кашляє, чхає чи розмовляє, вона може виділяти вірус, який летить максимально до 3 м. Але найчастіше ця відстань – 1-1,5 м. Відповідно, маска потрібна хворій людині, аби зменшити виділення від неї аерозолю. Якщо людина захворіла, вона має залишитися вдома і звернутися до свого сімейного лікаря, щоб вирішити, чи вона лікується вдома, чи в лікарні. Якщо ж хвора людина все-таки змушена вийти з дому, то саме вона повинна одягнути маску.

На вулиці маски усім не потрібні. Але є нюанс. Якщо ми користуємось громадським транспортом, то маску краще вдіти, адже ми не знаємо, чи нема серед пасажирів хворих, чи інші теж правильно одягли свої маски.

Якщо в когось вдома вже є хвора людина і члени родини її доглядають, то вони теж повинні вдіти маску для того, щоб зменшити ймовірність інфікування, щоб до них потрапила менша кількість аерозолів. Вдома треба відкривати всі кватирки, щоб провітрювати приміщення. Тоді теж маска не є потрібною.

Медичні працівники працюють у масках або респіраторах для того, щоб зменшити концентрацію того потоку аерозолів, який до них іде.

Маску потрібно змінювати залежно від рівня її зволоження. Максимальний час використання маски – 4 години. Але кожна людина має свої фізіологічні особливості і в когось маска зволожиться через годину, у когось – через чотири.

В жодному випадку не можна вдягати маску просто на підборіддя, потім знімати, класти в кишеню і згодом одягати її знову. Саме у таких випадках маска стає можливим джерелом передачі інфекції.

Щодо рукавичок. Якщо це людина, яка торгує продуктами і постійно бере в руки гроші, то так, їй варто працювати у рукавичках. Іншим людям на вулиці немає потреби ходити в рукавицях, натомість потрібно якомога частіше мити руки з милом. Немає такої можливості – використовуємо антисептик, що містить спирт.

Так, вірус може жити на поверхнях. Точної кількості годин його життя зараз ніхто не каже. Раніше говорили про 9 діб, тепер ж фахівці стверджують, що властивості вірусу ще вивчаються. Тому всі поверхні варто протирати дезініфікуючими засобами».

Джерело – відео Вікторії Балицької

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *