ОСТАННІ НОВИНИ

Уляна Супрун: «Це міф, що сидіння на холодній поверхні призводить до циститу»

Олександр Косик

|

В. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун про міфи щодо «сидіння на холодному»:

«Що робити, якщо вам довелося “сидіти на холодному”? Перше – не перейматися. Існує багато хибних уявлень щодо сидіння на холодній поверхні та проблем зі здоров’ям, які це може нібито викликати. Найпоширеніший із них – міф, що сидіння на холодній поверхні призводить до запалення сечового міхура (циститу). Це судження не має під собою науково обґрунтованих доказів.

Переохолодження чи запалення певної ділянки тіла дійсно може виникнути, якщо тривалий час знаходитися на вулиці в лютий мороз. Або ж, коли температура, навіть вища за 0, проте є велика вологість повітря та сильний вітер, котрий дме на відкриту частину тіла. У всіх інших випадках, особливо за добрих погодних умов, дуже складно переохолодитися. Організм сам підтримує оптимальну температуру внутрішніх органів, тому ваш сечовий міхур та інші органи переважно захищені від перепаду температури.

Сидіння на холодній поверхні може призвести до оманливого відчуття потреби частого сечовипускання. Це не шкодить здоров’ю. Ваше тіло реагує на холод, як подразник, тож коли ви зігрієтеся – неприємне відчуття зникне.

Проте, якщо ви відчуваєте печіння або біль під час сечовипускання, це свідчить, що проблема справді серйозна. Такі симптоми не пов’язані з холодною погодою чи поверхнею, на якій ви посиділи. Вони найчастіше розвиваються внаслідок бактеріальних інфекцій – коли до сечового міхура або сечовивідних шляхів потрапляють бактерії, які викликають запалення. Холод не є провідником таких бактерій.

Якщо у вас часто трапляється подібна проблема – двічі або тричі на рік – зверніться до лікаря і визначте необхідне лікування».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *