ОСТАННІ НОВИНИ

Оксана Скиталінська: «Мода на фреші – звичайний маркетинговий хід, який запустили під виглядом правильного харчування»

Соломія Головіна

|

Відомий лікар-дієтолог Оксана Скиталінська про цукроманію і те, які хвороби можуть виникнути у зв’язку з надмірним захопленням солодощами:

«Цукор дійсно шкідливий. Серед ризиків – цукровий діабет і ожиріння, але це ще не все. Тут варто як слід пояснити механізм дії цукру в нашому організмі.

По-перше, молекули глюкози миттєво потрапляють в кров, де сигналізують підшлунковій залозі про наявність глюкози, яку потрібно кудись подіти. Відтак її частина сама по собі без інсуліну потрапляє у головний мозок, а решта, за допомогою інсуліну, транспортується в печінку, м’язи, відкладаючись там у вигляді глікогену або жиру в жировій тканині.

По-друге, глюкоза в організмі з’єднується з білками (реакція Майяра),  внаслідок чого утворюються КПГ (кінцеві продукти глікації), які ушкоджують наші білки, через що страждають нирки, судини, розвивається катаракта, погано працює імунна система, адже всі імунні клітини просто паралізовані цим цукром, те саме відбувається з кров’ю. Через те, що швидко зношуються тканини, відбувається прискорений процес старіння, існує підвищений ризик онкологічних захворювань. Більше того, цей ушкоджений білок відкладається у вигляді так званого амілоїду в нервових клітинах і починає розвиватися хвороба Альцгеймера.

По-третє, через великий рівень цукру утримується високий рівень інсуліну. В результаті цього виходить з ладу підшлункова залоза, в організмі посилюються процеси запалення, що призводить до зношування всіх тканин і високого ризику онкологічних захворювань. Тут додам, що всі пухлини люблять солодощі. Тому, якщо хочемо знизити цей ризик, слід переглянути раціон і зменшити кількість простих вуглеводів, а це не лише цукор у чистому вигляді, а й білий хліб, очищений рис, «повітряні» каші, солодкі нектари, фруктові соки…

Зауважу, що апельсин чи яблуко – значно кращі, ніж сік, вичавлений з цих фруктів. Зараз дуже популярні всілякі фреші, але ця мода – просто маркетинговий хід, який пускають у маси під виглядом здорового харчування. У тих фрешах нема нічого здорового. Ці продукти в первозданному вигляді мають клітковину, яка затримує попадання цукру у кров».

Фото: Facebook-сторінка Оксани Скиталінської

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *