ОСТАННІ НОВИНИ

Євген Нищук: «У Чистий Четвер ми очищуємось від московитських скрепів»

Соломія Григор'єва

|

Міністр культури України Євген Нищук про прийняття Закону № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної»:

«Сьогодні у Чистий Четвер ми очищуємось від московитських скрепів!

Нині Верховна Рада України 278 голосами ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». Історичне голосування, на якому був присутній Патріарх Філарет, поважні науковці, відомі громадські діячі.

Мова об’єднала нас, а це вже свідчить про національне й державницьке дорослішання. Ми розуміємо, що мова —не лише чинник комунікації й порозуміння, а засіб єднання у відкритому світі, спосіб самоідентифікації й вияв поваги до себе й світу.

Нарешті маємо захист для української мови як чинника державної гуманітарної політики й утвердження національної пам’яті. Російська імперія завжди пильнувала за розвитком української мови, свідченням чого були «валуєвський циркуляр» та «емський указ». Мови заборонити неможливо, бо слово — океан. Нас намагалися переконати, що важить економіка, а «не гуманітарна аура нації». Проте в світі Україну ідентифікують за тим, наскільки ми поважаємо свою культуру й мову, чи в аеропортах світу зазначено колоніальний «Kiev» чи незалежний українськодержавницький «Kyiv».

Українська мова має тисячолітню історію, а сьогодні українською мовою перекладено фундаментальні філософські праці й твори зарубіжної літератури. 25 квітня українська мова набула статус, за словами Ліни Костенко, високовольтного поля, яке об’єднує пам’ять поколінь у спільній меті задля формування модерної європейської країни, у якій маємо законодавчо закріплений статус української мови як мови єднання.

Міністерство культури долучилося до роботи над Законом, що має величезне державницьке значення. Мова — це ми, наші цінності й культура, наша воля й історія.

Сьогодні ми стали на крок сильнішими, бо маємо юридично закріплений статус для української мови як державної, тобто як візитівки України на геополітичній і соціокультурній мапі сучасного світу.

Історична справедливість здійснилася!»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *