ОСТАННІ НОВИНИ

Ольга Веснянка: «Після нападів на табори ромів важливо говорити про шанс справедливого правосуддя»

Соломія Григор'єва

|

Правозахисниця, представниця ромського радіо «Chiriklo» Ольга Веснянка про можливість подолання проблеми варварських нападів на табори ромів:

«Зараз, після цих нападів на табори ромів, важливо говорити про шанс справедливого правосуддя. На жаль, шанс з’явився саме після вбивства 23-річного українця ромського походження, який приїхав з Мукачівського району до Львова на заробітки, як українці їздять на трудові заробітки до інших країн. Він нікому нічого не зробив, лише був ромського походження.

Тепер через те, що було вбивство, поранення людей (серед яких були й діти) та попередній випадок, що був у смт Рудне, в суспільства є шанс на правосуддя та припинення безкарності. Тепер можна буде зупинити серію таких нападів.

Завдяки увазі і обіцянці Європейського центру справ ромів в Будапешті сприяти адвокатам, які будуть допомагати потерпілим ромам, вдалося залучити професійного львівського адвоката Дмитра Швеця. Він разом з ромським діячем Львова Миколою Юрченком зміг переконати двох потерпілих під час нападу у смт Рудне (хоч вони й були страшно налякані) подати заяви про побиття до правоохоронних органів. Я займаюся протидією злочинів на ґрунті ненависті в контексті саме погромів тимчасових ромських поселень з 2012 року, тому можу сказати, що у Львові це перший випадок, коли люди з бідних ромських сіл звернулись до поліції. Це означає, що небайдужі вже будуть ставити питання: «А що далі з тими заявами?»

Через це вбивство в ніч з 23 на 24 червня вже затримано підозрюваних осіб. Тепер потрібно стежити, як буде відбуватися розслідування, чи є правосуддя, чи не відпустять затриманих без покарання. Треба, щоб громадянське суспільство включно з колегами з медіа, взяли це питання під контроль. Бо коли покарають нападників, спецслужби зрозуміють, що варто приділити увагу цим угрупованням, які чинять позаправове насильство. Важливо розуміти, що це насильство є страшним не лише для ромів, а й усім людей, бо по вулицях ходять особи зі зброєю і можуть вбити будь-яку людину, дитину».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *