ОСТАННІ НОВИНИ

Ігор Васюник: «Ухвалили закон, який допоможе захистити від навмисного знищення пам’ятки ЮНЕСКО»

Андрій Котенський

|

Співавтор законопроекту №1553 «Про охорону культурної спадщини ЮНЕСКО» про вандалізм в історичному Львові та важливість прийняття закону, що покликаний навести лад у зонах ЮНЕСКО в Україні:

«Немає такого тижня, щоб львів’яни не говорили про будівельний вандалізм в історичному Львові. Будують де хочуть і що хочуть, серед середньовічних кам’яниць зводять багатоповерхівки, на місці вікон вирубують двері в магазин, добудовують мансарди на 4-5 поверхів, власники ресторанів і кафе проводять ремонти так, що унікальна ліпнина разом з будівельним сміттям їде на смітник…

Ті, понад 2,5 млн туристів, які минулого року відвідали Львів – в першу чергу приїжджали подивитись на його неповторну архітектуру. Велику роль розвитку цього туризму на початку шляху відіграло включення Історичного ансамблю центру Львова до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

В Україні загалом є СІМ пам’яток, які внесені до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Ми cамі попросили включити їх до списку визначних пам’яток світу, від імені держави задекларували, що будемо виконувати затверджені правила Комітету ЮНЕСКО… Натомість, вийшло як завжди: ми просимо нас кудись включити до певного, скажімо, «клубу», а на прийняті ще до нас правила – чхали…

Сьогодні ж врешті ухвалили законопроект №1553 «Про внесення змін до ЗУ «Про охорону культурної спадщини». Закон, який допоможе захистити від навмисного знищення пам’ятки ЮНЕСКО в Україні.

А це:

– увесь історичний ансамбль міста Львова

– Софіївський собор та прилеглі чернечі будівлі

– Києво-Печерська лавра

– будівля університету в Чернівцях – колишня Резиденція Буковинських митрополитів

– старовинні дерев’яні церкви на Львівщині

– букові праліси Карпат

Це ті пам’ятки, на які їдуть подивитись в Україну зі всього світу. І водночас – привабливі для забудовників-вандалів, які руйнують ці пам’ятки незаконними забудовами. Об’єкти ЮНЕСКО в Україні до сьогодні ніяк не захищались законодавством України.

Отож, закон №1553 «Про внесення змін до ЗУ “Про охорону культурної спадщини” (щодо збереження пам’яток культурної спадщини ЮНЕСКО в Україні) містить/вводить:

– визначення – об’єкт всесвітньої спадщини;

– визначення – буферна зона об’єкту всесвітньої спадщини;

– визначення – видатна універсальна цінність;

– визначення – номінування об’єкта культурної спадщини;

– закріплює чітко правовий статус об’єкта всесвітньої спадщини;

– передбачає створення Органу управління, який розроблятиме план управління пам’яткою ЮНЕСКО , здійснює контроль, моніторинг ситуації, нагляд за виконанням робіт на об’єкті, вживає заходів щодо недопущення руйнування об’єкту, забезпечує проведення наукових досліджень, готує щорічний звіт. Окрім того, Орган управління надаватиме висновки щодо містобудівних перетворень на території пам’ятки та їхніх буферних зонах. Ці висновки будуть обов’язкові до врахування при прийнятті рішень Мінкультом щодо видачі дозволу на ті чи інші містобудівні перетворення (археологічні роботи, будівництво, земляні роботи та ін). Орган управління підзвітний Уряду;

– передбачає створення Налядової ради з метою нагляду за станом збереження пам’ятки. Здійснюватиме моніторинг виконання плану управління, переглядатиме та вноситиме пропозиції щодо змін до плану управління, надаватиме рекомендації щодо організаційних, кадрових, проектних та проектних та фінансових заходів з метою збереження об’єкту всесвітньої фінансових заходів з метою збереження об’єкту всесвітньої спадщини.

Основна ідея створення Наглядової ради – щоб туди увійшли незалежні фахівці з пам’ятко-охоронного середовища, громадські діячі, експерти, депутати, які контролюватимуть діяльність Органу управління. Ті, хто в судах всі ці роки захищали ці пам’ятки від вандалів – тепер матимуть право голосу і їхню думку зобов’язані будуть враховувати.

Цей законопроект розроблявся широким колом фахівців, представниками Мінкультури, враховані зауваження та рекомендації міжнародної моніторингової місії від Комітету ЮНЕСКО. Свою підтримку до ухвалення законопроекту висловили Український національний комітет ICOMOS.

Маємо нарешті навчитись грати за правилами як в Україні, так і на міжнародній арені. Бо в Україні такий правовий вакуум та недотримання норм законодавства – створює сприятливе середовище для корупції, а в світі нас сприймають таких, які не можуть забезпечити виконання взятих на себе зобов’язань», – повідомив народний депутат Ігор Васюник.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *