ОСТАННІ НОВИНИ

Микола Княжицький: «На зрив ухвалення закону про мову кинуто величезні сили»

Соломія Григор'єва

|

Голова Комітету з питань культури і духовності Микола Княжицький про ймовірні загрози неприйняття закону про забезпечення функціонування української мови як державної:

«Ті, хто намагаються зірвати ухвалення законопроекту про забезпечення функціонування української мови як державної, – виступають проти того, щоб Україна остаточно й назавжди звелася на ноги.

Минулого тижня ми відзначали 80-ту річницю утворення Карпатської України. Уроки історії для нас важливі: Конституція, яку прийняли українці Закарпаття, містила три основні положення – назва, державний устрій, державна мова. В нашій Конституції також є державна мова, але закону, який би імплементував її у всі сфери суспільного та державного життя, немає.

Тому поки ми не прийняли закон, який зараз обговорюється, фактично майбутнє нашої держави знаходиться під питанням. Ми вистоїмо, ми приймемо його. Але саме тому така велика кількість людей виступає проти цього закону, прикриваючись різноманітними причинами, що ці люди не хочуть, щоб українська держава остаточно та назавжди стала на ноги. Щоб ми більше ніколи не переживали таких трагедій, як перед Першою світовою війною.

Вчора я був на суспільному радіо – це, мабуть, єдине медіа, куди мене як співавтора закону й керівника профільного комітету запросили обговорити законопроект. Зате на всіх інших телеканалах розповсюджується така величезна кількість фейків, страшилок і неправди про цей документ, що стає страшно, коли розумієш, які величезні сили кинуті на те, щоб цей закон не був прийнятий.

Тому я хочу попросити колег: давайте не будемо гальмувати й затягувати прийняття цього закону. Наша відповідальність – ухвалити його максимально швидко, максимально якісно, зберігши та утвердивши українську мову в нашому суспільстві».

Джерело: nfront.org.ua

Фото: espreso.tv

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *