ОСТАННІ НОВИНИ

Сміттєпереробний завод Львова подорожчає. Аби він не потонув у Полтву, вже забили 2 000 палів

Андрій КОТЕНСЬКИЙ

|

У Львові, на вул. Пластовій 13, триває будівництво сміттєпереробного заводу. Ділянка, на якій будується завод виявилась досить проблемною, адже поруч тече річка Полтва. Відтак, щоб уможливити будівничі роботи, на території майбутнього заводу було забито понад дві тисячі палів. Окрім того стало відомо, що будівництво вочевидь подорожчає. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

Чому зросте вартість робіт. Попередня вартість договору (обладнання та роботи) з будівництва сміттєпереробного заводу становить 36.6 млн євро. У мерії ж наразі не кажуть на скільки здорожчає будівництво, але пояснюють, що вартість проєкту та обладнання  може дещо зрости через зміну курсу валюти та війну.

Станом на сьогодні сміттєпереробний завод готовий лише на 25%. Наразі на 100% виконано лише проєктування заводу та на 80% робоча документація. За реалізацією проєкту відбувається постійний міжнародний нагляд.

Загальна площа ділянки 9,7 га, а площа забудови становитиме 21 901,30 м². Будівельні роботи здійснює польська компанія Control Process S.A.

Майбутній завод зможе переробити 250 тис. тонн відходів на рік. Це та кількість відходів, яку на сьогодні збирають у Львові. Якщо буде потрібна більша потужність, то технологія дозволить її забезпечити.

«Це цілий механіко-біологічний комплекс. Тобто тут буде не тільки сортування, а й набір обладнання, що дозволить якісно сортувати вторинну сировину, а також підготувати матеріал до RDF-палива – це альтернативне паливо, яке є замінником бурого вугілля і газу. Зараз вже є дві компанії, які готові купувати у нас RDF-паливо і також є компанії, які готові купувати у нас вторинну сировину», – повідомив директор ЛКП «Зелене місто». Тарас Калужний.

Будівлю сміттєпереробного заводу у Львові обіцяють добудувати ще цього року, проте технічнє оснащення планують робити вже у 2024 році. Зараз над будівництвом працює понад півсотні працівників, а також 10 одиниць техніки.

«Зараз заливаємо фундаменти, встановлюємо металеві конструкції даху. Через 3-4 місяці будемо закривати панелями зовнішні фасади заводу. Плануємо закінчити будівельні роботи до кінця року, а вже наступного – буде доставка різних технологічних споряджень для осушки та іншого», – розповів керівник проєкту, представник генерального підрядника Control Process S.A. Кшиштоф Хабіер.

Погода також не сприяє будівництву.

«Роботи виконують згідно з проєктом. Погодні умови не дуже сприяють, але надіємось, що потрохи все зміниться і буде легше виконувати всі роботи. Плануємо, що до кінця року, у четвертому кварталі, ми здамо будівельну частину під монтаж обладнання», – повідомив Володимир Рудевич, інженер технічного нагляду, міжнародний консультант, представник компанії Hidroterra.

Очікується, що на сміттєпереробному заводі буде працювати 184 особи. У найближчий час керівний склад заводу поїде на довготривале навчання у Польщу.

Загалом налагодження системи поводження з твердими побутовими відходами у Львові передбачає три важливі паралельні процеси:

  • будівництво механіко-біологічного комплексу перевантаження та переробки твердих побутових відходів. Станом на зараз виконано 25% робіт.
  • рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища (відновлення порушених земель на всій площі Грибовицького полігону та прилеглих ділянок, що були забруднені під час зсуву у травні 2016 року та тих, що зайняті. Станом на 1 квітня 2023 року на Грибовицькому полігоні виконано 91% всіх робіт.
  • компостування роздільно зібраних харчових та садово-паркових відходів (роздільний збір органічних та садових відходів та їх подальше перероблення на міській станції компостування). Виконано на 100%.

Зауважимо, що станом на лютий 2022 року контракт із генпідрядником був укладений на 36,6 млн євро кредиту.

Спочатку ЄБРР визначив переможцем міжнародного тендеру на будівництво сміттєпереробного заводу у Львові консорціум компаній WTT Netherlands BV – Axis Industries UAB (Нідерланди, Литва). Втім згодом банк замінив підрядника на польську фірму Control Process S.A.

Наприкінці грудня 2022 року проєкт сміттєпереробного заводу оновили.

Нагадаємо, про сміттєвий завод на вул. Пластовій, 13 говорять ще з 2018 року. Щоразу у мерії називають нові дати реалізації цього проєкту, адже довгий час фактичні роботи так і не розпочинались.

З 22 лютого на Пластовій почали земляні роботи, під час яких мають звести основу під головний корпус комплексу. До кінця 2022 року планували завезти обладнання, а вже у 2023 році його мали б під’єднати. Запрацювати завод мав в серпні 2023-го.

Додамо також, що львів’яни, які житимуть по сусідству з майбутнім сміттєвим заводом, роками судяться з мерією, що також впливає на дату старту будівництва. Наприкінці 2020 року суд врешті поставив крапку і розблокував процес.

Детальніше про сміттєвий завод читайте у нашому матеріалі «Екологічне лихо чи прорив? Яким буде новий сміттепереробний завод і станція компостування у Львові».

30 травня 2016 року, на Грибовицькому сміттєзвалищі сталася трагедія, яка забрала життя трьох пожежників та еколога ЛКП «Збиранка». Через кілька місяців після трагедії сміттєзвалище у Грибовичах закрили, а місто втратило своє єдине місце вивозу твердих побутових відходів. Потерпівши фіаско міська рада заявила про масштабну рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища й будівництво сучасного сміттєпереробного заводу.

До катастрофи у Грибовичах, Львівська міська рада відмовила 43 інвесторам у будівництві такого заводу.

Фото: ЛМР

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *