ОСТАННІ НОВИНИ

Битва за «Львів»: що відбувається зі старим кінотеатром у Стрийському парку

Олена КАРП'ЮК

|

Довкола приміщень у колишньому кінотеатрі «Львів» у Стрийському парку виник конфлікт. Львівська обласна рада обвинувачує орендарів в недобросовісності й проведенні незаконних будівельних робіт, тож уже анонсувала їхнє виселення через суд.

Зі свого боку підприємці ці закиди заперечують і підозрюють, що їх просто хочуть вигнати, бо цю нерухомість сподобали собі певні депутати.

На кіно грошей нема, будуть кафе

Історія з кінотеатром «Львів», як зі значною часткою комунального майна, є показовою. Двоповерхову будівлю розбудували з одного з торговельних павільйонів, які діяли у Стрийському парку до початку II Світової. Сам кінотеатр відкрили у 1960 році, він був першим в Україні, де показували широкоформатні фільми зі стереозвуком.

У радянські часи кінотеатр «Львів», який працював 360 днів на рік, був одним із найпопулярніших у місті. За даними Центру міської історії, лише у 1988 році його відвідали майже 645 тисяч глядачів.

Так виглядав кінотеатр до 1980-х (фото зверху), світлина внизу – після перебудови 80-х років

Однак із часом заклад став занепадати, приміщення й мережі потребували ремонту, а техніка – оновлення. Звісно, все це потребувало чималих коштів, яких у бюджеті області знайти ніяк не могли. Відтак «Львів» залишився в історії як кінотеатр, де фільми транслювали виключно на плівці, перехід на електронні носії йому не судився. Останній кінопоказ у занедбаному приміщенні, яке не опалювалось, провели у 2012 році.

Оскільки виконувати свою функцію кінотеатр уже не міг, Львівська обласна рада як власниця вирішила здавати в оренду ті його приміщення, які ще були у більш-менш придатному стані. Так на першому поверсі почали з’являтись кафе.

Кінотеатр «Львів», фото з мережі станом на 2017 рік

У 2016 році про кінотеатр заговорили з новою силою, адже постало питання, що ж робити із занедбаною будівлею. Митці, активісти й просто небайдужі львів’яни наполягали на збереженні «Львова» як культурно-мистецького осередку. Депутати Львівської облради зі свого боку не були проти, але щоразу наголошували, що на комплексне оновлення потрібні гроші, яких немає.

Після тривалих виїзних засідань депутатів у кінотеатр і громадських обговорень Львівська облрада оголосила конкурс на кращу концепцію відновлення кінотеатру «Львів» і навіть визначила переможця. Ним став проєкт, який передбачав створення тут освітньо-культурного центру. Станом на початок 2017 року на його реалізацію потрібно було 2 млн доларів. Готовність допомогти з цим проєктом висловлював Український католицький університет, однак все залишилось на рівні ідей.

Дотепер кінотеатр «Львів» не відновив своєї діяльності, більшість його приміщень досі є в занедбаному стані, єдиним осередком життя тут хіба залишаються заклади харчування, облаштовані на першому поверсі.

Новий конфлікт: депутати проти орендарів

Нещодавно довкола кінотеатру «Львів» спалахнув новий скандал. Депутати Львівської облради стверджують, що приміщення першого поверху підприємці незаконно перепланували та ще й платять замалу оренду.

«Розбирались із ситуацією навколо кінотеатру «Львів». Тут виявили незаконне перепланування приміщення, яке є у підпорядкуванні управління майном спільної власності Львівської обласної ради, невідповідність угодам та законодавству, а також ринковим цінам оренди. Ми за те, щоб бізнес мав можливість розвиватися, орендував майно області за реальною ринковою ціною на прозорих аукціонах і зберігав це майно в належному стані», – відзначив депутат Ростислав Добош, заступник голови комісії з питань комунального майна Львівської облради.

Приміщення на першому поверсі кінотеатру орендують підприємці Андрій Корнієнко та Ірина Федак. Перший облаштував тут кав’ярню, яка працює на виніс, друга – точку продажу морозива.

Ремонтні роботи, проведені саме під магазин морозива, у Львівській облраді вважають самовільними.

У цій частині будівлі постелили плитку на підлогу, фасад затягнули HPL-панелями, а також встановили необхідне обладнання. Водночас перепланування приміщення, як розповідає колишній директор кінотеатру «Львів» Мирослав Аренович, який сьогодні відповідає за збереження його майна, ніхто не проводив.

«Колись раніше в цьому місці було кафе “Меланж”. Коли воно закривалось і передавало приміщення назад балансоутримувачу, працювала спеціальна комісія, ще тоді вона зафіксувала, що тут були ці перегородки. Вони були з гіпсокартону, а зараз їх обшили новим матеріалом. При цьому наголошу, що обидві перегородки не є несучими конструкціями, з якими заборонені будь-які роботи», – зауважує він.

ФОП Ірина Федак із 2019 року орендує у кінотеатрі «Львів» приміщення площею 84 м кв. Вона замінила бруківку зі свого боку, а також погодилась відновити старий дитмайданчик поруч. Однак ні завершити заплановане, ні розпочати повноцінну роботу фактично їй не вдалось, адже навесні 2020-го почалась пандемія коронавірусу та локдаун з усіма його заборонами й обмеженнями, а потім ще й настала війна.

Договір оренди, укладений з Іриною Федак, закінчився у серпні торік. Підприємиця розповідає, що його автоматично продовжили на час дії воєнного стану, про що її сповістили представники управління майном спільної власності облради. Також було піднято й вартість оренди із 13 тисяч грн/міс. до 57 тисяч грн/міс.

Після врегулювання тонкощів із документами на оренду, бізнесвумен вирішила готуватись до відкриття весняно-літнього сезону-2023. У березні вона надіслала листа в управління майном спільної власності з проханням погодити завершення оздоблювальних робіт у приміщенні, аби мати змогу розпочати роботу. За словами підприємиці, відповіді вона так і не отримала.

«Я кілька разів надсилала листи, відповіді ніякої не було, а сезон розпочинався, треба було нарешті відкриватись. Бо за три роки з тим коронавірусом, потім і з війною фактично так і не вийшло нормально працювати, а оренду я платила. Тільки зі серпня 2022 року по квітень цього року було сплачено майже 0,5 млн грн оренди . Відповідно, цього року я готувалась до роботи, треба було завершити роботи у приміщенні, бо ми так і не відкритись торік через відсутність погодження від облради. Жодних перепланувань ми не проводили, приміщення є таким же, яким було й тоді, коли ми його приймали. Ми лише відновили фасад, бо він був у жахливому стані. І от тепер почали здіймати галас, звинувачувати нас у тому, чого ми не робили», – пояснює Ірина Федак.

Дитмайданчик з іншого боку кінотеатру, який має відновити Ірина Федак

«Розумієте, я прийшла сюди на оренду, щоб розвинути бізнес, людям дати роботу, ще й саме приміщення оновити, бо воно справді було занедбане. У нас є ще ідеї, як можна допомогти кінотеатру, але тепер усе стало непевно, навіть не знаю, чим вся ця історія закінчиться», – розводить руками Ірина Федак.

ФОП Андрій Корнієнко з 2018 року орендує на першому поверсі кінотеатру приміщення площею 150 м кв. Щомісяця за нього сплачував мізерну суму, визначену договором. Підприємець навіть виступив з ініціативою підняти вартість оренди, але в управлінні майном спільної власності відповіли, що підстав для цього немає. Відтак бізнесмен почав сплачувати добровільний внесок по 10 тисяч грн/міс. на розвиток кінотеатру. Однак через декілька місяців він припинив сплачувати такі внески, оскільки не зміг юридично їх оформити з іншою стороною.

В договорі про оренду приміщення було вказано, що якщо жодна зі сторін не звертається з ініціативою розірвати його, то ця угода автоматично продовжується на такий же термін, тобто на три роки. У 2021-му, коли оренда завершувалась, Андрій Корнієнко таки подав заяву щодо її продовження. Оскільки відповіді як такої не отримав, а з боку Львівської облради не було жодних зауважень, сприйняв це як автоматичну процедуру пролонгації оренди.

«Я подав заяву на продовження терміну дії оренди в управління майном спільної власності Львівської облради. Якщо воно не має ніяких зауважень, то оренду автоматично продовжують і таким чином скорочують ту всю бюрократичну процедуру. Ніяких звернень щодо виїзду з приміщення, претензій чи повідомлення про розрив договору я не отримував, тож продовжив працювати. Я вважаю, що жодних законів я не порушив», – коментує Андрій Корнієнко.

При цьому підприємець, заїхавши у приміщення, теж поміняв замощення перед входом, а поряд встановив дитячий майданчик. Чоловік пояснює, що в цьому була реальна необхідність, бо кінотеатр грошей на такі речі взагалі не мав. Тому довелося вкладатись самому, аби провести благоустрій і привабити клієнтів. Тож він не приховує обурення, що як тільки справи з бізнесом йдуть вгору, з’являються спроби вигнати його.

«У 2018 році, коли я зайшов у це приміщення, було важко. Робота взагалі була нерентабельна, адже ця частина парку була не у найкращому стані, поряд не було нічого, крім фонтану з лебедями і ресторану. Тому й довелося замощення замінити, дитмайданчик поруч встановити, щоб хоч якось поліпшити ситуацію, людей залучити. А тепер у Стрийському парку наводять лад, він стає все більш привабливим, тут з’являється все більше людей, от поруч «П’яну вишню» взагалі будуть відкривати. І зараз на всьому цьому фоні відновлення у парку нас, старих підприємців, які вклали купу зусиль і коштів, хочуть позбутись», – резюмує бізнесмен.

Майданчик, який біля кінотеатру встановив Андрій Корнієнко

На підприємців тиснуть, бо на приміщення вже поклали око?

Підприємці підозрюють, що на них чинять умисний тиск, аби вигнати із приміщень, зацікавленість якими вже раніше висловлював один із депутатів Львівської облради. Коли бізнесмени не захотіли перепродати йому оренду, той взявся застосовувати різні важелі впливу та навіть маніпуляції.

«За ці приміщення йде війна, у Львівській облраді почали викручувати руки підприємцям, депутатською комісією майна керують потрібні люди. Робиться все, щоб вигнати бізнес із кінотеатру і завести туди свій. Якщо у 1990-их бізнес “віджимали” бандити, то зараз це робити хочуть депутати однієї з фракцій обласної ради», – вважає зі свого боку відповідальний за майно кінотеатру «Львів» Мирослав Аренович.

За його словами, закиди облради про низьку вартість оренди є маніпуляцією, адже суму для підприємців із кінотеатру визначають за спеціальними розрахунками, а не встановлюють яку-небудь. Водночас наближені до певних депутатських кіл особи можуть брати в оренду під власний бізнес комунальне приміщення площею майже 500 м кв у центрі Львова лише за 30 тисяч грн/міс, але на це чомусь ніхто не звертає уваги.

Він також переконаний, що якби обласна рада була зацікавлена у раціональному використанні свого майна та у його збереженні, то могла б здати в оренду другий поверх кінотеатру «Львів», який роками пустує і занепадає.

«За оренду другого поверху, а це приміщення площею більше 800 м кв, можна брати хоча б 150 тисяч грн/міс., за рік – майже 2 млн грн. За чотири роки, відколи кінотеатр є на балансі Палацу мистецтв, було би вже 8 млн грн. За ці гроші можна було б нарешті відремонтувати центральний зал кінотеатру і запустити його роботу», – підкреслює Мирослав Аренович.

Говорячи про долю колишнього кінотеатру, він погоджується, що ситуація є складною. Втім зауважує, що разом із підприємцями-орендарями першого поверху намагались зробити бодай щось, що було у їхніх силах.

На заміну бруківки перед входом і проведення туди світла, на дитмайданчик загалом бізнесмени витратили близько 1 млн грн. Були плани і на майбутнє, зокрема поміняти старі центральні двері, оновити фасад кінотеатру та відремонтувати хол, щоб зробити там виставкову залу, такий собі відкритий мистецький осередок. Але тепер усе зависло у повітрі.

Зрештою самі орендарі вже подали в суд, бо не розуміють, для чого їм вкладати гроші у приміщення, в оновлення старого кінотеатру, якщо неясно, чи будуть тут взагалі працювати?

«Підприємці висловили готовність також поміняти старі центральні двері, оновити фасад кінотеатру та відремонтувати хол, щоб зробити там виставкову залу, такий собі відкритий мистецький осередок. Але тепер уже невідомо що з того буде. Зрештою самі орендарі вже подали в суд, бо не розуміють, для чого їм вкладати гроші у приміщення, в оновлення старого кінотеатру, якщо неясно, чи будеш ти тут взагалі працювати?», – відзначає Мирослав Аренович.

У Львівській облраді тим часом кажуть, що вивчають обидва випадки оренди приміщень кінотеатру «Львів», після чого теж планують іти в суд і виселити підприємців. Вочевидь крапку в цій історії поставить Господарський суд Львівської області.

Фото: Львівський портал, Центр міської історії, з відкритих джерел. Відео з дрона: Варіанти

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *